Pages

Friday, May 18, 2012

Kako se pravi melemPo opštem pravilu rastopi se 30 grama pčelinjeg voska na vrlo laganoj vatri. Može da se koristi svinjska ili ovčija mast, mada sam ja upotrebila oko 30 grama kakao putera.


Photobucket


Na mrštenje na spomen svinjske, i uopšte životinjske masti, treba da vas podsetim da su se pomade oduvek pravile tako, s tim da su od "naprednih vremena" umesto ove komponente uvedeni produkti krekovanja nafte. Dakle, odlučite sami.
Zasićena masnoća je neophodna za procese u ćelijama i spolja i iznutra.

Ok, u rastopljenu zasićenu masnoću usuti malo ulja, lagano promešati i eventualno dodati kap dve nekog eteričnog ulja da zamiriše lepo.
I to je to.


Photobucket


Za ovaj melem sam koristila ulje nevena zbog regeneracije ožiljaka na koži i ulje ruzmarina zbog zatezanja i podmlađivanja. I to ulje nevena oko 15ml i ulje ruzmarina oko 10ml.
Nisam dodavala eterično ulje pošto sam htela da se držim homeopatskih principa da je manje više i da organizam, tojest baš koža, ne treba da se zamara dekodirajući šta od kog sastojka treba da preuzme.
Lepota je u jednostavnosti.


Photobucket


Obratiti pažnju:
Možete se zaluđivati kako pravite idealne meleme, no ako se ne pridržavate sledećih pravila bolje da ih niste ni pravili.
Dakle, ulje lekovite biljke koju koristite treba da bude napravljeno u najzasićenijoj mogućoj koncentraciji. Onaj ko vam je prodao ulje, na primer nevena, treba da zna koliko je suve ili sveže biljke stavio u koliko ulja.
Ako to ne zna - nema potrebe za daljim razgovorima.

Još važnije - morate znati šta je noseće ili bazno ulje, svejedno kupovali od travara na pijaci ili u apoteci.
Ako je biljka u sojinom ulju kao baznom ulju nemojte je kupovati.
Ako je biljka u kukuruznom ulju nemojte je kupovati.
I ovo isto važi za ulje kukuruznih klica, ulje semenki grožđa, standardno suncokretovo rafinisano ili nerafinisano ulje itd.

Za vašu upotrebu, za bilo kakvu upotrebu, potrebna vam je biljka u nerafinisanom maslinovom ulju, koja je u tačnoj koncentraciji "odležala" na Suncu u svetloj tegli određen broj nedelja, a zatim je proceđena i stavljena u tamnu staklenu bočicu.
Ako je stavljena u plastičnu - pišite propalo.
Potrebna vam je prava stvar, a ne kvaziestrogensko đubre. Photobucket


I isto tako, krema ili klasična pomada nije isto što i melem u hemijskom smislu, ali melem može da se koristi sasvim slobodno i kao pomada. Ovaj moj recept ide sjajno i kao antirid, kao krema za lice, kao krema za telo i kao krema za brzo zarastanje rana i ožiljaka.
U tu svrhu može da se koristi i ulje lista gaveza (u melemu) i to se u svetu prodaje kao krema za lice za starije osobe, pošto su volatilne komponenete gaveza sposobne za dubinsku regeneraciju nekoliko slojeva ćelija kože istovremeno.

A evo kako to izgleda prilikom spravljanja u pčelinjem vosku.
Lako je, zar ne?


1 comment:

  1. Lep clanak...nabasala na njega trazeci neki prirodni lek za seboreicni dermatitis koji se pojavio na čelu mog 4-mesecnog unuka....Lekari: ispiranje hipermanganom ,dve kreme i to je to...ja mislim da to bas nece ici tako lako,pa sam nasla ulje nevena kao dodatak ili kao osnova za lecenje....ovde sam stala i zapela.....imate li neku ideju????

    ReplyDelete