Pages

Sunday, April 24, 2016

Karamel pita sa bananama


Kolač sa karamelom i bananama je toliko fenomenalan da se moje mladunče navuklo posle prvog probanja. Ja sam posle drugog i daleko bržeg pravljenja, i usput sam povukla još neke ljude.
Prelep mekan ukus, ispunjavajući i verovatno užasno kaloričan, ali ponekad sebi valja dati oduška, pogotovo u pobedničkim trenucima.



E ovako, recept:
Klasično testo za tart u koje ide oko 300 gr brašna, nešto manje od 100 gr putera, otprilike 50-80gr, dve kašike šećera, jedno jaje i kašičica anisa u prahu. U ovo je još išlo i vrlo malo soka od grejpfruta da testo ne bude previše prhko.



U mom drugom i daleko bržem pokušaju sam uzela 300 gr mlevenog keksa, odokativno putera (50-80 gr), dve kašike šećera i recimo pola čaše soka od breskve. I umesila istu stvar, samo što ovaj drugi put nisam morala ništa da pečem.



Pleh za tart sam namazala puterom i posula brašnom.


Testo sam rasporedila po plehu i pekla ga 10-15-20 minuta u rerni zagrejanoj na prethodno, ali na 180 - 200 C. Videćete da li je pečeno ako ubodete čačkalicu i izađe čista. U verziji bez pečenja - nema pečenja. 


Za vanil krem sam uzela (ono što najviše mrzim, ali radim kada nemam vremena) dva pudinga (ovo je verzija koja se sprema bez kuvanja), usula hladno mleko i mutila minut dva. I gotovo.
U originalnom receptu ide i originalni i osnovno vanil krem za kolače, koji je fantastičan uz burbon vanilu i eventualno malo ruma... Ali to ćemo neki drugi put.


E a onda sam uzela da napravim svoj prvi karamel krem. I to sve po tačnim uputstvima. tri četvrtine velike šolje kristal šećera i valjda beše pola šolje vode se stavi da počne da se karamelizuje na thoj vatri. I nikako ne sme da se meša.


I kada počne izgleda ovako. Pa sam pobelela čekajući, jer je trebalo da dobije ćilibarsku boju.
Nekako ovako.


E a ovo je i odličan momenat da opišem svoj drugi i daleko uspešniji pokušaj. Prvo sam uzela da napravim karamel, i zaobišla deo sa vodom potpuno.
 Samo sam sipala istu količinu šećera i ostavila ga da se lagano topi, a dok se to dešavalo umutila sam puding, što mi je uzelo par minuta i napravila testo za tart. Sada sam testo umesila od keksa (izbegla pečenje) i bukvalno je sve bilo spremno za desetak minuta kada je šećer malo "poludeo u šerpici". Dodala sam nekih 200-250ml slatke pavlake i dobro izmešala.


Posle sam ubacila i kockicu putera i konačno dobila najdivniji karamel, što bi reklo moje mladunče.


Sledeći deo jednačine je iseći tri banane na kolutove i pomešati ih sa karamelom.


Rasporedila sam sve po testu.



Zatim je preko ovog išao sloj vanil krema, pa sloj umućene pavlake (oko 200-250ml je sasvim dovoljno).



Naravno da je planulo. Uvek plane svemirskim brzinama.



I tako... Važno da je veselo i slatko.


A onda valja prileći malo i uživati u danu.






4 comments:

  1. ah! obožavam sve varijante sa karamelom. Ovu s voćem (bananama) nisam probala - hvala za ideju. Kao i muziku - kompletan obrok :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Probaj Šerpić posle posta, ako postiš. Jeste kalorično, ali je mmmm...
      Valjda smemo ponekad i da se opustimo :)

      Delete
    2. P.S. A ovi tipovi sokova su sasvim slučajni, ono što se zatekne u kući. Da ne ispadne posle da neko posle čitanja recepta krene u potragu za nečim specijalnim, a nema potrebe.

      Delete
    3. Svakako ću probati...Ja ti nisam od onih što beže od kalorija, dapače - volim da se s njima družim ;)

      Delete