Pages

Wednesday, January 30, 2013

Ucrvljavanje



Ucrvljah se ležeći u svim mogućim pozama u kojima nemam pritisak na vrat i levo rame.
Ucrvljah se gledajući sve moguće dokumentarce na tjubetu o vanzemaljcima, nacističkim kultovima, Edgaru Kejsiju...
Ucrvljah se kukajući, gubeći osećaj u levoj ruci, pa ga bolno vratih.

Za to vreme moja ekipa se slikala za tv.
Eto propade mi i onih vorholovskih pet minuta slave.
Meni je ipak suđeno da delujem iz senke... kreveta.





Mislim, lažem.
Jutros sam hodala sat vremena kroz šumu, prvi put posle deset dana.
Noćas ću osetiti koliko će me ovaj izlet koštati u bolovima.

Wednesday, January 23, 2013

Recept



Ovo je za mene, da ne prekopavam tjub kada dobijem ideju da napravim lavu.
Greškom je ovaj post odlepršao u objavljivanje pre mog nadzora, a zbog mog lava i "prolazim kroz pakao Niki" stanja.
O tome kako me je mesecima zezao vrat, pa kako sam tražila čoveka koji radi kiropraktiku i yumeiho, pa ga našla, pa je on meni našao pomerena tri pršljena gore, jedan dole i dislociran desni kuk zbog kog je leva noga nosila većinu opterećenja, o tome kako me lomata i namešta dva puta prošle nedelje i kako obeznanjena idem kući i plačem u prevozu, i kako ujutru u zoru šaljem dete po lek za relaksaciju mišića i kako plačem i plačem i plačem svake noći jer imam osećaj kao da mi neko Hilti mašinom svrdla pored vrata, ali bolje vidim na levo oko, o svemu tome možda neki drugi put..

Lava je lava, i vredi.
A ja odo' da legnem.







Monday, January 21, 2013

Račun




Došunjala se do prozora. Pod svetlom uličnih lampi pažljivo je namestila kazaljke aletiometra i opustila um kako bi oblikovala pitanje. Velika kazaljka počela je da kruži u nizovima pauza i pokreta gotovo prebrzih za praćenje.
Pitala je: Ko je on? Prijatelj ili neprijatelj?
Aletiometar odgovori: On je ubica.

Kada je videla odgovor odmah je odahnula. Umeo je da nađe hranu i pokaže joj kako da stigne u Oksford, a te sposobnosti bi mogle da budu korisne, ali je i pored toga mogao da bude izdajnik ili kukavica.
Ubica je koristan drug.
Osećala se pored njega bezbednom, koliko i pored Jureka Birnisona, oklopnog medveda.

Zatvorila je šalone na otvorenom prozoru da mu jutarnje sunce ne udari u lice i išunjala se napolje.

                                                                                                                            Filip Pulman
                                                                                                                            Čudotvorni nož


To ume da bude problem prilikom čitanja karti.
Ne nepremostiv.







Saturday, January 19, 2013

As close as I'll get to the darkness


Radi se organizacija.
Zovem i ljude iz logistike.

Biće povreda.






Thursday, January 17, 2013

U polju



Zato ga volim.
Zato ga poštujem.
Zato se smejem i sebi i njemu.
I zbog čega se još uvek svađam sa njim.



Tuesday, January 15, 2013

Uticaj pomračenja na astrološke znake u toku 2013. godine





Dugo očekivana i najavljivana 2012. je za nama. Preživeli smo skup retrogradnih planeta koji nas je bukvalno blokirao u skoro celoj prvoj polovini godine, zatim izuzetno retku pojavu – okultaciju Venere, parcijalnu solarnu eklipsu u maju i totalnu u novembru (obe nas nisu direktno dodirnule), i na žalost ili na sreću, nismo prisustvovali smaku sveta, zvaničnom kontaktu sa vanzemaljcima, niti sudaru sa mitskom planetom X (Nibiruom). A ako je i bilo kiše fotona rezultati evolucije svesti se nisu pokazali. Možda je sada konačno vreme da pogledamo realnosti u oči. Stariji smo godinu dana, a da li smo i pametniji? I kako smo potrošili proteklu godinu? I još važnije – kako ćemo potrošiti ovu sada?


Hajde zato da pogledamo kako će ova realna 2013. za razliku od one nadrealne 2012. uticati na zodijačke znake. Obratićemo pažnju na pomračenja koja zapravo najavljuju najvažnije događaje u našim životima zatvarajući i otvarajući polja horoskopa u kojima se nalaze.

