Pages

Friday, May 21, 2010

Radost 8. kuće

Verovatno ste do sada nebrojeno puta čuli priču o značaju 9. kuće, sazvežđu Strelca i velikom benefiku Jupiteru. Međutim, da li su konkretni događaji ispunili vaša očekivanja, s obzirom da se generalne godišnje prognoze i rade prema položaju Jupitera kao signifikatoru sreće i napretka.
Bez obzira na to da li su opšte predikcije uspele da „pogode“ i vaš lični život, potrebno je sagledati širu sliku. Da bi uopšte stigli do 9. kuće kao simbola napretka, formalnog i neformalnog obrazovanja, kao i fizičkih i duhovnih putovanja, potrebno je prvo proći kroz 8. kuću. A da bi shvatili kompleksnost celokupnog duhovnog ustrojstva osobe kojoj se analizira karta potrebno je odreći se suda. U suštini, ne postoji dobra ili loša planeta ili pozicija, sve je to samo kosmička projekcija, božanska igra. On jeste i Jupiter i Saturn, i Mars i Venera, Sunce i Mesec. Bog se zapravo ogleda na različite načine u svakom od nas.


Negde početkom srednjeg veka u hrišćanstvo su uvedene kategorije raja, pakla i čistilišta. I hindu mitologiji čovekova duša posle smrti odlazi u takozvanu „devata“ dimenziju i tu uživa prema zasluzi u posledicama svojih dobrih ili loših dela. Duša mora da se očisti od prethodnih uticaja kako bi mogla da nastavi dalje, da nauči dalje.
U ličnom horoskopu „čistilište“ je upravo 8. kuća.

A „puna“ 8. kuća je ona jeziva radost i muška snaga uvek pomalo pomešana sa ludošću. Snaga i radost dubine duše, muzika uz koju je teško plesati, ali je vrlo lako prevrnuti autobus, kamene žardinjere i probiti policijski kordon. Iza ugla, tamo u mraku, trojica sa štanglama. U železničkom tunelu u uskom prorezu svetla samo slučajno otisnuta slika škorpionskog žalca... Jurnjava motora auto-putem... Skraćene puške, motke, lanci, sporadične tuče... Muške igračke... Uz malo strasti i malo krvi.
Osoba takve zodijačke konstitucije ponaša se nagonski, tačno životinjski. A iza grubosti i agresije uvek se krije strah.
Napašće vas kukavica, hrabar i častan čovek nikada ne napada prvi.

Ali nagon nije samo odlika Škorpije kao prirodne 8. kuće. U direktnoj je vezi sa Bikom kao reprezentom 2. kuće. Na tom mestu Venera upravlja našim instiktima koji se odnose na pojam „moje“. Moj dom, moja hrana, moje telo, moje mesto. Mars kao predstavnik Škorpije „preko puta“ Zodijaka nagonski štiti to što je „moje“, muškom snagom i muškom vrstom nagona. U telu jedne osobe ovo može da se svede na balans hormona, gde kod žena imamo preovlađujući estrogen, a kod muškaraca testosteron. Ili na odnos u svakoj ćeliji tela gde je neophodan savršeni balans između katjona bakra i gvožđa, kao venerijanskog i marsovskog metala.

8. kuća je takođe i onaj most između 7. i 9., tojest između nas kakvim se predstavljamo u zajednici, našoj saradnji sa drugim osobama i nas u odnosu sa Bogom ili višim znanjima, kako god vam više odgovara. Tu gde smo primorani da kontrolišemo i kanališemo sopstveni ego da bi mogli da imamo smisleni suživot sa drugima i tu gde tog istog ega treba da se odreknemo da bi se spojili sa suštinom.
Ali, 8. kuća je i carstvo za sebe. Tu svakako spada naš nagon za razmnožavanjem i za zaštitom, i isto tako tuđ, novac koji nismo sami zaradili sopstvenim rukama, koji nam je stigao na neki način, preko partnerovog prihoda ili preko nekog nasledstva, špekulacija na primer. Interesantno je da se tu pored seksualnog te s tim u vezi orgazmičkog doživljaja (koji se na francuskom i zove „mala smrt“) možemo uočiti sliku smrti same osobe, ali i poreza, taksi i penzija.
Ako se Mars, kao vladar Škorpije, nađe na bilo kojoj horoskopskoj poziciji ali u 8. kući, u njemu tada preovlađuje sva snaga i dubina kao da se nalazi u svom sedištu. Čak i u Raku, gde je Mars u padu i gde nosi sliku muškarca koji ako ne popravlja sve redom po kući, tada se ponaša diktatorski prema ukućanima ili ima tendencije ka alkoholizmu; čak i tu, ako je u pitanju 8. kuća imamo sulude, praktično samoubistvene ideje koje se često tiču ekstremnih sportova ili na primer neodgovornog saobraćajnog ponašanja i to najčešće na teritoriji matične države.
U sazvežđima Vage i Bika gde je Mars u izgonu, a ako je u pitanju pozicija 8. kuće, osobi može da donese upale grla ili bubrega i da je okarakteriše kao prikrivenu ali ipak vrlo agresivnu jedinku. Dobra strana ovih pozicija je da osoba može dobro da radi i sarađuje u društvu, u smislu timskog rada, što je karakteristika Vage, ili da osoba jednom kada se pokrene da realizuje neki cilj ne staje i ne posustaje dok ne izvede sve što je zamislila, što je karakteristika Bika.
Kada se Mars nalazi u svom sedištu u Škorpiji ili Ovnu, tada je situacija daleko ozbiljnija jer osobi preti opasnost od prikrivenog ili otvorenog napada, ili čak hemikalija, što je škorpionska karakteristika. Ovde treba istaći i činjenicu da fizički treba obratiti pažnju na glavu (Ovan) ili genitalije, bešiku i debelo crevo (Škorpija).
I na kraju, osobe jake 8.kuće, sa puno planeta ili sa pozicijom u Ovnu, Biku, Lavu, Škorpiji ili Jarcu znaju da u sebi nose težnju, praktično žeđ za dubokim poimanjem života i smrti, koju osećaju i kao prokletstvo i kao blagoslov. I sasvim sigurno da ne možemo dosegnuti i onaj vrhunac 9. kuće ako nismo prošli i dobro upoznali sve ponore sopstvene duše.

U starom svetu i nije postojalo sazvežđe Škorpije. Za Egipćane to je bio Orao. A tom sazveđu je potrebno samo malo uvida u sopstvo da bi bio u stanju da uzleti i ponese tačno ono što su savršene škorpinske karakteristike – pronicljivost, borbenost, smirenost duha u teškim situacijama, i naravno, izuzetan talenat za medicinu, pogotovo hirurgiju.
Tek kada shvatimo sopstvenu dubinu, moći ćemo da podignemo pogled i shvatimo do kojih visina smo sposobni da se uspnemo.

No comments:

Post a Comment