Pages

Tuesday, September 14, 2010

Osnove poslovne astrologije 2 - Detaljniji uvid u kartu neba

Što više detalja saznate o onome što vas interesuje, to ste u boljoj poziciji procene celokupne slike. Isto važi i za astrološko prediktovanje.

Slika neba trenutka čovekovog rođenja naziva se natalna horoskopska karta. A slika trenutnog stanja na nebu je tranzitna karta. ¨Preslikavanjem¨ karti jedne preko druge dobijaju se podaci o uticajima tranzitnih planeta na natalne, i u zavisnosti od brzine njihovog kretanja prediktuju se skoriji ili dalji događaji. Zato ne dajte da vas zbuni podatak da vam, recimo, tranzitni Merkur upravo kvadratira natalnim.
Natalna karta su čovekovi potencijali dati na rođenju. Istina, divno je imati ¨lepu¨ kartu, ali sa njom je život prilično monoton. Kvadrati i uopšte ¨nerešeni aspekti¨ nam donose izazove, trud i njihovo uspešno prevazilaženje - donoseći nam mudrost. Međutim, natalna karta nije strogo vezana samo za ljudska bića. Ona važi na isti način i za ostale oblike života, kao i za građevine, kompanije, države i događaje.
Sinastrička karta se dobija kada se uporede horoskopi dve osobe, i još uvek se najčešće koristi za analizu bračnih ili uopšte, ljubavnih odnosa. No, sinastrija se u poslovnoj astrologiji koristi za analizu saradnje poslovnih partnera, spajanja kompanija i drugog. I može izuzetno da pojasni budućnost, slaganja ili neslaganja saradnika.
S tim u vezi je i solarna karta. Ona se dobija kada se pozicija tranzitnog Sunca dovede na tačnu poziciju natalnog Sunca. Ova karta opisuje nam događaje i njihov tempo u narednoj godini. Ista priča važi za kartu lunarnog povratka, s tim što se tada odnosi na period od mesec dana.
O primarnim i sekundarnim progresijama, progresiranom ascedentu i derivatnim kućama možete se detaljno informisati na mnogobrojnim astrološkim Internet forumima. Ovde ih nećemo detaljnije razmatrati.


Orbisi uticaja

Znaci su grupisani prema elementima. Tako su Ovan, Lav i Strelac – vatreni znaci, Bik, Devica i Jarac – zemljani, Blizanac, Vaga i Vodolija – vazdušni, a Rak, Škorpija i Ribe – vodeni. Takođe, postoji i podela po kvalitetima. Ovan, Rak, Vaga i Jarac su kardinalni znaci koje karakteriše ¨udarno¨ svojstvo. Promene koje se dešavaju su nagle, velikog intenziteta i kratkog trajanja. I naravno, ove promene se dešavaju neposredno pre formiranja aspekta. Bik, Lav, Škorpija i Vodolija su fiksni znaci – pri čemu je njihovo svojstvo dugotrajno ali bez velikih oscilacija. Ostvaruju se pri egzaktnoj poziciji aspekta. Nasuprot njima – Blizanci, Devica, Strelac i Ribe su mutabilni znaci, što će reći da su kod njih događaji u kašnjenju i po pravilu srednjeg intenziteta i trajanja.
Aspekti, koji su bili malo detaljnije pomenuti u prethodnom članku, mogu biti aplikacioni (kada se planete približavaju tačnoj poziciji aspekta), egzaktni (kada su u tačnoj poziciji aspekta) ili separacioni (kada su planete prošle tačnu poziciju).
Orbisi uticaja (opseg dejstva planeta) su različiti u zavisnosti od njihove veličine i udaljenosti.

Iako su uticaji objekata našeg Sunčevog sistema najjači, mi smo ipak, izloženi i ¨okolnom¨ svemirskom zračenju. Što sa zvezda, što sa pulsara, elektro-magnetnih polja i još mnogo neistraženih pojava. Zvezde naše galaksije u astrologiji nazivamo fiksne ili zvezde nekretnice. Naravno da one nisu ¨nekretnice¨, iako se kreću vrlo sporo, čime su i zaslužile svoje ime.
U astrološko razmatranje ulaze one fiksne zvezde koje su udaljene maksimalno 1,5 od planete, opozicije sa njom ili vrha kuće. Pored značajnih informacija koje se tiču psihološkog sklopa, zdravstvenog stanja, opasnosti, ugleda itd., ovi objekti nam služe i za utvrđivanje činjenica koje se tiču poljoprivrede, na primer. Tu se jasno ¨čitaju¨ i detalji vezani za poslovanje, pa tako su Poluks (23. stepen Raka) i Zaniah (4 stepen. Vage) pogotovo u konjunkciji sa Neptunom izuzetno povoljni aspekti za partnerstvo i profitiranje kroz udruživanje. Uspeh u trgovini velikog obima donose Kanopus, Markeb, Miaplacidus... Za bankare je značajan Tuban (7. Device), dok će Formalhaut (3. Ribe) doneti samo probleme i propast u kombinaciji sa Merkurom... Možda vam sve ovo zvuči zbunjujuće, ali to je tek mali deo tradicionalnog pristupa astrologiji i samo vrlo štur primer svojstava fiksnih zvezda. Zato je ranije i pomenuto da se ova nauka vrlo ozbiljno uči najmanje deceniju jer se barata ogromnim količinama informacija.