Ovnovi će se suočiti sa čak tri eklipse koje se dešavaju u finansijskim kućama. Prva – 25. aprila će doneti neku vrstu nesigurnosti zbog zategnutih aspekata između Marsa i Saturna. Potrebno je vrlo pažljivo finansijsko planiranje. Sledeće pomračenje se dešava 9. maja i to sa sjajnih pet planeta koje će najaviti nove finansijske inicijative i izvore. Polje karijere, otac, šef ili starija uticajna osoba mogu da pomognu u tom trenutku. Treća eklipsa stiže 3. novembra  najavljujući velike transformacije. Merkur i Saturn u kombinaciji donose strah, ali se na sreću pojavljuju i Mars, Pluton i Neptun dajući podršku i spašavajući situaciju radom, usmerenošću i neodustajanjem od snova.
Najaktivniji deo godine za ovnove, pa i ostale znake, je od maja do novembra, a leto pruža velike mogućnosti za kupovinu nekretnina ulaskom Jupitera u znak Raka, prirodnu četvrtu kuću.

Vagama, sa druge strane, aprilsko pomračenje donosi depresivno finansijsko stanje. Troškovi su veliki, a dugove treba vratiti. No, očajavanje neće trajati dugo. Već početkom maja solarna eklipsa donosi neočekivane dobitke iz sazvežđa Bika, prirodne 8. kuće. Jupiter je skoro prošao istim putem i tako trasirao određene želje kojima je upravo sada vreme ispunjenja. Takođe i životni partner može doći do većih prihoda, no nemojte se previše oslanjati na njega, jer novembarsko pomračenje donosi novu inicijativu za dodatne prihode. Slobodno prihvatite i prilagodite se novom finansijskom planu.  
Sredina jula meseca ostaće u sećanju vezano baš za uspon u karijeri i zaradi. Pripremite se na vreme. A isto tako pokušajte radikalno da rešite probleme vezane za ugovore, nekretnine, odnos sa saradnicima, partnerom i roditeljima. Ako sami ne povučete mudre poteze Uran i Pluton će to učiniti umesto vas.

Bikovima solarni ciklus počinje u aprilu i maju i kulminira u oktobru i novembru. Maj će doneti promenu u njihovom izgledu i ponašanju, i s obzirom da je u pitanju fiksni znak, ove promene Bikovi neće podneti tako lako i glatko. Sve je previše ubrzano za njihov ukus, ali to je isto tako i idealan trenutak da shvate da je promena u prirodi jedina konstanta. Partnerstvo je glavna tema u toku cele godine, bez obzira da li je u pitanju posao ili ljubav. U aprilu potražite savet prijatelja, a u novembru nekog rođaka i to muškog pola. Oni će umeti najbolje da sagledaju celu situaciju.
Ako se setite, dragi Bikovi, da razmišljate i o nečemu drugom osim o ljubavi, povedite računa o troškovima krajem proleća i ne uljujkujte se u slatkim snovima pošto će vas Neptun samo ometati u tome. Ipak – budite realni, isplatiće se na duže staze.

Škorpije će voleti 2013. i to onako – škorpionski. Puno drame, transformacija, ozbiljnih situacija, izvlačenja u poslednji čas, mudrosti i naravno borbi. Aprilska eklipsa donosi neki presek, završavanje situacije koja već predugo traje i stavlja vas u poziciju ili/ili. Novembarsko pomračenje donosi novu inicijativu i toliko željeni preokret. Fokusirani ste na brak i ugovore. I spremite se na vreme, jer vas dug boravak Marsa u sazvežđu Vage 2014. može sputavati na neki način, ali izdržite jer sve ima svoj kraj. Ova godina je ipak „akciona“.
Frikcioni kvadrat Urana i Plutona zadire u vaše rutinske aktivnosti, produktivnost, zdravlje, rodbinu i okruženje. Ne gubite vreme bakćući se sitnicama, već primenite tehnologiju i kreativnost. I naravno, ne gubite iz vida krajnji cilj. I vodite računa o zdravlju, nikako ne zaboravljajte ovaj detalj.

Blizanci su blagosloveni boravkom Jupitera u svom sazvežđu sve do leta. A ovo konkretno znači intelektualni i emotivni rast. I zato iskoristite taj period da učite, putujete, pišete ili objavljujete. Nemojte se zaduživati poneti optimizmom i drugi deo godine će vas zato nagraditi u finansijskom smislu. Zainteresovanim blizancima novi posao može da se osmehne u toku jula i avgusta. Pomračenja u aprilu i novembru se odvijaju u šestoj kući i zato obratite pažnju na svakodnevne aktivnosti, saradnike na poslu i svakako zdravlje. Ne ljutite se na šefa, jer vas to može koštati na duže staze. A u slučaju „sumnjivih“ zdravstvenih simptoma nemojte se voditi onim blizanačkim načelom „lako ćemo“, već proveravajte na vreme. I ako je potrebno potražite još poneko medicinsko mišljenje. Ovo je takođe i idealno vreme da ostavite neku staru, a lošu naviku. Novembarska eklipsa je idealna za to. Da sve ne bude toliko ozbiljno pobrinuće se majsko pomračenje stavljajući akcenat na ljubav i mnogim blizancima na ozbiljno razmatranje bračne ponude.

