Pages

Saturday, June 16, 2012

Gospođa Liu



Jutros je u 6.37 sati sa kosmodroma Đinćuan u pustinji Gobi Kina počela svoj najambiciozniji svemirski program lansiravši tročlanu posadu na brodu Šendžou-9, među njima i jednu ženu kosmonauta, javio je AFP. Šendžou-9 (Božanski brod) poleteo je u kosmos. To je četvrto lansiranje brodova sa ljudskom posadom u kome će Liu Jang leteti sa dvojicom svojih kolega, javila je agencija Sinhua.






Troje kosmonauta će izvesti prvo kinesko kosmičko spajanje brodova.
Ranije je najavljeno da će Šendžou-9 uz ručno komandovanje kosmonauta pristati uz modul Tiangong 1 koji je trenutno u orbiti oko Zemlje.

Nakon svemirskog randevua, kosmonauti će privremeno preći na Tiangong-1 (Nebesku palatu), gde će obaviti naučne eksperimente.


Misija je poslednji korak u programu koji ima za cilj da Kini omogući držanje stalne svemirske stanice u orbiti do 2020. godine.
 
Misija kosmonautkinje Liu, čije pripreme su kineski mediji pomno pratili, učiniće da Kina postane treća zemlja posle tadašnjeg Sovjetskog Saveza i SAD koja je poslala ženu u kosmos koristeći vlastitu tehnologiju.
 
Liu je major kineske vojske i pilot na borbenim avionima.


Tekst sam inače zdipila sa Blicovog sajta gde se nađoh u potrazi za trenutnom temperaturom u gradu.


A gospođa Liu Jang je kao pilot, kosmonaut i žena prelepog osmeha i zvanično od ovog trenutka postala moj uzor.
Žene su socijalna bića i vole da se kloniraju (od izgleda frizure, šminke, garderobe do ponašanja). Evo, konačno sam i ja pronašla onu koja jeste dostojna kopiranja.







No comments:

Post a Comment