Pages

Friday, October 31, 2014

Molim te


...ajd ćuti malo.
Nema veze sa motorima,
i ljubavima,
i mačevima.

Borimo se leđa uz leđa danima.
I zato ćuti.
Za promenu.






Sunday, October 26, 2014

Gde god da se okrenem...


...unazad ili unapred u vremenu,
a ono samo dukati... Dukati.

Morska voda, crveno na dva točka
i jedan Pajper u pozadini,
spreman za poletanje.

Merkure električaru, za milost te molim.








Friday, October 24, 2014

Navučena


Na krv,
na opake muškarce,
na valjane filozofije,
na preduzetničko/osvajačke mozgove.

Posle tih stvari,
sve ostalo je
tuga i beda.

Neka tako prođe i pomračenje na 1 Škorpije.
Posle toga pomračenja dugo neće biti u toj oblasti neba.



P.S. Ukradoh video sa komšijskog bloga, ali valjda će mi oprostiti.
Zna da umem i da kradem.




Wednesday, October 22, 2014

Mercurius


Merkur ima dva vladarstva: trgovački i medicinski.
I nekako baš u tom stilu viđa se i u Beogradu.
Onog trgovačkog baš u stilu retroMerkura nikako da nađem u fajlovima. Ali uopšte ne brinem, pošto će se pojaviti taman kad mi ne treba.
A nađoh ovog drugog. A i on stoji ispred ustanove gde se pojavim jednom u deset godina i uvek zapitam ima li tu ikog normalnog i ima li doktora (u avionu).

Ni jedan ni drugi ne valjaju, što se i vidi po rezultatima koje pokazuju ovde.
Ali baš na ovom vrlo lepo može da se pogleda kako izgleda kaducej.

































Monday, October 20, 2014

Chalomot (reposted)

Vrata percepcije Često se pitam... Ne, u stvari lažem. Više se ne bavim time. Primarni sistem predstava Nije bitno. Nije bitno tu na gejtu. Upravljački sistemi Alitalijin let. Sinestezija, ukrštanje i prevod Ne bavim se razmišljanjima, više nemam vremena.

Submodaliteti Ima muškaraca koji znaju hiljade načina da ubiju nekog i samo nekoliko da ga ožive. Emocionalna sloboda I ima žena koje znaju hiljade načina da ožive nekog i samo nekoliko da ga ubiju. Elicitacija I obično su vezani. Kalibracija Takav muškarac i takva žena. Usidravanje resursa Oboje su Swati, nosioci Meseca na jako nezgodnom mestu.

Menjanje lične istorije Opasni su muškarci koji me sačekaju sa cvećem. Iskorak u budućnost I još opasniji oni koji iza leđa drže kutiju sa čokoladama.

Generatori novog ponašanja I opasni su dani preživljavanja po planinama i pustinjama. Razmišljanje naglas Paljenje vatre mobilnim telefonima i razne muške budalaštine. Davanje smisla rečima - metamodel Vađenje korena srdačice i ostale ženske budalaštine.

Dubinska struktura I razgovori na četiri jezika.

Poređenja Ne razmišljam, zaista. Sudovi Interesantno mi je samo kako se čudesno ispunjava svaka moja napisana rečenica. Nominalizacije I kako se neke stvari ponavljaju. Modalni operatori mogućnosti ...Kao ona ideja o odlasku na Arktik.

Modalni operatori nužnosti Opasni su muškarci koji znaju sa mačem. Univerzalni kvantifikatori I još opasniji oni koji me nahrane, odmore i zagreju. Složena ekvivalencija I sa kojima se osećam sigurno na izlasku iz Misira. Pretpostavke I na dugom putu ka obećanoj zemlji.

Čitanje misli Nema potrebe za svim tim rečima. Usresređenost na spoljašnji svet i na sebe Dovoljno je što se gledamo. Iskorak i navođenje Alitalijin let. Traganje za značenjem I sve što bih rekla stoji mi nekako i negde između grudi i grla.

