Pages

Wednesday, July 1, 2009

Planetarni modni diktat

(tekst objavljen 13.juna 2007.)

Za ovu godinu moda diktira povratak crne boje, međutim ovaj trend će biti kratkog daha, pošto je u pitanju samo uticaj Jupitera...
Sećate li se mode tamo negde od sredine osamdesetih pa sve do kraja devedesetih? Sve je bilo crno. Prosto niste ni mogli da se zamislite u nekoj drugoj boji osim crne. A sada? Crno zamara, teško je i depresivno. Planeta koja je toliko uticala na sveopštu pomamu za crninom bio je Neptun, varalica i opsenar na svom dugom putovanju kroz zodijački znak Jarca. Tih godina mogli ste da pratite čuveni italijanski festival San Remo i da ne vidite niti jednog izvođača obučenog u neku drugu boju. Prosto se podrazumevalo i prosto bi bila smešna pojava u bilo čemu osim crnog.
Da bi situacija bila još ¨crnja¨ krajem osamdesetih kraj Neptuna su se našli i Saturn i Uran. Kožne jakne i odeća od novih materjala. Jupiter u Raku u opoziciji sa ovim planetama naterao nas je da se oblačimo i previše glamurozno u uobičajenim aktivnostima ili čak kućnim uslovima. Generalno, baš je bilo crno.
No, na sreću moda se menja...

Stvar duha i godina

Da li ste se ikada zapitali šta je to moda i zašto se menja tako kako se menja? Da li ponekad zgroženo gledate stare fotografije i pitate se ¨Šta mi bi da se obučem/očešljam/našminkam tako?¨?
Moda je način na koji se ponašamo, i pored naravno odeće, u modu spada i sve ostalo, dizajn, umetnost, način na koji komuniciramo ili se ophodimo prema okolini, jednom rečju sve. I doživljaj mode direktno zavisi od starosti, to jest od psihološke zrelosti osobe. Mada, kao i uvek postoje izuzeci koji potvrđuju pravilo, uobičajeno je da sa godinama sazrevamo. I umesto stalno promenljivih modnih tokova pronalazimo svoj stil. Za očekivati je da jedna tinejdžerka preteruje u svemu, pa i u šminkanju, promenama boje kose i izazovnoj garderobi. Devojka u prvoj ili drugoj mladosti već zna šta joj stoji i pristoji, pa se od nje sa pravom očekuje da na posao dođe poslovno odevena, dok erotske komade odeće ostavlja za izlaske ili godišnji odmor. Dama u srednjim godinama usredsređena je na praktičnost i univerzalnost svoje garderobe, birajući klasične komade.
Naravno da je u našoj natalnoj karti pokazan i način na koji biramo odeću i prateće detalje, boje koje volimo i ne volimo, kao i celokupna slika koju pružamo, međutim hteli to ili ne što smo mlađi podložniji smo uticajima planetarnih tranzita.

Od ¨sporijih¨ planeta, Neptun kao opsesija i zanesenost diktira petnaestogodišnje trendove. Ne znamo zašto, ali znamo da nas baš to nešto jako privlači i nismo sposobni da se odupremo. Baš kao što je dugo komandovao sveopštom depresijom i crnilom u znaku Jarca, tako nas u znaku Vodolije vuče da istovremeno budemo i zvanični i opušteni, jedna ¨opštenarodna¨ varijanta, šareni i okićeni neophodnim tehnološkim gedžetima.
Uran je preokret. Setite se kako je tokom Uranovog prolaska kroz znak Jarca grad Sijetl, to jest njegova radnička predgrađa, (zapadna obala SAD-a) diktirao sveopštu ¨grandž¨ pomamu. Uranske boje u Saturnovom sedištu postale su isprane varijante sivog i plavog, i svi su se praktično trudili da izgledaju što siromašnije. Svi ukrasi i modni detalji kao da su zauvek bili proterani iz naše svesti. Bila je to vladavina minimalizma. A onda, odjednom, ulaskom ove planete u Vodoliju postali smo svesni da postoje i boje i dezeni. Pred tranzit kroz znak Riba Uran nas je ¨osvestio¨ i podsetio da postoje i ženske tašne, a ne samo rančevi, kao i broševi, ogrlice i gliter šminka. Opsednuti smo ¨ženstvenim¨ bojama i krojevima, sedefastim i bisernim nijansama ružičastog, plavog ili zelenog... I čini nam se kao da nikada nećemo prestati da volimo baš te boje.

