Pages

Sunday, August 28, 2011

Solarne i lunarne eklipse

Naši preci su dobro znali značaj mesečevih ciklusa vezan za rađanje i rast. Iako možda nisu razumeli da to ima suštinske veze sa magneto-električnim uticajima polja planete i kretanjima voda, kako u spoljnoj sredini tako i u telima živih bića, odlično su osećali i koristili ove pojave.

Sunce i Mesec su zbog svoje veličine i blizine našoj planeti astronomski i astrološki najznačajnija tela i zato se u astrološkoj praksi nazivaju i luminarima („svetlima“). Mesecu je potrebno grubo rečeno oko 28 dana da obiđe krug oko Zemlje i za to vreme kompletno ispuni ciklus kretanja voda u morima i okeanima, kao i kretanja fluida u živim bićima, što je ženama od davnina poznato pošto su hormonalno vrlo podložne ovim uticajima.
Preciznije rečeno, Mesec ispuni ciklus oko Zemlje za 27,3 dana, ali zato što Zemlja orbitira oko Sunca i to ogromnom brzinom, Mesec mora da postigne i to kretanje, i zato je pun ciklus 29,5 dana.

Kada se Mesec nalazi u konjunkciji sa Suncem tada imamo pojavu koja se naziva „pomračenje“ i naravno odmah za tim „mlad Mesec“. Nekih 14 dana kasnije Mesec stiže u opoziciju sa Suncem i on je tada „pun“. Pomračenja Sunca ili Meseca, ili kako se često nazivaju solarne i lunarne eklipse, se dešavaju nekoliko puta godišnje kada se luminari nađu u konjunkciji ili vrlo blizu Mesečevih čvorova. U slučaju da su Sunce i Mesec u konjunkciji na nekom od čvorova imaćemo solarnu eklipsu ili pomračenje Sunca, a u slučaju da se Sunce nalazi na nekom od čovorova, a Mesec je u opoziciji, imaćemo lunarnu eklipsu ili pomračenje Meseca. U ovom poslednjem slučaju Zemlja se nalazi između Sunca i Meseca i zaklanja Mesec svojom senkom. Solarne i lunarne eklipse idu u paru sa razmakom od oko 14 dana. U slučaju da se luminari nalaze egzaktno na čvorovima imaćemo „totalne“, a ako se nalaze u blizini imaćemo „parcijalne eklipse“.
Iako se generacijama dočekuju sa strahom, eklipse su zapravo savršeni kosmički đubretari. One brišu sve staro, sve neadekvatno za naš razvoj, koliko god to bilo bolno, i donose nove prilike, nove osobe i nove odnose. Ako se na primer tranzitni čvorovi nalaze u vašoj 4. i 10. kući očekujte da će u toku eklipsi uticati na promenu stanja u matičnom domu i uporedo sa tim u polju karijere, kao i u odnosu ili zdravlju vaših roditelja. U slučaju da se čvorovi nalaze unutar osa 5. i 11. kuće promene u toku pomračenja će se odvijati po pitanju dece ili ljubavi sa jedne strane, i vaših prijatelja i planova za budućnost sa druge. Takođe, sva astrološka polja koja se nalaze u opoziciji (a u njima su tranzitni Mesečevi čvorovi) biće svakako izložena dramatičnim promenama, a da li će se to desiti dan ranije, tačno u toku pomračenja ili par dana kasnije zavisi i od toga da li u vašoj karti preovlađuju kardinalni, fiksni ili mutabilni kvaliteti. I naravno, ne zaboravite da eklipe idu u paru – solarna i lunarna sa razmakom od oko 14 dana.
Sve detaljnije informacije o trajanju, tačnim kosmičkim koordinatama i zonama uticaja možete pronaći na zvaničnom sajtu NASA-e, Američke svemirske agencije. Astrološki - trajanje solarne eklipse u satima prevodi se kao trajanje njenog uticaja u toku sledećih godina. Na primer, ako je pomračenje Sunca trajalo 2 sata i 33 minuta ovaj uticaj ćemo osećati otprilike sledeće 2 i po godine. U slučaju lunarne eklipse vreme dejstva je kraće. Ako je trajala 2 sata i 30 minuta znači da će biti uticajna sledeća 2,5 meseca. Ovde treba izuzetno obratiti pažnju i na tranzitne planete koje svojim kretanjima „okidaju“ tačke pomračenja kao u nekom kosmičkom muzičkom instrumentu i aktiviraju novi-stari zvuk nekog događaja. Zato se nemojte čuditi ako se odjednom nađete u nekoj situaciji vrlo sličnoj iz prošlosti i podsetite se da smo još uvek pod uticajima vrlo moćnih pomračanja iz 2007-2008-2009 godine, i da ovo leto upravo zbog tih činjenica ima eho letnjih meseci 2009. godine. Mada, nemojte nikako zaboraviti ni vrlo moćne julske eklipse iz 2010. koje su bukvalno obrisale sve staro i ponudile nam uvid u naša prava stremljenja. Ovog leta one su takođe vrlo aktivne zbog ponovnog prelaska Saturna kroz središte Vage, kao i definitivnim ulaskom Urana u sazvežđe Ovna.

Pomračenja koja su se desila u toku januara mogla su jasno da se posmatraju sa teritorija Egipta, Jordana i bliskih država i najavila su vrelo “arapsko leto“ koje je praktično odmah po pomračenjima bilo aktivirano u političkom smislu. Skore eklipse (kraj juna i početak jula ove godine) bile su vidljive sa teritorija istočne Afrike, ponovo Bliskog istoka, zatim zbog rotacije Zemlje na teritorijama zapadne Australije i delimično Južne Amerike (dela Argentine, Urugvaja i Brazila), ali nikako neće biti toliko uticajne kao ona januarska, zbog slabijeg intenziteta i trajanja.

Ono što svakog od nas ponaosob možda najviše interesuje jeste uticaj baš ovih poslednjih pomračenja. A s obzirom da je solarna eklipsa u Blizancima pravila biseptil sa Neptunom i septil sa Plutonom time je i izazvala dramatične promene koje se ogledaju u otkrivanju novih snaga, novih specijalizacija koje smo uvežbavali tokom tri prolećna meseca i koje su nam u toku prvih nedelja jula donele situacije u kojima smo naterani da donosimo radikalne odluke i da pažljivo stepenicu po stepenicu gradimo novi život. Ovaj „početak“ prerašće u konkretnu formu početkom septembra i potpuno se razviti u trajanju od godinu i po dana. Ne žalite ako je tada nešto oduzeto od vas, već se okrenite sebi, kultivišite svoja znanja i umenja, birajte pametno. Tokom leta dešavaju se sudbinski preokreti i znajte da vam je nebo spremilo nešto daleko bolje i veće od onog čemu ste se ikada nadali.

No comments:

Post a Comment