Pages

Monday, September 27, 2010

Yoga - osnova nad osnovama

Ovde možemo da vidimo kolegu jogina kako izvodi Bhudžang - asanu, ili čuveni stav kobre.
Ova vežba je izuzetno korisna za bubrege i kičmu.


Photobucket


A ovde nam se ukazuje i još jedan jogin koji u društvu izvodi stav pauna ili Majur - asanu.
Ova vežba, dakako, pored kontrole kičme i disanja, služi prvenstveno za masažu unutrašnjih organa.


Photobucket


Kolega br.2 se inače ponadao da je kolega br.1 nešto za jelo, ali kontrola nagona je isto vrlo važan deo jogičkog puta.


Photobucket


A osnova nad osnovama je humor.
Ko misli da je joga ozbiljna stvar, štono rekao čuveni Patanđali, lupeta gluposti.


Saturday, September 25, 2010

Slušaj momak...

Slušaj momak,
hajde da igramo sambu.

Da se krećemo u ritmu.

Hajde da igramo baš sambu i hajde da preteknemo sve parove, da nam se sklanjaju i da nas gledaju ispod oka.

Daj da igramo sambu. Tamo kroz hodnik, pa niz ulicu. Preko centra, pa preko mostova. Tamo po tržnim centrima i mega marketima.
I po tramvajskim šinama kroz blokove, sve do prvih njiva.

Da igramo bre po Karaburmi, i po Malom Mokrom Lugu i da se vrtimo po Mirjevu.
Da igramo na krovovima solitera i po trafo stanicama, i po dalekovodima.

Da me povedeš u tom ritmu kroz banke, penzionerske redove i one u Agenciji za privredne registre. Kroz poresku upravu i socijalno.
A onda na gore uz ulicu do porodilišta. Igraćemo u boksovima gde se rađaju i igraćemo zgradu dalje na hematologiji dok ih prebaciju dole, u podrum.

Igraćemo po liftovima i špajzima, među teglama sa ajvarem i pekmezom od šljiva.
Igraćemo po grobljima i dečijim rođendanima.
Po klubovima zatvorenog tipa i staračkim domovima.

Momak, šta čekaš? Kabezu?

Deo tebe razmišlja da li ćeš biti umoran sutra u zoru da odeš na trening, a deo tebe razmišlja da li da se prepusti.
I deo tebe razmišlja da li da rizikuje i zaljubi se, a deo ti govori da sam ipak previše stara.

Ali, mislim da sam kristalno jasna.
Samo hoću da igramo sambu.
Daj da je igramo.

I po trgovima između ponosnih pripadnika parade, i između izgladnelih radnika. Gledaj kako se policijski kordon razmiče samo da mi možemo da odigramo sve. Vodeni topovi manevrišu samo da mi održimo dobru liniju igre.

I u skupštini poslanici prestaju sa nabadanjem dugmića na kompjuterima dok nas gledaju kako klizimo u centru amfiteatra.
Radnici na skelama odlažu 'ladno pivo i dobacuju nam cigančići iz kartonskih sobičaka.

Mi igramo i baš nas briga.

Igramo u Mokranjcu dok u glavnoj sali uvežbava hor, jedna čistačica nas ganja motkom sa onom prljavom i sivom mokrom krpom, a druga odlaže usisivač i ide po obezbeđenje.

I igramo po hodnicima i dvorištima škola i ometamo časove.
I igramo u doba kada bebe spavaju po jaslicama.
I kada se ekipe po vrtićima igraju po dvorištima.

I u zoru dok peru ulice.

I znam da razmišljaš da li da nešto pokušaš ili me samo tako posmatraš sa osmehom, ali grešiš sinak.
Neću da razmišljamo, hoću da igramo sambu.

Ma, ne interesuje me gde. Po radničkim kantinama i jeftinim bordelima, po đubrištima i bibliotekama. Po joga centrima i zadimljenim kafanama.
Pa gledaj samo kako orkestar Nikice Kurtovića menja ritam dok mi ulazimo u kadar, i kako zvezde Granda gledaju kao deca.

