Pages

Friday, October 7, 2016

Cukoto - italijanski kolač od piškota i sira


U videu ispod možete pogledati kako najomiljeniji kuvar u mojoj kući priprema tradicionalni cukoto kolač i to od panetone tipa hleba (kod nas je to milhbrot ili komisbrot, komisprot, već kako je uobičajeno da se naziva u vašem kraju.)
Postoji još jedan njegov video gde ovaj isti cukoto priprema sa piškotama, pa sam se pridržavala tog detalja, a sve ostalo je isto.
Pošto sam htela da napravim veeeeliki kolač, jer mi je ovo njegovo nekako izgledalo malo uzela sam duple mere od svega. 140gr kandiranog voća, 140gr listića badema, malo više od  toga crne čokolade i bogami se nakupovah piškota, ali je 600gr bilo sasvim dovoljno za veliki kalup.
Umesto rizikovanja sa potragom za maskarpone ili rikota sirom, ili švapskim, ali neslanim, setila sam se da kupim oko 2kg kisele pavlake, one najmasnije, i uopšte nisam promašila ideju.
Kalup za tortu, onaj najveći (mislim da ima 36 ili 32cm više se ni ne sećam), obložila sam lepljivom folijom sa svih strana.Ovo ispod je bazično sve što je potrebno uz šećer, piškote i alkohol.
Ovde su 3 kantice pavlake od po 700gr i to sam podelila u dve velike činije. U jednu je išlo 70gr kristal šećera, 140gr kandiranog voća, 140gr listića badema i čokolada isečena na kockice.
U drugu ide 70gr kristal šećera i valjda beše 2 kašike kakao praha. Proverite sa Đenarom iznad, pa duplirajte meru ako pravite ovako veliko.
Masa u svakoj činiji se dobro umeša i gotovo.Imala sam moj alkohol koji sam letos napravila tako što sam teglu do vrha napunila trešnjama (da vidim kako će da ispadne) i sa jedno desetak klinčića ili karanfilića. Preko toga je do vrha išla vodka i 6 nedelja kasnije dobih pola tegle jako kvalitetnog i aromatičnog alkohola. Razredila sam to sa malo vode i na kratko potapala svaku piškotu.


Morate jako brzo, inače će se raspasti.
Kalup se oblaže sa svih strana piškotama i slobodno ih zgurajte kako god.Prvi fil sa kandiranim voćem je usut i izravnan.Pa sada ponovo ide red natopljenih piškota.


Pa fil sa kakao prahom, pa poslednji red piškota.


I ovako to izgleda. Malo je istrčalo van kalupa, ali nema veze. Tako i treba.Sada se dobro zamota u lepljivu plastičnu foliju i mora obavezno da odstoji 24h u frižideru sa nečim teškim na njemu.
Sve u svemu bilo mi je potrebno pola sata da "sklopim" ceo cukoto i ceo dan kasnije da se usrdno molim da se ne raspadne u toku vađenja.
U frižideru je bilo na najnižoj polici sa sve tanjirem punim sira, jer je to bilo najteža i najsigurnija stvar da ide odozgo.
Otkrila sam ovaj deo, stavila na tacnu za serviranje (stvarno je ogromno), počela da se molim i okrenula sve naopako.
Skinula kalup od torte i pogledala...Pažljivo sam podigla foliju i evo...Zatim sam sve posula kakao prahom i ukrasila sitno iseckanim mangom (nisam imala korice pomorandže).I ukus je stvarno fenomenalan. Kakao spolja mu daje tu dozu gorčine, alkoholna aroma preseca filove od sira (pavlake), a filovi se fantastično nadopunjuju.U pitanju je onaj pravi tradicionalni, lagan, a bogat ukusom kolač. I ovo se u mojoj kući traži ponovo.

No comments:

Post a Comment