Pages

Tuesday, October 27, 2009

Saturn u Vagi

Saturn ulazi u sazvežđe Vage početkom novembra, gde će ostati i sledeće dve godine. Vaga je mesto gde se Saturn egzaltira, gde je najsnažniji u svom dejstvu. Imajući u vidu da ćemo sledeće dve godine prisustvovati i kardinalnom T-kvadratu kada Saturn bude pravio opoziciju Uranu u Ovnu i kvadrat Plutonu u Jarcu jasno je da ovaj aspekt ne možemo izbeći. Pored individualnih sudbina ova sprega planeta veoma će uticati na svetska politička zbivanja.
Sada se menja ono što mi jesmo, ono kako delujemo u zajednici i ono što stvaramo kao sopstveni ugled. Držite se dobro, jer imaćete osećaj kao da se tlo cepa pod vama, kao da se cepate sami, u mislima, u atomima.
Neka igre počnu, a osnovno pravilo kog morate da se pridržavate je moral. I kada u jednom momentu pomislite kako je sve izgubljeno, vera i moral će vas izvući. Izaći ćete na svetlost dana i shvatiti kako je zapravo sada uništeno staro, ali i da je napravljen prostor za novo.
I krenuti u novi dan.



Ima li išta ružnije po ljudska osećanja od kombinacije Saturna i Venere u natalnoj karti? Postoje aspektni odnosi malefika nad luminarima i oni zaista često donose životne opasnosti, u najmanju ruku izazove. Ali, kvadratura, konjunkcija ili opozicija Saturna i Venere znači prazno, odbojno, zaleđeno, ograničeno zadovoljstvo, frustraciju, nesposobnost da se oseti radost i zadovoljstvo, nesposobnost da se doživi ljubav.
Sa druge strane, sekstil ili trigon Saturna i Venere donosi oprez. I opet naravno vezu sa starijim ili bolesnim osobama. Možda tu i ima neke mudrosti, talenata za umetničke zanate ili nešto slično, ali kakva je to Venera koja ne ume da se opusti, satima gricka čokoladne bombone ili igra uz muziku? Samo skulptura, slika na muzejskom zidu, porcelanska lutka koja služi za gledanje, a sa kojom deci nije dozvoljeno igranje...
Venera u Jarcu jeste jedna fina, vrlo elegantna dama, i isto tako jedna jako usamljena, pomalo plašljiva osoba. Saturn u Biku gde je „materjalni“ domicil Venere može da označi gladne godine, zemljotresne trenutke, bankrot, raspad imanja, siromaštvo. I zaista nije dobro kada se ove dve planete dodirnu na bilo koji način.
A Saturn se ipak egzaltira u Vagi koja je domicil Venere.

Saturn jeste ograničenje, patnja i požrtvovanje. I Saturn jeste ono najviše, najdalje, dalje čak i od Jupitera. Tegoba kroz koju dolazimo do mudrosti. Život je patnja, kako glasi prvi postulat budizma. I sve što je vezano za materjalno, za postojanje, za karmičke cikluse, za vreme, za smrt samu – sve je to Saturn.
Pa, kakvu dakle vezu imaju Saturn i Venera?

Bik i Vaga su domicili planete Venere. U Biku je idealna Venera predstavljena na „materjalan“ način, lepim telom, lepim imanjem, divno dekorisanom hranom, prelepim detaljima, ali koliko god sve obilovalo lepotom - to je samo fasada, ponekad silikonska, a ponekad od prirodnih materjala. Nešto što nam ulepšava život, daje određenu vrstu samopoštovanja zbog lepote onoga što nam pripada. Bolje se osećamo kada smo okruženi lepim, pogotovo kada je to „lepo“ a naše. Ali to zaista nije poenta života.
Venera u Vagi je duhovna, suštinska lepota. Ona koju pronalazimo u interakciji sa drugim bićima. Ona koja harmonizuje odnose.
Prirodni Descedent gde je zadovoljstvo u vrlini, u dobroti, u saosećanju.

Skot Pek je davno u svojoj knjizi „Put kojim se ređe ide“ definisao ljubav kao „kapacitet za empatiju“, volimo onoliko koliko smo sposobni da saosećamo sa drugima, da ih osetimo u sopstvu.
Suštinska lepota jeste u stvaranju harmonije u zajednici, na koju god se zajednicu to odnosilo. I kao što je bitno biti okružen spoljašnjom lepotom, isto tako, ravnoteže radi, potrebna nam je i ona unutrašnja.
Saturn se egzaltira u Vagi zato što je on red, univerzalni kosmički poredak. Zato što „nije dobro za čoveka da bude sam“ kako piše u Bibliji. I samo tada kada smo spremni da se popnemo i na tu stepenicu života, da preuzmemo odgovornost za sebe tako što ćemo preuzeti odgovornost za sopstvenu porodicu, prvenstveno partnera, mi se ponašamo u skladu sa prirodnim zakonom.
Ovaj svemir je sačinjen od dualnih sila i ne možemo se duhovno uzdizati dok nismo proživeli, pošteno odradili i onaj deo duhovnog puta koji je vezan za bračni život. U Indiji vrlo dobro poznaju četiri faze u životu. U prvoj čovek uči, u drugoj on mora časno da odradi sve svoje karmičke zadatke vezane za svetovni život. To upravo znači da mora da se oženi, brine o ženi i deci, i izvede ih na pravi put. U slučaju da par nema decu, tada mora da se brine o napuštenoj ili siromašnoj deci, ili da pomaže članove šire zajednice. Tek u trećoj fazi osobi je dozvoljeno da se povuče iz svetovnog života, a u četvrtoj da doživi duhovni preobražaj.

Saturn u Jarcu, svom domicilu, je onaj duhovnik koji sedi i meditira na vrhu planine. Ima li nečeg lepšeg, opojnijeg za duh od saznanja da je Bog oko tebe, u tebi, da je sveprožimajući dok sediš u savršenom miru i tišini?

Ali, ima li ičeg suštinski duhovnijeg od saznanja da je Bog oko tebe, u tebi, da je sveprožimajući dok menjaš pelene jednom detetu, a kontrolišeš drugo, odgovaraš na telefonski poziv dok jednom rukom grliš muža, kuvaš ručak i u isto vreme šalješ dokumente. To je pravi, jedini istiniti test za svaku osobu koja ima iole želje da radi na sopstvenom produhovljenju.

Mnogi su momci kretali ka Svetoj gori pešice ili na biciklima vođeni jedino čistom željom u svom srcu da postanu monasi. I svi su bili vraćeni svetovnom životu, da se ožene, izrode decu i brinu se o porodici. Savet im se nije svideo, ali kako je vreme odmicalo uviđali su da je to zapravo i jedini pravi put, onaj teži i daleko odgovorniji.
Prave, suštinske pesme i molitve Bogu se pevaju po stanovima, po fabrikama i kancelarijama, po ulicama i auto-putevima, samo i jedino u zajednici.
Tamo gde smo prinuđeni da bolno proširimo sopstvenu dušu kako bi mogla da u sebe primi još neku.
To je suštinska egzaltacija Saturna u Vagi kao zenita Saturnovog domicila – da uvede red i harmoniju u ljudsku zajednicu, da podeli odgovornosti i nagradi po zasluzi.
Da od životinja napravi ljude, pa bogove.

A to je istinski zenit na astrološkom, i uostalom, univerzalnom zvezdanom nebu.

No comments:

Post a Comment