Po aerodromima i dokovima, po plažama i među navijačima. Na književnim večerima, međ strašnim načitanim ženama i tamo između redova džakova sa paprikama, ariljskim gaćama i jeftinim originalnim patikama.

I nema života i nema smrti.
Samo igra.

I dok gazimo po punim srcima i onim slomljenim, toliko da od njih ostane svetlucavi prah,
mi samo igramo.

I zar treba da te molim, klinac?
Neću da razgovaramo i neću da te čujem.

Samo hoću da igramo sambu.Monday, September 20, 2010

Paso doble
Paso doble je igra. Čini se dosta komplikovana.
I to prvo tumačenje da je u ovom plesu muškarac toreador, a žena plašt, u početku me je pomalo i nerviralo. Smetao mi je taj osećaj da će on moći da se pravi važan kao divlji ćuran u doba parenja, a ja ću verovatno za sve to vreme morati da lepršam oko njega i ozbiljno vodim računa da se ne zanesvestim, sapletem ili se samolansiram.

Ali ispalo je potpuno drugačije.
Paso doble je jedna fantastična igra, koja samo na prvi pogled ima komplikovane korake. Ako on zna šta radi i zna šta igra, moj udeo u toj predstavi jeste samo da pratim njega i da beskrajno uživam.

I u tome i jeste suština.
Ples jeste osnova svih naših odnosa.

Tamo negde na samom početku On je bio stub svega u samom sebi.
A onda se probudio i počeo da se kreće u ritmu.

Podelio se na muški i ženski princip.
On je Šiva - osovina, a ona je Šakti - energija.

On je stabilan, ona pokretljiva.
Ona je mekana, on je čvrst.
I isključivanje jednog apsolutno negira i ono drugo.


U toku plesa muškarac je taj koji određuje pravila i žena samo prati. I naučila sam za ovih godinu dana uvežbavanja da ja zaista samo pratim. Ako igram sama igraću po sopstvenoj koreografiji, ali ako igramo u dvoje - ja te slušam telom. I ništa više.

I stvarno sam se maksimalno izbezobrazila. Jer, ako on ume da igra - umem i ja. Ako on ne zna - ne znam ni ja. I za sve to vreme tamo u školi dobro sam zapamtila sa kojim partnerom mogu da igram koju vrstu plesa. I da ih ima celih 3 komada, ne računajući instruktora, sa kojima mogu da odigram sve.

On zaista vodi, ali pre svega on mora da zna kako da me vodi, i kako da me zabavi, i kako da me oseti. I ista stvar važi u realnom životu. Nema tu femino ili šovinističkih filozofija. Ako on ume da me povede na pravi način - ja samo pratim i uživam, da se ponovim. Jer uživanje i jeste poenta cele životne igre.

Ples je iznad svega vrlo isplatljiv sport. U tih par minuta par se oseti i tako sebi uštedi beskrajno puno vremena i zašto da ne, novca koje bi bacali na silne izlaske, višesatne razgovore i krevetska procenjivanja.
Ako nam ide savršeno u plesu - sve ostalo će nam ići savršeno bez greške.

I za tih godinu dana moj bezobrazluk jeste dostigao kulminaciju.
Jer odem tamo obučena i namazana i namirisana kao da idem u lov, zahtevam samo najbolje igrače i odem.

Samo se zabavljam i učim o toj muško-ženskoj večitoj igri.
...Dok mi ne dosadi.

Saturday, September 18, 2010

Eto mene, eto vas...

Tonska proba u četvrtak ujutru pred predavanje u petak.
Kaća me je slikala...


Photobucket


Na kraju krajeva, ispada kao da se krijem, ali u pitanju je čista ženska sujeta. Kada bih mogla samu sebe da slikam - to bi bilo idealno.
Ovako... jedva pristadoh na njeno eksperimentisanje.

Ne treba joj ni sfumato u photoshopu. Ona to odmah reguliše, na licu mesta.


Photobucket


A proba je tek šou, kad su meni uvalili kontrolu zvuka.

No, plutonska žena, matora kao Biblija se konačno pokazala.