Strelci su poznati po svojoj neukrotivoj želji da se kreću, no 2013. donosi više aktivnosti na mentalnom planu. Misli će se rojiti, a osećanje kao da ste zatvoreni u nevidljivoj prostoriji donosiće nelagodnost. 24. aprila preseći ćete neke odavno neželjene situacije, želeli to ili ne. I bićete ranjivi. A početkom novembra pojaviće se nove ideje, novi pravci, nova stremljenja. Ipak, ne zaboravite da kontrolišete svoje zdravstveno stanje i odmorite se. I u tome vam može pomoći solarna eklipsa 9. maja. Mlad mesec će tada najaviti i dugoročne promene vezane za posao i zaradu. I isto tako, lunarno pomračenje 25. maja doneće promenu u samoj ličnosti. Sve ono što se dešavalo skriveno od svesti u protekle dve godine sada će se pokazati i doneti ispunjenje davnašnje želje.

Rakove očekuje spektakularna godina. Jupiter ulazi u prvu kuću, a pomračenja koja će se dešavati biće u dobrim aspektima sa natalnim Suncem. No, pre no što Jupiter zauzme svoju najomiljeniju poziciju 26. juna rakovi treba da se dobro pripreme i isplaniraju svaki sledeći potez. Fokus će biti na ljubavi, trudnoći ili deci. Inicirajte aktivnosti sami da vas eklipse ne bi preduhitrile u tome. Ponašajte se odgovorno, zrelo i harmonično zbog Saturna i proćićete sve životne tesnace bez problema. Neki rakovi se mogu naći i u vezama gde je veća razlika u godinama, ali nemojte da vas to plaši, ako su prave emocije u pitanju. Krajem aprila pomračenje može doneti problem sa disciplinovanjem starijeg deteta ili sa roditeljima, a od novembra vodite računa o sigurnosti dece. Mada, sa one lepše strane, mnogim rakovima sledi romantično iznenađenje.  Majski dani donose u vaš život i nove prijatelje.

Jarčevi se lagano sa polja karijere sele u polje prijateljskih veza i planiranja budućnosti. U protekle dve i po godine događaji su se samo ređali često zahtevajući više od onog što možete da podnesete, a možete mnogo toga. Sada se pritisak i stres smanjuju, ali se ukazuje potreba za vrlo pažljivim strateškim planiranjem. Vreme je za nove ljude, za nove poslovne i prijateljske veze i to sa odgovornim ljudima, a takvi se upravo sada pojavljuju i to krajem aprila i sredinom novembra.  A da u vašim životima ne bi sve bilo toliko ozbiljno pobrinuće se pomračenje Sunca u maju koje će doneti razmišljanja o trudnoći ili novoj ljubavi. A baš od maja do novembra računajte da ste vi najbolje pozicioniran znak u celom zodijaku, sa stabilnim poslom i zdravljem, novim prijateljima i sasvim novim osećajem ljubavi.

Lavovi se suočavaju sa napornom godinom pred sobom. Problematičnim se može pokazati odnos sa majkom ili rešavanjem nekretnina. Saturn u vašem prirodnom četvrtom polju će zahtevati razmišljanje hladnom glavom i pametne poteze. Cene nekretnina vam baš i neće ići u prilog, pa je možda pametnije da sačekate strpljivo promene na ovom tržištu. I možda će baš novembarsko pomračenje doneti neke toliko željene novosti u toj sferi života. Krajem aprila obratite dodatnu pažnju na svoje bankarske i poreske obaveze i nemojte se zaletati u nove kreditne obaveze. U prvoj polovini godine oslonite se na prijatelje i svoje sjajne sposobnosti za pregovaranje, a u drugoj se prepustite intuiciji i nećete pogrešiti.


Za razliku od lavova Vodolije su već par godina pod direktnim uticajem Urana u vatrenom Ovnu. Želju za radikalnim promenama i životnim kratkim rezovima remeti im samo Pluton iza leđa sputavajući ih tradicijom i nerazumevanjem. Ali i uz ovaj frikcioni aspekt koji će trajati još nekoliko godina dešavaće se mnogo toga pozitivnog. Inovativno razmišljanje je prva stavka na tom spisku. I zato nemojte gubiti vreme na neplodne diskusije ili neisplativa putovanja. Oslonite se na rođaka ili proverenu osobu iz okruženja i nećete pogrešiti. Ponovo se prisetite obrazovanja ili uložite u dodatno obrazovanje svog deteta. Poslednja četvrtina godine biće i najaktivnija u svakom pogledu, toliko da ćete teško moći bilo šta da planirate. I zato se pripremite na vreme. Lunarna eklipsa 18. oktobra može da poremeti sve rasporede, zato se nemojte pretrpavati obavezama i setite se ponekad u toku godine i da zastanete i duboko udahnete. Saturn će ući u odličan aspekt sa Plutonom i u toku novembra meseca dodati vam pravu energiju vezanu za uspon u karijeri.

