Pages

Saturday, July 17, 2010

Kvaliteti sazvežđa – kako ih iskoristiti

Zodijak je krug i osoba koja prvi put u životu počinje da uči astrologiju takođe ima uvid i u to da je astrologija uvela red u naše živote ravnajući se po božanskim zakonima. „Kako gore – tako dole“ je prvo Hermesovo načelo koje je sve do skoro važilo kao mistično pravilo. No, naučnim otkrićima da se život u ovom Univerzumu odvija po fraktalnim jednačinama vratio je ovu rečenicu u središte najnovijih proračuna iz oblasti fizike.

Za razliku od euklidske geometrije koja se uči u osnovnoj i srednjoj školi, i koja važi na (u kosmičkim poimanjima) vrlo malim površinama, priroda zapravo funkcioniše u okviru fraktalne geometrije. Imamo neke osnovne jednačine, njihovim rešavanjem dobićemo određene rezultate. Ako sada te rezultate ponovo ubacimo u prvobitne jednačnine – dobićemo nova rešenja jednačina. Ako ponovimo postupak dobićemo treću vrstu rešenja. I ako ovaj proces nastavimo milione ili milijarde puta imaćemo isto toliko izlaznih podataka. Magline, planete, drveće, planine, biljke, životinje i ljudi samo su rezultat kombinovanja rešenja unutar postojećih (Božijih) jednačina.
Ali to su rešenja koja u sebi nose prvobitni, osnovni poredak.

Svaki znak u zodijaku ima svoje tačno određeno mesto i ulogu, i to ne samo na fizički način, već još važnije, na onaj unutrašnji, psihološki ili duhovni. Kvaliteti svakog znaka mogu biti pozitivni i negativni, i samo od nas zavisi kako ćemo ih iskoristiti u određenim trenucima života i kada mogu da se ispolje.
Međutim, osobe koje se bave astrologijom znaju da u rešavanju negativnih situacija i reakcija mogu da se primene dve metode. Na primer, negativne škorpionske osobine (recimo, ljubomora, tajnovitost, osveta) možemo regulisati tako što ćemo ih kanalisati u pozitivne karakteristike istog znaka (u preciznost, hladnokrvnost, posvećenost). Druga metoda je „neutralisanje“ negativnih karakteristika jednog znaka pozitivnim karakteristikama znaka u opoziciji. Tako u ovom primeru iste škorpionske „negativne“ osobine možemo tretirati smirenošću, otvorenošću ili prihvatanjem, što su pozitivne karakteristike Bika, znaka u opoziciji sa Škorpijom.
Prvi metod bi mogao da se nazove „klin se klinom izbija“ ili „vatra se leči vatrom“, korišćenjem jednog elementa, zapravo njegovom transmutacijom, što psihološki uopšte nije lak zadatak. A drugi je više u stilu „gašenje vatre vodom“, forsiranje suprotnog elementa u cilju postizanja ravnoteže.
Međutim, ako samo malo bolje razmislimo postoji i treći način, jedan harmoničniji i psihološki daleko lakši prelaz iz znaka u sledeći znak. Onaj način kojim negativnu osobinu jednog znaka menjamo pozitivnom onog sledećeg.
Postupak bi mogao i da se pojasni sledećim primerima da:
-odugovlačenje i ravnodušnost jedne Ribe menjamo za spremnost za akciju i žar jednog Ovna (Riba ima nedostatak samopouzdanja, Ovan je fokusiran)
-implusivnost i uzbuđenje Ovna unapredimo u smirenost i studioznost Bika (Ovan je brzoplet, Bik je opušten)
-tvrdoglavost i sirovost Bika promenimo u spremnost za promene i zainteresovanost Blizanaca (Bik je spor, Blizanci su brzi)
-površnost i nevezivanje Blizanaca damo za nežnost i saosećanje Raka (Blizanci su neodgovorni, Rak je brižan)
-zatvorenost i preosetljivost Raka transformišemo u otvorenost i hrabrost Lava (Rak je plašljiv, Lav je hrabar)
-egocentričnost i neosetljivost Lava zamenimo za uslužnost i razumevanje Device (Devica je studiozna, Lav je subjektivan)
-sitničavost i kritičnost Device unapredimo u harmoniju i stil Vage (Devica je dosadna, Vaga je pažljiva)
-površnost i neodlučnost Vage napustimo zbog uvida u suštinu i svesnosti Škorpije (Vaga je neiskrena, Škorpija odana)
-dramu i tajnovitost Škorpije damo za otvorenost i smisao za humor Strelca (Škorpija je naporna, Strelac je opuštajuć)
-neodgovornost i rasipanje pažnje Strelca usmerimo na odgovornost i odlučnost Jarca (Strelac je previše samopouzdan, Jarac je pragmatičan)
-sumnjičavost i samoljublje Jarca menjamo za idealizam i odanost Vodolije (Jarac je pesimističan, Vodolija je progresivna)
-krute stavove i bezobrazluk Vodolije promenimo u saosećanje i opraštanje Riba (Vodolija preterano idealizuje, Riba primećuje nijanse dobra i zla)


Naravno, osobe koje se iole ozbiljnije bave astrologijom daleko od toga da će posmatrati bilo koga kroz prizmu ovih „površnih“ karakteristika, tako da nema potrebe sve Blizance smatrati nestalnim, niti Vage površnim. Ovo su samo primeri, opšta uputstva kako je moguće transformisati nešto što je negativno, to jest ne donosi željeni rezultat u životu, u nešto što može daleko praktičnije i kvalitetnije da nam posluži.
Sa tim u vezi, naravno da uvek treba obratiti pažnju gde se nalazi vladar znaka koji posmatramo i koje aspektne strukture gradi. I još važnije, treba naučiti da i pozitivne i još više negativne karakteristike iskoristimo na najbolji mogući način. Možda posedujete dramski karakter jedne Škorpije, ali zašto bi to bilo loše ako se bavite umetnošću? U slučaju da se bavite medicinom, a posedujete istu osobinu možete je ublažiti humorom jednog Strelca, zar ne?
I isto tako iskoristite znanje u vezi polova, a koje smo sticali stotinama hiljada godina. U ono davno praistorijsko doba muškarci su odlazili na duga putovanja. I nikada nije bilo sigurno da li će se vratiti sa ulovom ili će ulov pokušati da ulovi njih. Morali su da budu fokusirani, usklađeni sa ostalim muškim članovima plemena i čuvali su svaki delić snage ne bi li ispunili cilj. Ovo genetsko kodiranje nosimo i dan danas u sebi. Žene su generalno talentovane u mnogim oblastima, ali na taj način one takođe rasipaju svoju pažnju na više strana i gube fokus. Muškaraci se specijalizuju za samo jednu stvar, ali onu koju umeju da izvedu odlično i potpuno, i zato su i njihovi krajnji rezultati bolji. Oni još uvek zauzimaju vodeće pozicije i u poslu i u politici, a to je upravo zahvaljujući činjenici da se razvijaju u onom pravcu u kom mogu da postignu najbolje.
Stoga, obratite pažnju na pozicije i aspekte u natalnim kartama i pokušajte da iz tih rasporeda izvučete najbolje. U prirodi zapravo ne postoji ništa što je dobro ili loše, već samo naš način na koji gledamo na ove energije i kako ih koristimo. Zanemarite ono u čemu se ne snalazite i pokušajte da razvijete i iskoristite one osobine u kojima svetlost prirode kroz vas može da zablista na najlepši mogući način.

No comments:

Post a Comment