Thursday, September 16, 2010

Doomsday

Tamo u jutro 22. decembra 2012. u miru ću popiti čaj.

I danuti dušom...

Tuesday, September 14, 2010

Osnove poslovne astrologije 2 - Detaljniji uvid u kartu neba

Što više detalja saznate o onome što vas interesuje, to ste u boljoj poziciji procene celokupne slike. Isto važi i za astrološko prediktovanje.

Slika neba trenutka čovekovog rođenja naziva se natalna horoskopska karta. A slika trenutnog stanja na nebu je tranzitna karta. ¨Preslikavanjem¨ karti jedne preko druge dobijaju se podaci o uticajima tranzitnih planeta na natalne, i u zavisnosti od brzine njihovog kretanja prediktuju se skoriji ili dalji događaji. Zato ne dajte da vas zbuni podatak da vam, recimo, tranzitni Merkur upravo kvadratira natalnim.
Natalna karta su čovekovi potencijali dati na rođenju. Istina, divno je imati ¨lepu¨ kartu, ali sa njom je život prilično monoton. Kvadrati i uopšte ¨nerešeni aspekti¨ nam donose izazove, trud i njihovo uspešno prevazilaženje - donoseći nam mudrost. Međutim, natalna karta nije strogo vezana samo za ljudska bića. Ona važi na isti način i za ostale oblike života, kao i za građevine, kompanije, države i događaje.
Sinastrička karta se dobija kada se uporede horoskopi dve osobe, i još uvek se najčešće koristi za analizu bračnih ili uopšte, ljubavnih odnosa. No, sinastrija se u poslovnoj astrologiji koristi za analizu saradnje poslovnih partnera, spajanja kompanija i drugog. I može izuzetno da pojasni budućnost, slaganja ili neslaganja saradnika.
S tim u vezi je i solarna karta. Ona se dobija kada se pozicija tranzitnog Sunca dovede na tačnu poziciju natalnog Sunca. Ova karta opisuje nam događaje i njihov tempo u narednoj godini. Ista priča važi za kartu lunarnog povratka, s tim što se tada odnosi na period od mesec dana.
O primarnim i sekundarnim progresijama, progresiranom ascedentu i derivatnim kućama možete se detaljno informisati na mnogobrojnim astrološkim Internet forumima. Ovde ih nećemo detaljnije razmatrati.


Orbisi uticaja

Znaci su grupisani prema elementima. Tako su Ovan, Lav i Strelac – vatreni znaci, Bik, Devica i Jarac – zemljani, Blizanac, Vaga i Vodolija – vazdušni, a Rak, Škorpija i Ribe – vodeni. Takođe, postoji i podela po kvalitetima. Ovan, Rak, Vaga i Jarac su kardinalni znaci koje karakteriše ¨udarno¨ svojstvo. Promene koje se dešavaju su nagle, velikog intenziteta i kratkog trajanja. I naravno, ove promene se dešavaju neposredno pre formiranja aspekta. Bik, Lav, Škorpija i Vodolija su fiksni znaci – pri čemu je njihovo svojstvo dugotrajno ali bez velikih oscilacija. Ostvaruju se pri egzaktnoj poziciji aspekta. Nasuprot njima – Blizanci, Devica, Strelac i Ribe su mutabilni znaci, što će reći da su kod njih događaji u kašnjenju i po pravilu srednjeg intenziteta i trajanja.
Aspekti, koji su bili malo detaljnije pomenuti u prethodnom članku, mogu biti aplikacioni (kada se planete približavaju tačnoj poziciji aspekta), egzaktni (kada su u tačnoj poziciji aspekta) ili separacioni (kada su planete prošle tačnu poziciju).
Orbisi uticaja (opseg dejstva planeta) su različiti u zavisnosti od njihove veličine i udaljenosti.

