Pages

Saturday, May 4, 2013

Predah



Iako je nedelja dana strašnih treninga i dalje u toku..






neke lepe stvari se dešavaju i u kuhinji.



Zastanem u naoružanom protrčavanju i osmehnem se.
I dam sebi nekoliko dana samo ženstvenosti i ženskih poslova.




4 comments:

  1. Sta je ovo cokoladno sa pomorandzinom korom? Da li ima negde recept na netu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. To su uskršnji zercovi :)
      To izvodi moja ćerka, i svaki put je recept drugačiji. Ovde je baza bila kandirana pomorandžina kora (http://www.milinkuvar.com/kandirana-kora-pomorandze). Recepti za to su slični i mi volimo da stavimo šipkicu vanile u ključalu vodu. Posle ta vanila može da se osuši i ostavi u kutiji za šećer, i tu daje neku finu aromu.

      Mislim da je unutra išla rendana ta korica i malo soka od limuna i pomorandže. Ostalo mi ne otkriva, kaže da je to njena intelektualna svojina i da joj treba kada otvori svoju čokolateriju. No u poverenju, ona ili zdipi moju gorku čokoladu, ili bez nje, umuti kakao sa puterom, kakao puterom i kokos puterom (uz vodu, mleko, šta god)... Praktično ili napravi čokolodu ili doradi ovu postojeću i onda ubacuje svašta u to.
      Može da ide verzija sa kesten punjenjem, pa badem + limunov sok (ima jednu onako "damsku" notu), pa neka lešnik + đanduja kombinacija, pa je jednom stavljala zgnječene sveže jagode i to je bilo fascinantno ukusno, pa kokos verzija, pa čili + kardamom + anis + cimet + biber + moja transcesdentirajuća svest posle toliko začina - verzija....
      Ovo je bilo na brzaka, ja sam samo proletela pored nje, a u povratku su me čekala jaja i sređivanje..., pa nije koristila kalupe. A inače, ima silikonske kalupe za led u raznim oblicima pa u to prvo sipa gorkastu čokoladu da obloži kalup, pa onda punjenje, pa pokrije ponovo čokoladom. I kada izvuče i sredi - sve izgleda kao profi čokoladna bombona. Ovo je namerno bilo da izgleda dečije, pošto već mesecima kukam kako sam se uželela nesavršenosti.
      Ali (veliko ali) mora da se strogo vodi računa o kakaou (ovde je pristojan jedino Centroproizvodov, mada i to nema garanciju, ostalo je teško đubre i trovanje) i čokoladi. Kokos puter nerafinisan imaš po radnjama zdrave hrane i ako ga cene iznad 650 kaži im doviđenja. A možeš da ga koristiš i kao puter za telo i kremu za lice, a i protiv izgoretina. A kakao puter sam jednom dobavila preko Neta, sledeći put preko male Bg firme koja pravi čokolade, a ima i neka radnja (valjda na Zvezdari) koja ga prodaje. Jeste skuplji kod njih, ali ima manje gnjavaže oko nabavke. Mislim da se ta devojka reklamira na FB (ima i shea puter - super za telo, skoro dobar kao kakao puter).
      E, ovo je valjda dovoljno informacija :)

      Delete
  2. Evo, kaze moja zena da bi rado bila prva musterija u cokolateriji. I redovna. :) Do tada, ostaje nam da isprobavamo recept i varijacije. Veliko hvala za recept i objasnjenja i pojasnjenja. :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nema na čemu :)
      (Mislila sam da mi žensko postavlja pitanje, pa se priča i o nezi kože nadovezala spontano u tom stilu, ali verovatno će koristiti tvojoj ženi.)

      Delete