Ometanje i utilarizacija svesti I sve što bih pomislila negde je tamo u nekoj drugoj dimenziji. Moždane hemisfere U onoj gde se ti vraćaš u pustinju po moje telo. Novo uokviravanje i transformacija značenja I u onoj gde ja tražim tvoje telo po nekim brdima.

Novo uokviravanje konteksta Naučiću taj tvoj feničanski, svega mi. Novo uokviravanje sadržaja I sva ta klinasta pisma.


Namere i ponašanje Na nekom gejtu. Razgovor sa vremenom U nekom univerzumu. Raspoznavanje znakova usaglašenosti i neusaglašenosti Tu gde stojimo. Hijerarhija kriterijuma Ćutimo. Metaprogrami Negde.

Na nekom gejtu.









Saturday, October 18, 2014

Džoijev šui normalno



Ovo je isključivo potrebno meni, da ne kopam po tjubetu kad mi zatreba da se podsetim.













Thursday, October 16, 2014

Spotting



Veze nije trebalo da ima sa vojnom paradom i celim onim haosom.
Ali me poslaše naravno u najgori čas.

I u duhu tog sjajnog okupljanja Sunca, Merkura, Venere i Rahua, a uskoro i Meseca na mom Uran/Merkuru moraću da idem ponovo.




Tuesday, October 14, 2014

Greške u borilačkoj obuci



Kako trenirate tako ćete se i boriti u realnim uslovima - je istinit iskaz za policiju, vojsku i osobe koje treniraju borilačke veštine. Neki od njih se protive ovom iskazu govoreći da nikada ne bi reagovali u izuzetno stresnim situacijama na načine koji su opisani ispod, ali njima jednostavno kažem: "Žao mi je, vaše mišljenje je pogrešno. Toliko je dokaza protiv njega. I ako ne promenite svoje načine možete smrtno stradati upravo zbog takvog mišljenja."
Evo nekoliko primera kako neki vežbači treniraju borilačke veštine, a što može da im "zabije nož u leđa".