Iako su uticaji objekata našeg Sunčevog sistema najjači, mi smo ipak, izloženi i ¨okolnom¨ svemirskom zračenju. Što sa zvezda, što sa pulsara, elektro-magnetnih polja i još mnogo neistraženih pojava. Zvezde naše galaksije u astrologiji nazivamo fiksne ili zvezde nekretnice. Naravno da one nisu ¨nekretnice¨, iako se kreću vrlo sporo, čime su i zaslužile svoje ime.
U astrološko razmatranje ulaze one fiksne zvezde koje su udaljene maksimalno 1,5 od planete, opozicije sa njom ili vrha kuće. Pored značajnih informacija koje se tiču psihološkog sklopa, zdravstvenog stanja, opasnosti, ugleda itd., ovi objekti nam služe i za utvrđivanje činjenica koje se tiču poljoprivrede, na primer. Tu se jasno ¨čitaju¨ i detalji vezani za poslovanje, pa tako su Poluks (23. stepen Raka) i Zaniah (4 stepen. Vage) pogotovo u konjunkciji sa Neptunom izuzetno povoljni aspekti za partnerstvo i profitiranje kroz udruživanje. Uspeh u trgovini velikog obima donose Kanopus, Markeb, Miaplacidus... Za bankare je značajan Tuban (7. Device), dok će Formalhaut (3. Ribe) doneti samo probleme i propast u kombinaciji sa Merkurom... Možda vam sve ovo zvuči zbunjujuće, ali to je tek mali deo tradicionalnog pristupa astrologiji i samo vrlo štur primer svojstava fiksnih zvezda. Zato je ranije i pomenuto da se ova nauka vrlo ozbiljno uči najmanje deceniju jer se barata ogromnim količinama informacija.


Proračunske tačke

Ako ste primetili do sada zvezde velikom većinom nose arapska imena, tačnije rečeno persijska, jer su ih, logično najviše proučavali Persijanci.
Sigurno da svi odgovori koji nas interesuju nisu tek tako ¨nacrtani¨ na karti neba. Neke ipak treba i da izračunamo. A one najčuvenije su Birunijeve (ili arapske) tačke. Al Biruni je živeo u 10. i 11. veku na teritoriji današnjeg Uzbekistana. Pored vrhunskog poznavanja astrologije, ostaće upamćen i kao matematičar i pesnik. I verovatno da nije bio prvi koji je smislio proračunske tačke, jer su se i Haldejci bavili intenzivnim proučavanjem odnosa nebeskih objekata. Ali Biruni ih je sistematizovao i definisao njihove konačne jednačine.
Neke od najpoznatijih su Fortuna – tačka sreće, zatim tačke duha, pobede, putovanja, bolesti ili smrti.
Prilikom astrološke analize retko ćete dobiti i neke druge informacije, osim onih koje se tiču konjunkcija sa fiksnim zvezdama i nekoliko proračunskih tački. No sasvim slobodno možete da zatražite detaljniji razgovor koji se tiče tema kao što su: ugled, stanje koje se tiče korupcije i savesti zaposlenih, investicionog uspeha, uvoza i izvoza – luka, oraha, grožđa, susama, ulja, soli, svile i pamuka..., poslovnog uspeha firme i korisnosti prekomorskih putovanja... Biruni je zaista dao sve od sebe, pa zašto ne iskoristiti informacije, makar samo radi praćenja stanja na berzi.

Zvezdana agrikultura

Da ste talentovani i perspektivni po pitanju poljoprivrede moći ćete da saznate ako vam se neka natalna planeta poklapa sa zvezdama Algiebom (29. Lava), Danebolom (21. Device), Sadalmelekom (3. Ribe)… I ako ste se već pronašli u ovoj privrednoj grani proverite da nešto ne tranzitira preko Arkturusa (24. Vage) ili Princepsa (3. Škorpije) jer će, iako su se do tada vaši poslovi odvijali bez problema, doći do kašnjenja ili žetve ili isplate roda.
Uništenje roda pod uticajem klimatskih faktora možete očekivati ako Merkur prelazi preko Menkara (14. Bika), a obilje tokom tranzita preko Porime (10. Vage), Spike (23. Vage), ili Sirme (3. Škorpije).
A najbolje ćete proći ako pod uticajem Alsione (0. Blizanaca) ili Tajgete (29. Bika) primenjujete nove poljoprivredne metode.
Što se životinjskog carstva tiče, uspeh u gajenju stoke doneće vam Sabik (17. Strelca). A domaćim životinjama probleme mogu da donesu čuvena Belatriks (20. Blizanaca), Hatsja (23. Blizanaca) ili Tabit (11. Blizanaca).
Uspešnom trgovanju stokom doprineće Alsuhail (11. Device) ili Tureis (5. Vage).
Hamburška škola