Device su konačno i vrlo strpljivo dočekale boravak Jupitera u vrhu svog neba., gde će i ostati do kraja juna. Obratite pažnju, jer sada je idealno vreme da se umrežite sa pravim ljudima i pronađete uticajne prijatelje. Dnevne rutine i produktivnost će biti pod pritiskom, a to teško podnosite, ipak izdržite. Disciplina će biti nagrađena. Krajem aprila očekujte novosti u vezi rođaka, naročito brata ili sestre. U slučaju da imate dete pomozite mu i to vrlo pažljivo i strpljivo u učenju, jer će mu pomoć starije osobe biti neophodna. Isto tako, imajte na umu da je prvi deo godine posvećen ubiranju plodova dosadašnjeg rada, a drugi pokretanju novih inicijativa. Jesen ćete, pogotovo posle 18. oktobra, dočekati izuzetno zauzeti realizujući nove ideje.

Ribe su posle dugog vremena ugostile svog maglovitog gospodara Neptuna. Sada se u ovom polju horoskopa, u ovom okeanu snova i vizija, sreću mašta i kreativnost, kao i bezuslovna služba višim ciljevima. Ali, obratite pažnju,  on je takođe vladar narkotika, alkohola, medicinskih i industrijskih otrova. I čuvajte se lažnih proroka, pošto im je sada idealno vreme. Ali sada je i idealno vreme za prave učitelje oličene u Saturnu u prirodnoj devetoj kući, a pravi blagoslov stiže u velikom vodenom trigonu sredinom godine kada i Jupiter iz Raka spoji težnje vašeg srca sa višim znanjima. Obratite pažnju na ponašanje u saobraćaju naročito krajem aprila. A u novembru se potrudite i zaslužite taj dugo očekivani uspon u karijeri. Biće rivaliteta, ali ne gubite vreme i živce razmišljajući o konkurenciji već iskoristite sva svoja znanja i uspećete u svakom naumu.






Sunday, January 13, 2013

Tradicija



...moje kuće je da se oko novogodišnjeg ludila oplete beskrajan venac dugometražnih filmova o humanoidima, piramidama, fizici i ludacima raznih vrsta.
Sve to naravno garnirano svakovrsnim prehrambenim preterivanjem.

I eto nešto interesantno za šta sam na kraju čula i taj istorijski komentar priznanja da ja radim tako i u tom polju.





I nešto za mene.
Da se igramo u toku leta.






Thursday, January 10, 2013

Hormon



Meni je lako.
Neki ljudi to rade za ideale.
Ja za novac.

Jedino me nervira što se polazi noću.
Jedino.


Već po pravilu skidam svu šminku i zadužujem opremu.
I već po pravilu svaki put kaže mi istu stvar.
Da se čuvam, da se držim ostalih, da sam na oku, najbolje u sredini.
I po pravilu prevrnem očima, a on se osmehne.

Kolona džipova napreduje ka jugu.
I samo se moje lice ocrtava na bočnom staklu, kao dečije.
I samo neki mrak i neke kuće kroz noć.

Okrećem se, srećem njegov pogled u retrovizoru.

Stavljam naočare i šlem.

-Ne može da se vidi da sam žensko.
-Nemoj da si tako sigurna, uzvraća mi. Može da se oseti.







Sunday, January 6, 2013

Cloud Atlas


Posle toliko dronjavih torenata, poskidanih i pobacanih... u gnevu, neočekivano mi stiže pomoć.

Radi.
Radi sasvim sigurno.
Odgledah ceo film.

http://filmov.infopult.net/online-film/sa-prevodom/18-4621/Cloud-Atlas-2012






Thursday, January 3, 2013

akcija



Dajem olovke za oči.
Gliter ajlajnere.
Čokolade.
Istresam police i pakujem odeću.
Šaljem kolače.
Poljupce.
Video klipove za stare ljubavi.

Kurtališem se viškova.
Kupujem pa predajem dalje.
Otvaram prostor za novo kada vodena zmija umigolji za mesec dana.

Dajem devet stvari u devetom mesecu osme godine u ciklusu.
Ritualno je znam, i treba da bude.

U februaru počinje.