Saturn kao ¨brža¨ planeta barata ograničenjima. Dok je u zodijačkom znaku Lava moderne su, na primer, velike tašne, okovi, boje starog zlata. Od jeseni ulaskom u znak Device probudiće nam želju za zemljanim tonovima (boje pšenice, duvana, cimeta...) i prirodnim materjalima (grubo tkana sirova svila, lan, pamuk...). A tašne će se sasvim sigurno ¨smanjiti¨ i osloboditi preteranih detalja.

Što se Jupitera tiče, tu je situacija malo komplikovanija. S obzirom da moda uvek zbrzava, treba obratiti paznju na tranzit Jupitera godinu dana unapred. Dakle, ako je sada Jupiter smešten u svoje sedište, znak Strelca, ovogodišnja moda biće u stilu zodijačkog znaka Jarca. Posle prošlogodišnjeg orjentalnog uticaja, sada možemo da očekujemo damske varijante, mirne i tamne boje (siva, crna i sve zagasite nijanse boja), pristojne i pomalo stroge krojeve.
Od sledeće godine možemo da očekujemo povratak ¨opuštene¨ i sportske varijante oblačenja, a ulaskom Jupitera u znak Vodolije (znači ispred znaka Riba) možemo sigurno da tvrdimo da se u modu vraća romantika i lepršavost, u srebrnim i ljubičastim tonovima.

Budući modni trendovi

I da pogledamo šta nas očekuje u budućnosti. U leto 2010. desiće se konjunkcija Jupitera i Urana na krajnjim stepenima znaka Riba. To je savršen pokazatelj da ćemo se uniformisati na neki način. Od proleća 2011., kada tranzitni Uran uđe u znak Ovna pitaćemo se kako smo uopšte i mogli da živimo bez uniformisanosti.
Međutim, s obzirom da i Neptun u isto vreme ulazi u znak Riba, najverovatnije je da će ova uniformisanost biti ¨sveštenički¨ stil. Želja za pravdom i uopšte, redom, koju će nam diktirati Saturn iz Vage, na modnu scenu doneće neku vrstu stilizovane sudijske toge.
Tranzitni Jupiter pred Blizancima pojačavaće utisak globalne povezanosti pa će i taj ¨sveštenički¨ stil biti kombinacija velikih svetskih religija. Možemo da pretpostavimo da će to biti neka varijanta dugačkog sakoa ili kaputa strogog kroja i visoke kragne. Otprilike, neka verzija mode iz filmske triologije ¨Matriks¨ gde je glavni junak stilski uspela kombinacija monaha i ratnika. Ili, još inspirativnije – moda japanskih manga stripova, gde su junaci obučeni kao šamani i vitezovi novog doba.

¨T¨ kvadrat (Saturn u opziciji sa Uranom, i Pluton u kvadratu sa ove dve planete) u kardinalnim znacima Ovna, Vage i Jarca doneće potpuno drugu vrstu energije od one koju osećamo sada. Želju za vladavinom zakona i transformacijom postojećeg ustrojstva poslovnog sveta, i sa druge strane, fantastično brz napredak po pitanju novih tehnologija.
Zato uživajte u ženstvenim haljinama, karnerićima i romantičnom nakitu, do god još možete. Jer moda ide dalje...

No comments:

Post a Comment