Početkom prošlog veka u Nemačkoj je ustanovljena nova metoda proračunavanja horoskopskih tačaka metodom preseka tetive. Ovaj postupak poznat je i kao Hamburška škola (po gradu Hamburgu odakle je i potekla) ili kao uranska (nova) astrologija.
Za vas lično, bitno je da znate da Kronos, Zevs, Apolon, Kupidon, Vulkan, Admetos, Posejdon ili Had (takozvane trans-uranske planete) nisu tajanstvena nebeska tela, niti veći komadi Kajperovog asteroidnog pojasa, već matematičke veličine koje se dobijaju tako što se povuče tetiva na zodijačkom krugu između dve planete i nađe njena sredina.
Možda deluje čudno, ali i uranske planete funkcionišu. Poziciju Zevsa je zgodno pogledati kod rukovodećeg kadra firme, jer pokazuje liderske potencijale i kreativnost. Admetos definiše koncentraciju, a Kupidon sposobnost za timski rad… Samo što za sada teško da ćete kod nas naći stručnjaka detaljno obrazovanog baš u ovoj grani astrologije.

Treba da budete svesni i još jedne činjenice. Pola znanja je najlošije znanje. Ako se ne razumete dovoljno dugo i dovoljno detaljno u astrološke pokazatelje bolje nemojte okolo pokazivati svoje (ne)znanje. A to pogotovo važi za poslovno okruženje. Svakako da je izuzetno korisno recimo pogledati natalne astrološke karte konkursnih kandidata, ali isto tako budite svesni da možete nekom ni krivom ni dužnom (a i samom sebi kao poslodavcu) da nanesete veliku štetu, time što niste dovoljno stručno procenili aspekte i njihovu ukupnu sliku.
Što se po obimu i profitu velikih poslova tiče, sigurno da je bolje da ne rizikujete amaterskim pokušajima. Postoji sasvim dovoljan broj astroloških profesionalaca već proverenih rezultatima svojih predikcija.

Friday, September 10, 2010

Subota, 13:00h, B92

Dok se jurimo oko snimanja i intervjua za seminar koji počinje sledećeg vikenda, ja imam samo jedan zahtev - 2 puta nedeljno idem da igram i tada me ništa drugo ne zanima.
Pogotovo ne televizija.

Kad ja sinoć tamo, kroz pljusak i gromove, a ono međutim...

U subotu, u 13:00 h na B92 (tako su nam rekli) ići će prilog o Jocinoj plesnoj školi. Ko želi da me vidi, ja sam ona u crnim vojničkim pantalonama koja je sa Jocom odigrala bečki valcer.

Na sreću, ne vidi se da sam potpuno mokra.


Monday, September 6, 2010

tajger

Gde se pali sveća, gore ili dole, kada nismo sigurni da je taj neko živ?

Neke crkveno dogmatske dileme nacrtaju se tek tako same od sebe, dok razmišljam o jednom malecnom, a u stvari ogromnom životinjskom srcu.

Saturday, September 4, 2010

Salsa rueda

Ovako se igra salsa rueda:A ono što mi radimo može samo da se opiše kao kolektivno samoubistvo.
Nikako drugačije.

Thursday, September 2, 2010

Osnove poslovne astrologije 1 - Konkretna primena simbolike

Ako se bavite ozbiljnim biznisom, znate koliko je važno da poslujete sa korektnim partnerima i da sarađujete i informišete se preko saradnika. Ozbiljan posao, ozbiljni konsultatni... i zašto da ne – ozbiljan astrolog u vašem timu.