-Trenirate da promašite. Udarci rukama i nogama se izvode desetak santimetara dalje od tela protivnika.
-Nikada niste bili udareni. Baš upravo zbog prakse iz prethodnog primera učenici nisu fizički i psihološki spremni da prime udarac.
-Uzmi jedan, daj jedan. Nikada nisu trenirali da prime udarac i momentalno odgovore uzvraćajući.
-Trenirate da zaobiđete oko ili iznad mete. Visoki šutovi se rade tako da prođu iznad protivnikove glave.
-Ustoličen ritual: Svaki dril ili sparing vežba počinje pozdravom, klanjanjem, klimanjem glave, davanjem znaka i prenaglašenim prvim korakom.
-Preterana ljubaznost: Nepredviđen kontakt je praćen ritualnim pozdravom i izvinjenjem.
-Priznanje udarca - loša odbrana od udarca ili šuta i istom prilikom povlačenje i traženje pauze.   
-Priznanje udaranja (još gluplje - moja primedba) - udarač uspeva i podiže pesnicu u trijumfu, okreće leđa i odlazi nazad na startnu poziciju.
-Preterano reagovanje na grešku - greška u toku drila dobija posebnu psovku, zastoj rada nogu, odmahivanje glavom ili bilo koji drugi "otkrivajući" znak.
-Zastoj zbog greške. Kada omaši odbrambeni potez ili ako je tehnika obaranja urađena loše sva akcija prestaje i svi sve počinju ponovo.
-Zaustavljanje u dometu. Izvođenje tehnike je zaustavljeno zbog bilo kog razloga, a napadač ostaje u dometu bez ikakve akcije.
-Prekid posle jednog uspešnog udarca. Napadač odvali jednom, a onda se odmakne i igra u svoj svojoj slavi.  
-Lažno samopouzdanje. Uverenje da će slabi udarci izvedeni u toku treninga moći da zaustave realni napad.
-Previše Hong Kong filmova u glavi. Napadač izvodi preterane anksiozno-kompulsivne udarce, proleće kao ptičica ili šutira u tornado stilu. 
-Spuštanje ruku unutar dometa. Boravak u dometu sa spuštenim gardom i bez napadanja.
-Preterano oslanjanje na zaštitnu opremu. Oslanjanje na zaštitni šlem toliko da se glava ne štiti kako treba. Preveliko oslanjanje na štitnike za ruke i noge. 
-Telegrafisanje. Prenaglašen pokret pre udarca.
-Neplasiranje niskih udaraca. Niski udarci nisu dozvoljeni u sportu.
-Ignorisanje meta. Rvači (na primer) se bore oko zahvata dok su protivnikove oči, grlo ili genitalije otvoreni i ranjivi.
-Neznanje vezano za udaranje ili šutiranje. Rvači se bore protiv drugih rvača i nisu utrenirani da kvalitetnije udare ili šutnu.
-Fokusiranje na jednu tehniku. Preterano oslanjanje na omiljenu tehniku bez obzira koliko puta da je blokirana, da ne funkcioniše ili da je omašila.
-Predaja oružja. Osoba razoruža drugu osobu od noža, palice ili pištolja, a zatim joj ponovo preda oružje.
(Koliko god ovo zvučalo glupo zaista se desilo u Beogradu 2012. i momak koji je razoružao napadača, pa mu mahinalno vratio oružje, pošto je tako trenirao, je bio ubijen., moja primedba)
-Neobraćanje pažnje na druge napadače u okruženju. Obori jednog, a zatim zaboravi da pogleda okolo da li ima još protivnika.
-Ne ustaje strateški. U toku kretanja sa zemlje u stojeću poziciju ne ustaje onako kako bi trebalo da bi mogao momentalno da se brani.
-Praktika sa vazduhom. Udarci i šutovi se izvode u vazduh, nikada u vreću (ili živog čoveka, moja primedba). Nema ideju kakav je osećaj udariti u nešto tvrdo.
-Trening uvek istog intenziteta. Nikada ne upražnjava veću brzinu, veću silu ili veću eksplozivnost. 
-Nikada treniranje sa emotivnim intenzitetom. Samo prolazi kroz pokrete kao da sa "pola srca" radi aerobik.
-Ne "vidi" protivnika. Vežba sa vazduhom, džakovima ili šipkama bez da makar vizualizuje protivnika.
-Nikada ne trenira "potpuno" na otvorenom. Nikada ne prebacuje intenzitet u anaerobnu zonu, a najveći broj borbi se upravo odvija na takvom mestu.
-Neupražnjavanje vežbi snage. Nikada ne koristi otpor kako bi povećao snagu, eksplozivnost i brzinu.  

Osnove uličnog borenja
Loren Kristensen i puk. Dejv Grosman











Friday, October 10, 2014

Sumrak


Zaglavimo se kod Zvezdinog stadiona i onda u maniru "peristaltika gliste" sledećih 15 minuta provedem grizući šipku iznad glave dok ne dopremo do Autokomande, gde me bakica sa prvog mesta obavesti da je u toku štrajk saobraćajaca i da je trola udarila u banderu kod Skupštine, pa sad dok izmanevriše...

Tada razvaljujem vrata u autobusu, preskačem automobile koji nas blokiraju iz pravca Južnog bulevara i svi mostovi me znaju, sve rampe, u meni živi dečak od 16 godina i baš na retrogradni Merkur bi se tako pobio sa nekim, razvalio svoj i njegov nos, lizao sopstvenu krv...

-Čujem da se opet huliganišeš?, bezobrazno, ali i ispitivački se osmehne.
-Mhh... žurila sam na sastanak sa klijentom, pa hitnja... ovo ono..., lažno se postidim.
-Ponekad me baš iznenadiš, lažno se zauzvrat iznenadi.
-...Sebe više ne... Gledaj me samo sada kada se desi inferiorna konjunkcija na mom Uran/Merkuru... I budi mi van dometa, makar tog dana.
-Pokušaću, lažno mi obeća.











Wednesday, October 8, 2014

Debili nikada neće shvatiti...


