Pages

Monday, October 14, 2013

Evaluacija



Prvo je trebalo izdvojiti frakciju namenjenu meni.




A onda se baciti na procenu.
Elem...




Ova BIO čokolada je sa mlekom, kako joj i ime kaže. I sasvim je ok... za mlečnu čokoladu. Mleko inače unuštava polifenole iz kakaoa, tako da onaj koji preporučuje mlečnu jer je kao zdrava lupeta teške gluposti.
Rekoh ova je sasvim ok za mlečnu, što ne znači da je poredim sa čokoladama na našem tržištu, a pogotovo ne sa onom kvazi čokoladom namenjenoj domaćoj sirotinji (koja i ne zna za bolje) pod imenom Milka.

Ova u sredini PREMIUM izgleda jako dobro na prvi pogled. U pitanju je polumlečna/polugorka čokolada punjena pastom gorke čokolade. E ta pasta je jedino što u njoj valja, ono ozgo i ozdo je čista uvreda, jer ima ukus braon margarina, imalina i kombinacija ostalih biljnih masnoća (u prevodu trovanje).

Peruđijanska crna sa pistaćima, sasvim desno mi je bila sumnjiva s obzirom da je firmu koja je pravi kupio Nestle, no pokazalo se da je pretpostavka u stvari greška. Peruđijanska crna je čista poezija, nešto što se konzumira uz operske arije i osećanje da još malo pa je ceo svet moj (uključujući i kilograme).
Zvirkanje po njihovom sajtu dovelo me je do neispunjene želje naše kuće, jer firma organizuje školu pravljenja čokolade u Rimu i Napulju, i to upravo ovih dana.
Takođe, zvirkanje po sajtu me je uverilo da će Italijani i dalje ostati jedan zatvoren sistem (koji tako gubi gomilu poslova) jer ne umeju da prevedu svoje prezentacije na engleski.

I na kraju...čokolada Primitivo. To je pakovano, pa pakovano... onako sirovo, surovo, domorodački, kao valjda da pokaže da je prirodno. Kao žensko volim picikato pakovanje sa sirovim, surovim (u prevodu realnim) unutra, a obično dobijem dronjavo pakovanje spolja sa plastikom unutra (mislila sam na čokoladu, ne na muškarce, mada se istovetna paralela da povući i s tim u vezi).
No, Primitivo pakovanje izgleda kao Konan Varvarin, unutra je dizajnirano kao Konan Varvarin i ima ukus kao...mmm... Konan Varvarin.
Konačno nešto dobro.

Uvidom u sajt firme (http://www.apicolturaprimitivo.it/prodotti_ciocc.html) shvatila sam staru italijansku boljku (kako da te nikako i nikada ne pronađu preko Neta nesrećnim izborom imena domena) i još stariju da ceo svet treba da zna italijanski, te je formular za poslovnu saradnju i organizovan u tom stilu. Neke porodične manufakture uvek će ostati samo to (male porodične manufakture), jer su vlasnici operisani od smisla za uvećanje posla, i ergo profita.
Ali njihova priča jeste interesantna. Osnivač je Romualdo Rossi koji je počeo proizvodnjom meda, a zatim proširio asortiman pažljivo odabranom i kvalitetnom čokoladom. Na pakovanju pozadi njegov sin Emiliano Rossi, poznatiji kao sinjore Primitivo pozdravlja i na engleskom i na italijanskom (što se na sajtu ne može pronaći). Lešnici su iz Pijemona, a sve je GMO free, mada može da sadrži proteine mleka. Sastav je vrlo pažljivo i znalački ispisan i jednog lepog dana nadam se da ću sarađivati i sa njima.

Toliko o proceni donete robe.
I da...
Hvala :)



No comments:

Post a Comment