Pages

Friday, July 8, 2016

Karamel tart sa čokoladom i karamel tart sa orasima

I mislim da ću se manuti karamela na neko vreme, kao i tartova, i preći na novu zanimaciju.

A recept ide klasično - za testo za standardni kalup za tart je potrebno 300gr brašna, 1 jaje, oko 80 gr putera, 2 kašike šećera (ako se želi manje slatko) i mrvica soli. Uz to uvek stavim oko pola do jedne kašičice anisa, jer to volim. I dodam malo vode, ali malo, oko 100ml, možda i manje da testo bude lepo umešeno.

Sve se umesi dobro i rasporedi po kalupu koji je prethodno dobro zamašćen puterom i posut brašnom. Izbocka se viljuškom i to je to. Ubaci se u prethodno zagrejanu rernu i peče na nekih 180 ili čak do 200 C jedno 15-20-25 minuta dok prosto nije ispečen. Zato se i proverava.Za karamel sam koristila braon šećer u kockicama što se ispostavilo da je greška, pošto je tada nekako gušći i lakše zagoreva. Bolje je koristiti običan beli.


Šećer (150 gr) se vrlo lagano otopi.


Doda se 125ml slatke pavlake (ali prave, ne one tzv. biljne) umeša dobro i 10gr putera. I dobije ovo.


Kada se malo prohladi sipa se preko tarta (odavno izvađenog iz rerne i odavno prohlađenog), i tada napravi čokoladni ganaš.
300ml slatke pavlake se lagano zagreje sa dve kašike šećera, ne sme da provri. Zatim se doda 200gr čokolade za kuvanje u kockicama, i prstohvat soli, i to dobro umeša. A zatim i 50gr putera. I to ponovo umeša. E sada je gotovo.

Kada se i to malo prohladi ide preko karamela i treba da ostane u frižideru par sati da se dobro stegne, ali kada je estetika bila bitna u mojoj kući po pitanju slatkiša? Tako je, nikada.
Bacili smo se na ovo i slistili za dva dana.
I stvarno je odličnog ukusa, ali i jako.


E sledeći put sam pravila takozvani KLIN tart po uzoru na čuvenu klin čorbu.
Povadila sam sve ostačiće ostačića iz špajza pa je umesto 300 grama brašna išlo recimo 80 gr mlevenog keksa, 50 grama mlevenog rogača, 70gr mlevenog lana, 70 gr pirinčanog brašna... Sve redom što sam imala u kesicama.
Stavila sam činiju za mešenje na vagu i samo istresala nadajući se da ću stići do onih mitskih 300 grama. Ali za malo. Dodala sam i ovsene pahuljice i to malo klasičnog brašna koje mi je falilo da se popnem na 300gr.

I sve ostalo je isto kao i za prethodni tart i ovo testo je ispalo fenomenalno. Obećala sam sebi da ću ga sledeći put ispeći kao običan keks, samo sa malo više šećera.

I ovog puta nisam imala običan šećer, nego kondenzovano mleko. Nisam slikala konzervicu kupljenu u bloku 70 sa slikom polarnog medveda. Mili i ja smo se godinama zevzečile da to Kinezi prodaju usoljenu šapu polarnog medveda dok nas prodavac nije prosvetlio šta je unutra.
Stvarno je jeftino i stvarno je fenomenalno.

Zagreje se u šerpici, karamelizuje, doda isto slatke pavlake kao i za prethodni karamel i puter i to je to.
Ovaj karamel je ono pravo.
I ovaj karamel je ono što se koristi za snikers čokoladice ili torte po uzoru na snikers. Baš je gust i baš je jak. I razmišljam da ga bez karamelizovanja koristim za recepte sa kokosom.
I taman bi pečeni kikiriki išao fenomenalno dobro uz ovo, ali ovo jemoj klin čorba tart i u kući sam imala 150 gr oraha. Očistila sam ih vratila u kesu i izudarala onim čekićem za meso par puta.
I samo istresla preko.

I ponovo je planulo.
Ali sam u kući razglasila da se od sada pa nadalje bavim klasičnim tortama, što je ponovo pozdravljeno.
Samo ti pravi, sve mi jedemo, lakonski mi je odgovoreno.No comments:

Post a Comment