Pages

Saturday, October 10, 2009

Saturn u Raku kvadrat Sunce u Vagi

Mladi astrolog je rekao da to nema veze, da nije važno. Saturn u Raku je u izgonu, slab je i nikakav. Nema tu šta da se priča. On tu prosto ne funkcioniše.
Stariji astrolog je samo oćutao. Sagnuo je glavu i nastavio da gleda kartu. I tu je bio taj slab i nikakav Saturn. Baš tamo u Raku.
Dete je dobilo vitiligo. Dete staro 6 godina.
Pojavile su mu se bele fleke, depigmentirane zone oko očiju i naravno da se izbezumilo od straha, kao i cela porodica. Sve su pokušavali, sve nove i stare terapeutske pristupe, bukvalno sve... dok se nisu setili da usput konsultuju i astrologa.
I on se zaista potrudio, pogledao je natal i sve solare redom, otvorio horarnu, satima se igrao sa sazvežđima, lovio fiksne zvezde, i našao je. Našao je fenomenalan način da objasni zašto su se fleke pojavile baš tu i gde još mogu da se pojave. Ali nije našao rešenje. Uostalom, ono ni ne postoji. Vitiligo je autoimunogeno oboljenje. Organizam negde zabrljavi, neki molekul ode tamo, a ne onamo, i nastane haos. Neki prenos, nešto... Ne zna se ni šta, ni kako.

Saturn u Raku je na mestu svog izgona, ponavljao je uporno u sebi stariji astrolog dok je hodao nekud, valjda kući...
Te plave oči, taj ledeni pogled, u izgonu, tačno tako. Kako da..? Reči su se teško oblikovale u svesti.
Prvi odnos koji osoba oblikuje je onaj i onakav kakav će je pratiti i sa svim ostalim osobama sa kojima dolazi u kontakt... do kraja života. A prvi odnos je uvek onaj sa majkom. Saturn u Raku, negde nešto ne štima. Majka je ili ledeno hladna, ili ozbiljno bolesna, ona podsvesno ne voli svoje dete ili ga oseća kao težak teret.
Dojenje u tim prvim danima postoji, ali sa teškoćama. Posle se prelazi na veštačku hranu. Nema kontakta deteta i majčinih grudi. Njen pogled je zaleđen, kao iza neke prepreke, i dete instiktivno okreće glavu jer oseća neprijatnu energiju.
Kako da započneš svoj prvi odnos ljubavi, kada osoba od koje ti zavisi život ne želi da te voli?
Saturn u Raku... teška priča. Ko ga ima taj je kopač, ili grobar, najbolji klovn ili savršeni patolog. I sve je to isto zvanje. Probijati se kroz zemlju da bi se otkrili mineralni resursi ili zakopalo sećanje, otvoriti nečije telo i naći uzrok, ili otvoriti nečiju dušu i u tri poteza objasniti mehanizme odbrane, a najbolje kroz smeh i imitaciju.
Saturn u Raku koji ima aspekt sa Mesecom su i suze. One progutane, nikada isplakane koje se guše u grudima.
Kada sa te pozicije loše aspektuje sa Marsom, to je strašno opisati koliko se ljudska duša, telo, suština muče. Kada dobro aspektuje onda on iz sekstila sa Marsom osobi donese rudarstvo, metalurgiju, prebacivanje velikih količina zemlje, tešku mehanizaciju, inženjerski um. Sa Marsom u Devici radi slično, s tim da su ovog puta u pitanju manje količine, a detaljniji proračuni. Trigon sa Marsom u Ribama doneće ili ludačke ideje, ili sposobnost psihološkog isceljivanja, nesvestan upliv nad masama ljudi. Sa škorpionskim Marsom, Saturn u Raku doneće sasvim sigurno savršenog hirurga, specijalizovanog za ženska oboljenja.

Kada kvadrira Sunce u Vagi utiče direktno na kožu. Postoji ta stara vedska priča kako Saturn okreće svoje zrake Suncu i gasi mu sjaj. Sunce više nema boju, depigmentirano je.
Sunce je u Vagi, vladar Vage je Venera, Saturn je egzaltiran u Vagi, Venera je mleko, a on je simbol kalcijuma.
Rešenje se nametnulo samo – potpuno ukidanje mlečnih proizvoda uz vrlo pažljivo dozirano dodavanje kalcijuma u tabletama... Samo da li je bilo i ispravno?
Tamo negde u prenosnim mehanizmima tela zameniće se molekuli, zameniće se poremećeni odnos elektrolita, bubrezi će nastaviti neometano da rade, možda će se i koža normalizovati posle svega, ali suština ostaje. Vitiligo se dobija kao jedan od telesnih odgovora na stres. I zato, kako reći samoj majci da negde greši, da njen pristup roditeljstvu nije dobar izbor? Kako joj dokazati da mora da promeni sebe da bi promenila ravnotežu svog deteta, kada ona sve zna najbolje, a zbog Saturna?

I ako se manemo onih priča o „učitelju i mučitelju“ šta ostaje? Gde god da se Saturn nađe – tu boli. Ali, ima li većeg bola od onog kada je dete bukvalno ili emotivno napušteno? Ima li većeg greha i težeg iskupljenja?

Slep je samo onaj koji ne želi da vidi.
I to jedini „izgon“ koji Saturn u Raku ima.

2 comments:

  1. Prekrasan tekst i duboko astrološko promišljanje...Baš sam se nadala da ću negdje opet naići na Vaše tekstove nakon onih što sam ih čitala na jednom forumu. Samo nastavite i svako dobro!

    ReplyDelete
  2. Hvala puno :)))
    I izvinjavam se što kasnim sa odgovorom, ali tek sam jutros videla komentar :)

    ReplyDelete