Pages

Wednesday, March 2, 2011

Devojačka dilema


Jedna od velikih prednosti koju mač ima u odnosu na čitanje knjiga, sastoji se u tome da se, čim se napravi pogrešan korak, protivniku daje šansa da te pobedi.
Tu neprestano moraš da budeš na oprezu. Iako pripravnost ne znači vrhunac mačevalaštva, ona nas održava vernim sebi; to jest, ona nam ne dopušta da se upuštamo u beskorisna razmišljanja. Iako je razmišljanje višestruko korisno, postoje neke prilike kada ono ometa rad i kada od njega treba dići ruke i pustiti nesvesno u prvi plan. U takvim slučajevima čovek prestaje da bude svoj svesni gospodar i postaje oruđe u rukama nepoznatog. Nepoznato nema ego-svest, a u skladu sa tim ni misao o pobedi u takmičenju jer se kreće na nivou ne-dualiteta, gde nema ni subjekta ni objekta.
Ovo je praktična primena nekih učenja škole mačevanja o "delanju ne-delanjem", pa je savršena pobeda ona koja se ostvari bez namere da se pobedi.

D.T. Suzuki
Zen i samuraji



Dugo sam se dvoumila.
Žena u meni se zadovoljila igrajući, i sada je bilo pravo vreme da pustim na volju i muškarcu u meni.
Žena u meni je Škorpija. Ona uvek zna tačno i ona uvek drži fokus.
Dok joj ne dosadi.

Muškarac u meni je kombinacija Vage i Škorpije. Često se dvoumi.

I sad... bilo je ovo





ili ovo.





I odlučila sam.

Žena u meni se raduje.
Muškarac je u frci.


Neka vam je iskrenost temelj, vodite se ispravnim umom, široko sagledajte borilačku veštinu, imajte jasno i ispravno razumevanje i razmišljajte sveobuhvatno.
Shodno tome, prazninu ćete načiniti Putem, i videti Put kao prazninu.

Mijamoto Musaši
Knjiga pet prstenova



Džabe.
Muškarac u meni je izbezumljen.

2 comments:

  1. Drugi dan, stoji mi ovaj post otvoren...kao i većina tvojih. :) Često se pitam jesam li išta razumela, jesam li zaglupela, jesam li...? Uopšte nije bitno jesam li ili nisam. Najvažnije je da me uvek pogodiš direkt u srce. Nije bitno šta si htela da kažeš, jer svako shvata na svoj način, bilo šta da je u pitanju. Muškarac u meni mi je rekao da treba da postanem žena, ako želim da osetim sreću u životu. Baš tako. Hvala ti što me teraš na razmišljanje. :)

    ReplyDelete
  2. Daleko si ti od zaglupljivanja, kada sama shvataš da nije bitno jesi li ili nisi :)
    Nemoj samo da budeš okrutna prema sebi, pusti. Ti si to što jesi.
    Sada malo ono, sutra malo ovo... Uživaj u svemu što jesi.

    I ne sekiraj se, moj stil gajim i kalemim od srednjovekovnog alegorijskog stila pisanja, tako da ako nešto ne razumeš - nisi kriva ti, nego ja :)
    Često mi dođe da sama sebi napišem komentar "Sofronije, da li je bilo ludaka u tvojoj porodici?", ali se suzdržavam... za sada ;)

    ReplyDelete