... a za trunku malo inteligentniji debili pokriće se ćebetom emocija da se slučajno nešto ne promeni i da slučajno ne preuzmu odgovornost.


Utvrđivanje i dinamika veze
(bračne, poslovne, prijateljske, roditeljske, koje god)


Odnosi sa drugim ljudima obostrano su određeni: svaki sudeonik daje važan doprinos tom određenju. Od samog početka sudeonici pregovaraju o davanju i uzimanju. Zajedno, vi i vaš partner kujete uslove, pravila i smernice. Prema tome, ako vam se pogodba ne dopada, nemojte da krivite samo vašeg partnera. Imate jednake procente vlasništva nad vezom. Evo kako to ide:

Osoba A počinje da angažuje osobu B na način koji daje ton vezi. Osoba B zatim reaguje na tu početnu određujuću poruku tako što šalje svoj odgovor kojim prihvata ili odbija definiciju osobe A. Ako je poruka odbijena, osoba B može da se potpuno povuče ili da je na neki način modifikuje. Ako odgovor osobe B menja definiciju, onda će A zauzvrat prihvatiti ili odbiti tu novu definiciju i odgovoriti B. Ovo se nastavlja sve dok veza ne bude uređena i prihvaćena. Na ovaj način, vi ste aktivan sudeonik u stvaranju uslova za svaku od svojih veza.

Filip Mekgro
Životne strategije










Monday, October 6, 2014

Šta se desilo posle



Uz nišan posao je postao lakši i...




...zamenila sam metu i otišla na onu dalju.



Ovo je kompaund i glavni tvrdi da sam ja rođena za takav model, ali što bi rekao čika to je bicikl i moje srce kuca za jednim prirodnim mongolskim tipom luka.



Jeste, uz njega ide i optički ili lovački nišan, pa stabilizator, pa gomila neophodnih delova, pomoćne opreme i jedan jači rob da to sve nosi na leđima.



-I ja kao ovo treba da sklapam i rasklapam (sa sve tim čekrcima sa federima za prednateg) svaki put kada poželim da gađam?
-Aha.




Sve je to lepo i krasno, samo ja sam žensko i to ono azijskog porekla. Sklapanje i rasklapanje me ič ne interesuje, jer želim da imam nešto što je lagano, da može da se čak napravi i u šumi, da mi obezbedi večeru i da mogu da gađam i sa konja u pokretu. Mnogo želim?
-Aha.




A onda se pojavilo tačno to što želim.
Čika sam pravi strele od kedrovine, a luk je lak kao ženski amazonsko-mongolsko-konjički san.
I ker je disciplinovan i zna kada se daje znak da se sme do mete... za razliku od većine nas odraslih.




(Sifu me je kasnije ispravljao da je ovo pešadijski model, što znam, ali zvuči nekako poetski kada se pomalo foliram.) A dolazio je i momak koji vežba gađanje sa konja i ima baš model luka kakav mi je potreban.
Moraću da svratim do hipodroma i makar pokušam da to izvedem. Jeste da je protivzakonito, ovde je sve protivzakonito, ali... jednom se živi (svaka inkarnacija).

Kerić je dobar, ali neće da se mazi. I čika mu kaže da se ženska ruka ne odbija. A ja na to dodajem da je mlad, pa ne zna. Čika odgovara da nije mlad nego je glup. I posle se smejemo.



Ovo je standardni model i na kraju je bio i u mojim rukama. Problem je u tome što mi stabilizator samo smeta... što nije baš normalna reakcija.
(Mislim da je varvarskim plemenima ipak to normalna reakcija.)




Mesec je bio ogroman i crven, i to veče sam malom Džoniju rekla, posle razmenjenih par zdipljenih strela, da će ga jednog dana žene obožavati.
-Mene žene već obožavaju, odgovorio je samouvereno.
I od te večeri Džoni Psiho ekspert i ja smo postali super prijatelji.




