Pages

Saturday, September 3, 2011

Borilačke veštine - KAPAP

Ako želite da trenirate borilačku veštinu ili MMA, i ako želite da se vaša žena, devojka ili dete lako i brzo obuče; i ako želite da budete sigurni da ćete moći naučite ispravno i lako da se borite bokserski,

Photobucket

da savladate tajlandski i kik boks, ili da ste jednostavno spremni na borbu iz svih pozicija,

Photobucket

da savršeno vladate zahvatima i polugama (pa i onim "prljavim"),

Photobucket

da razoružavate

Photobucket

i da se izvlačite iz svih vrsta zahvata ili davljenja,

Photobucket

uopšte da ste spremni za sve i spremni na sve...

Photobucket

tada je KAPAP pravi izbor za vas.



Šta je KAPAP?





KAPAP je integralna borilačka veština izraelskih komandosa. Sam naziv je skraćenica od "krav panim el panim" što znači borba licem u lice ili direktna, suštinska borba.

Ovaj borilački sistem je zamišljen kao kombinacija praktičnih veština odbrane i prvo je korišćen za obuku mladih boraca Izraela krajem tridesetih godina prošlog veka. Velika pažnja u toku obuke obraćala se na fizičku izdržljivost, podizanje i jačanje duha, i razvijanje ofanzivnih i defanzivnih tehnika i sistema. To je uključivalo fizičke treninge, praktičnu upotrebu hladnog, a kasnije i vatrenog oružja, boks i džiudžicu, i borbu palicama i noževima.

Kasnije u toku 2. svetskog rata obavezan deo obuke KAPAP ekipe bilo je i učenje nemačkog i arapskog jezika, a zbog ubacivanja boraca u neprijateljske redove i špijuniranja.

U svetu je ova veština daleko poznatija pod imenom KRAV MAGA, ali treba znati i to da je KRAV MAGA samo deo KAPAP obuke i da se ona usredsređuje samo na fizičke borbe, dok je obavezan deo celokupne KAPAP obuke i upotreba vatrenog oružja.

KAPAP je kao metoda borenja izuzetno praktična ili bolje rečeno primenljiva u realnim uslovima i uvek insistira na najlakšem i najbržem načinu rešavanja "problema".





I isto tako, na višenamenskoj primeni svake vrste oružja. Pri čemu se kreativan i što praktičniji pristup najviše vrednuje.





Mada se na treninzima stalno uvežbavaju i refleksi.





U slučaju da ste ženskog pola moj iskren i sestrinski savet je da što pre nabavite štitnike za podlaktice i da ih nosite na svakom treningu. Ova vrsta sparingovanja (snimak iznad) sa muškim partnerima bez greške vodi ka trajnim modricama.

U slučaju da ste muškog pola neophodan vam je suspenzor - udarci mogu da budu vrlo opasni na određenim mestima.


Ako želite da naučite džiudžicu obaranja i parternu borbu, aikido poluge, savate, klasični i tajlandski boks, kali/eskrima kombinovanu borbu palicama i noževima, elemente đit kun doa i ving čuna, razoružavanja protivnika naoružanog palicom, nožem ili vatrenim oružjem, upotrebu vatrenog oružja u mestu ili pokretu, kao i osnove pružanja prve pomoći, a sve u jednoj veštini - tada je KAPAP pravi izbor.


Photobucket


Treninzi se održavaju u dođou kluba CFC/JKD (Contemporary Fighting Concepts/Jeet kune Do) u Ruskoj ulici br.1 na Senjaku preko puta Beogradskog sajma.

Kontakt osoba i prvi čovek kluba je Igor Sučević (tel:064/258-97-56) predsednik KAPAP saveza Srbije.

Takođe, u istom klubu možete u različitim terminima trenirati MMA, ving čun ili specijalni kurs obuke samoodbrane za dame (IKS-D).

A instruktori su sjajni momci o kojima više možete saznati ovde.


Pored redovne obuke u samom klubu, salama za borenje u gradu i na Adi često se održavaju seminari koje vode svetski poznati gostujući treneri i uz koje se veštine borenja stalno unapređuju.


Photobucket

No comments:

Post a Comment