Nije sve u astrologiji ¨zanima me zdravlje, ljubav i posao¨. Ima i nešto više, ima čak daleko više no što ste ikada mogli i da zamislite. U svetu, pa i kod nas postoje vrhunski stručnjaci u ovoj oblasti. Ali ljudi su različiti i komuniciraju na raznim nivoima. Nekom će zaista biti dovoljno da čuje opštu analizu svoje ličnosti da bi bio zadovoljan, dok će drugu osobu zanimati konkretan događaj i datum izvršenja. Kvalitetan astrolog biće u stanju da vam lako saopšti zašto je bolje da uvezete kontigent veš mašina, a ne televizora, i zašto da to uradite početkom maja, a ne krajem novembra, na primer.
Takođe, ¨kvalitetan¨ astrolog će vam ponekad saopštiti i neku ¨ružnu¨ vest, jer je i to normalna stvar u životu, ali će pronaći način da vas što manje uzruja i odmah predložiti načine delovanja da bi umanjili ili izbegli ¨napet¨ aspekt horoskopa.
Niko ne zna sve, ali postoje i oni koji znaju više. A astrologija se uči decenijama, otprilike kao i medicina. Baš iz tog razloga potrebno je da pronađete ¨svog¨ astrologa koji je stariji od trideset godina. To je starosno doba koje omogućava određenu psihološku zrelost i harmonizovanje ličnosti, i naravno, visok stepen opšte kulture i dobar uvid u druga znanja i ljudske delatnosti.
U svakom slučaju, ako vam ne odgovara jedan, uvek možete da se obratite i nekom drugom, kvalifikovanijem astrologu. Ono što je važno je dvosmerna otvorena komunikacija i vrednost informacija koje treba da dobijete.
Međutim, kao i svaki vrhunski majstor i dobar astrolog voli da prenosi znanje i misli da svakog zanima da se sam bolje udubi u materiju. Zato vam se može desiti da dobijete i informaciju u obliku ¨pošto Saturn pravi aplikacioni kvadrat sa Suncem, a ima jod konfiguraciju sa Jupiterom i Neptunom, pri čemu je inkonjunkcija separaciona...¨, možda ne bi bilo loše da se upoznate sa osnovama, simbolikom i terminologijom, prosto za slučaj da zaboravite da zatražite prevod rečenice.


Osnovna podela

Živimo u ¨spiralama¨, čini nam se da se vrtimo u krug, ali se ipak krećemo u nekom pravcu. Stalno smo u školi i stalno smo primorani da učimo. Jedan ¨presek¨ kroz životnu spiralu može da se nazove zodijačkim krugom. Kada smo prošli kroz sve faze i rešili jedan problem (Ribe), prelazimo na novi stepen (Ovan) i ponovo se suočavamo sa novim izazovima, sada već bogatiji za prethodna iskustva.

Zodijak se deli na 12. polja ili kuća. Svako polje ima svoju simboliku, pa tako Ovan predstavlja 1.kuću, a ona određuje preovlađujuću psihologiju jedinke i glavu čoveka, Bik je donja vilica i vrat, kao i odnos prema životnim užicima, imanje i zarađen novac, Bilizanci simbolišu ruke i ramena, odnos sa našim bratom ili sestrom, kratka putovanja i način na koji komuniciramo sa drugima. Rak je dom i naš odnos sa manje dominantnim roditeljem, kao i pluća i želudac - na primer, a Lav – srce, kičma, uživanje, rizik i odnos sa decom (čak i opis deteta). Devica predstavlja naše svakodnevne aktivnosti i slabe tačke zdravlja (posebno organe za varenje), a kojih smo svesni, dok Vaga simboliše brak i ugovorne poslove uopšte (bubrezi). Škorpija (uro-genitalni trakt) je naš psihološki odnos prema smrti i seksu, međutim, za posao daleko važnije, ona je i dobitak, porez, taksa i penzija. Strelac (gornji deo nogu, jetra i žuč) kao predstavnik devete horoskopske kuće simboliše duga putovanja, kako fizička, tako i ona duhovna – religiozna konkretno, a Jarac (zubi, kosti, kolena) – karijeru i ugled kome težimo. Vodolija (neuro i limfni sistem, donji deo nogu) označava naša prijateljstva i viziju budućnosti, dok Ribe (stopala i cirkulacija uopšte) predstavljaju nesvesnu zonu, snove, skrivene potencijale, kao i tajne neprijatelje.
Ovo su ekstremno šturi opisi, jer o svakom znaku i simbolici njegovog polja može da se napiše obimna knjiga. No, ako vas ovi članci zainteresuju da istražujete dalje, postoje kvalitetne knjige i velika baza podataka na Internetu.