I redovno smo grupno ronili za izgubljenim strelama, a klinci su se bavili i pecanjem koristeći jednu leprozno buđavu motketinu koju niko živ nije mogao da im otme.
U međuvremenu samoinicijativno sam se obučavala da ispaljujem projektile iz raznih budžaka i što užih prostora kao regularni nindža.

(Gadno je kada iz neke mišije rupe izleti strela. Ali vrlo upečatljivo.)

Ponekad sam bila zastrašujuće precizna.
Ostatak vremena sam gazala po prokopačkim morima.


Bili smo jedna mala, ali kompaktna i bioodrživa zajednica čaplji i kormorana u centru grada.



A onda je stigao i taj momenat da sam prebačena na takmičarski deo. 18 metara.
-Je l' možeš?, pitao me je.
-Ma naravno, nema frke.
A u sebi sam znala da pojma nemam dok ne pokušam prvi put.




Većina novih prijatelja je ostala tamo.



A na red je stiglo fino štelovanje nišana... I ozbiljan strah da ne ubijem nekog ko čeka trolu kod Majdana.



U međuvremenu sam obaveštena da postoje Hunger games filmovi, te sam u dva dana odgledala 4 i po sata tih zanimacija.
Glupi su do bola, ali ima ozbiljnog gađanja.
I poneli su me.



I zato me je stalno opominjao sa onim njegovim:
-Munjo, čekaj bre. Hoćeš da ubiješ nekog?
Ma jok, ja ovo vežbam sporta radi. Sportski lov i ribolov i te budalaštine...




I dan kada sam ih mrzela obojicu.
Jeste da su se spremali za takmičenje, ali sam imala lošu slutnju da će nekom od njih da viri baš moja strela baš iz gluteusa.


Dva sata kasnije jedna od njihovih strela mi je proletela pored glave.
Poželela sam da to sledeći put vežbaju na sopstvenim ženama, to kao jabuke, Viljem Tel i ostale fantazije.



Ovo su primerci koje smo uspeli da uništimo za mesec dana.
Iako su nam mozgove ispirali da su karbonske i da koštaju grozomorno. Džabe, u rukama Mandušića Vuka možda je svaka sablja ubojita, ali strela puče i nok odeeee...




Dakle, zbogom kompaund. Lep si... kao bicikl, ali šamani ne voze bicikle.



Mislim da ću konačno prestati da zagledam ljudima okolo u stabilizatore i dohvatiti se onog što stvarno želim.



I konačno.
Iako je pao mrak uspela sam.
U rukama mi je bio hunski luk od čak 39 funti, koji mesec dana pre nisam smela ni da sanjam da nategnem.




I bio je lagan i prirodan, i ubojit kao plemenski juriš od Azije ka Evropi.



Moja državna takmičarska dozvola.



Valjano sam je zaradila.



I sada je vreme za dobijanje dozvola i za standardno oružje.








Friday, October 3, 2014

Tkanje


Ti si moja Laniakea.



Sve što je ikada bilo bitno, suštinsko i istinito naučila sam od tebe, zbog tebe i za tebe.



Sve što je ikada bilo lažno, opseno i nesuštinsko uništila sam od tebe, zbog tebe i za tebe.


Žao mi je samo što to nisam umela da uradim laganije, šarenije i svetlucavije.
Ali razumećeš me.

Ti si Laniakea.
Ti sve razumeš.











Wednesday, October 1, 2014

..ne znam posle put odande



Kada pođem
iza mene ostaju reči,
delovi za motor,
i ronilačku opremu,
njegov osmeh.

I kažem -Mene prati ružna reputacija,
raskidam preko mejlova.
-Onda neću da čitam tvoje mejlove,
smeje se.
I kažem -Mrzim telefonska dopisivanja,
i odgovara mi - Mrzim ih i ja,
bolje da potrošim to vreme
tako što te držim u rukama.

I kada pođem
ostavim mu želju,
da mu gori u glavi,
i grudima,
i još niže.

Krenem tako nazad,
i ne umem da pronađem put,
otkaže mi navigacija.

I vratim se.
Vratim mu se.