Proračunske tačke

Ako ste primetili do sada zvezde velikom većinom nose arapska imena, tačnije rečeno persijska, jer su ih, logično najviše proučavali Persijanci.
Sigurno da svi odgovori koji nas interesuju nisu tek tako ¨nacrtani¨ na karti neba. Neke ipak treba i da izračunamo. A one najčuvenije su Birunijeve (ili arapske) tačke. Al Biruni je živeo u 10. i 11. veku na teritoriji današnjeg Uzbekistana. Pored vrhunskog poznavanja astrologije, ostaće upamćen i kao matematičar i pesnik. I verovatno da nije bio prvi koji je smislio proračunske tačke, jer su se i Haldejci bavili intenzivnim proučavanjem odnosa nebeskih objekata. Ali Biruni ih je sistematizovao i definisao njihove konačne jednačine.
Neke od najpoznatijih su Fortuna – tačka sreće, zatim tačke duha, pobede, putovanja, bolesti ili smrti.
Prilikom astrološke analize retko ćete dobiti i neke druge informacije, osim onih koje se tiču konjunkcija sa fiksnim zvezdama i nekoliko proračunskih tački. No sasvim slobodno možete da zatražite detaljniji razgovor koji se tiče tema kao što su: ugled, stanje koje se tiče korupcije i savesti zaposlenih, investicionog uspeha, uvoza i izvoza – luka, oraha, grožđa, susama, ulja, soli, svile i pamuka..., poslovnog uspeha firme i korisnosti prekomorskih putovanja... Biruni je zaista dao sve od sebe, pa zašto ne iskoristiti informacije, makar samo radi praćenja stanja na berzi.

Zvezdana agrikultura

Da ste talentovani i perspektivni po pitanju poljoprivrede moći ćete da saznate ako vam se neka natalna planeta poklapa sa zvezdama Algiebom (29. Lava), Danebolom (21. Device), Sadalmelekom (3. Ribe)… I ako ste se već pronašli u ovoj privrednoj grani proverite da nešto ne tranzitira preko Arkturusa (24. Vage) ili Princepsa (3. Škorpije) jer će, iako su se do tada vaši poslovi odvijali bez problema, doći do kašnjenja ili žetve ili isplate roda.
Uništenje roda pod uticajem klimatskih faktora možete očekivati ako Merkur prelazi preko Menkara (14. Bika), a obilje tokom tranzita preko Porime (10. Vage), Spike (23. Vage), ili Sirme (3. Škorpije).
A najbolje ćete proći ako pod uticajem Alsione (0. Blizanaca) ili Tajgete (29. Bika) primenjujete nove poljoprivredne metode.
Što se životinjskog carstva tiče, uspeh u gajenju stoke doneće vam Sabik (17. Strelca). A domaćim životinjama probleme mogu da donesu čuvena Belatriks (20. Blizanaca), Hatsja (23. Blizanaca) ili Tabit (11. Blizanaca).
Uspešnom trgovanju stokom doprineće Alsuhail (11. Device) ili Tureis (5. Vage).




Hamburška škola

Početkom prošlog veka u Nemačkoj je ustanovljena nova metoda proračunavanja horoskopskih tačaka metodom preseka tetive. Ovaj postupak poznat je i kao Hamburška škola (po gradu Hamburgu odakle je i potekla) ili kao uranska (nova) astrologija.
Za vas lično, bitno je da znate da Kronos, Zevs, Apolon, Kupidon, Vulkan, Admetos, Posejdon ili Had (takozvane trans-uranske planete) nisu tajanstvena nebeska tela, niti veći komadi Kajperovog asteroidnog pojasa, već matematičke veličine koje se dobijaju tako što se povuče tetiva na zodijačkom krugu između dve planete i nađe njena sredina.
Možda deluje čudno, ali i uranske planete funkcionišu. Poziciju Zevsa je zgodno pogledati kod rukovodećeg kadra firme, jer pokazuje liderske potencijale i kreativnost. Admetos definiše koncentraciju, a Kupidon sposobnost za timski rad… Samo što za sada teško da ćete kod nas naći stručnjaka detaljno obrazovanog baš u ovoj grani astrologije.

Treba da budete svesni i još jedne činjenice. Pola znanja je najlošije znanje. Ako se ne razumete dovoljno dugo i dovoljno detaljno u astrološke pokazatelje bolje nemojte okolo pokazivati svoje (ne)znanje. A to pogotovo važi za poslovno okruženje. Svakako da je izuzetno korisno recimo pogledati natalne astrološke karte konkursnih kandidata, ali isto tako budite svesni da možete nekom ni krivom ni dužnom (a i samom sebi kao poslodavcu) da nanesete veliku štetu, time što niste dovoljno stručno procenili aspekte i njihovu ukupnu sliku.
Što se po obimu i profitu velikih poslova tiče, sigurno da je bolje da ne rizikujete amaterskim pokušajima. Postoji sasvim dovoljan broj astroloških profesionalaca već proverenih rezultatima svojih predikcija.

No comments:

Post a Comment