I malo matematike

Horoskopsku kartu deli po sredini horizontalna linija. Sa leve strane tačka preseka sa krugom je ascedent, a sa desne descedent. Od ascedenta se postavljaju polja ili kuće. Pa tako, ako vam Asc pada na, recimo, 23. stepen Vodolije – 1.horoskopska kuća ima vrh (početak) u Vodoliji i definiše vas kao neobičnu osobu osetljivu za socijalne probleme i sasvim sigurno zainteresovanu za tehnološke novitete. Ako je u pitanju horoskop firme, važi ista logika. Descedent tada ¨pada¨ na 23. stepen Lava i pokazuje vaš lavovski nastup u javnosti, i osobe ili druge kompanije sa kojima se udružujete.

Znaci zauzimaju prostor od 30 stepeni, što uopšte ne mora da važi i za kuće, koje mogu da se protegnu čak i do tri znaka, a dve kuće mogu i da dele jedan znak.
Svaki znak ima svog vladara – planetu. Tako po tradicionalnoj školi Mars vlada Ovnom i Škorpijom, Venera – Bikom i Vagom, Merkur – Blizancima i Devicom, Mesec – Rakom, Sunce – Lavom, Jupiter – Strelcem i Ribama, a Saturn – Jarcem i Vodolijom.
Kažem tradicionalnoj školi, jer se Saturn definiše kao granica svesnog ega, ili granična zona delovanja. Sve što je iza njega spada u podsvesno. Otkrićem Urana počela je tehnološka i socijalna revolucija, zato mu je za vladavinu dodeljen znak Vodolije, Neptun je ¨zaslužio¨ Ribe, a Pluton – Škorpiju. Kiron, Cere, Juno, Palada, Sedna i mnoga druga tela tek treba da se astrološki definišu, jer će nam tako omogućiti daleko detaljniji uvid.

Naša terestrička astrologija (a to napominjem jer postoje i drugi načini postavljanja referentne tačke) za centar Zodijaka uzima Zemlju. Pošto se planete kreću oko Sunca, i pošto se i mi rotiramo, u određenom vremenskom periodu imamo prividan utisak da planete idu u kontrasmeru. Ovo kretanje se naziva retrogradnim.
Planete, dalje, mogu na nebu da budu postavljene u različitim pozicijama. Odnosi među ovim pozicijama nazivaju se aspekti. Kada, na primer, Zemlja obuhvata ugao od 60 u trouglu sa neke dve planete, tada kažemo da su te planete u sekstilu. Sekstil je aspekt koji donosi nove šanse i potencijal za ostvarenje. Kvadrat (90) je ¨napet¨ aspekt, koji može da donese mnogo muke, ali i njeno uspešno prevazilaženje, slična stvar važi i za opoziciju (180), a trigon već (120) nosi sa sobom stabilne pozitivne događaje. Konjunkcija dve planete (kada se ¨poklope¨) pojačava i udružuje njihovo dejstvo. Kada je u konjunkciji tri ili više planeta to je stelijum.

Pored ovih astrolozi koriste i manje poznate aspekte kao što su semisekstil, seskikvadrat ili inkonjunkcija, ali oni ipak u manjem procentu utiču na naše živote.
Treba još istaći da ne postoji takva stvar kao što je loš ili dobar aspekt. Svaki značajan odnos među nebeskim telima može da se iskoristi na pozitivan ili negativan način. Tako vrlo lep aspekt kao što je trigon Jupitera i Sunca– umesto lakog uspeha može da dovede do lenjosti, a iscrpljujuća kvadratura Saturna i Meseca može nam podariti životnu mudrost.