Pages

Thursday, September 2, 2010

Osnove poslovne astrologije 1 - Konkretna primena simbolike

Ako se bavite ozbiljnim biznisom, znate koliko je važno da poslujete sa korektnim partnerima i da sarađujete i informišete se preko saradnika. Ozbiljan posao, ozbiljni konsultatni... i zašto da ne – ozbiljan astrolog u vašem timu.

Nije sve u astrologiji ¨zanima me zdravlje, ljubav i posao¨. Ima i nešto više, ima čak daleko više no što ste ikada mogli i da zamislite. U svetu, pa i kod nas postoje vrhunski stručnjaci u ovoj oblasti. Ali ljudi su različiti i komuniciraju na raznim nivoima. Nekom će zaista biti dovoljno da čuje opštu analizu svoje ličnosti da bi bio zadovoljan, dok će drugu osobu zanimati konkretan događaj i datum izvršenja. Kvalitetan astrolog biće u stanju da vam lako saopšti zašto je bolje da uvezete kontigent veš mašina, a ne televizora, i zašto da to uradite početkom maja, a ne krajem novembra, na primer.
Takođe, ¨kvalitetan¨ astrolog će vam ponekad saopštiti i neku ¨ružnu¨ vest, jer je i to normalna stvar u životu, ali će pronaći način da vas što manje uzruja i odmah predložiti načine delovanja da bi umanjili ili izbegli ¨napet¨ aspekt horoskopa.
Niko ne zna sve, ali postoje i oni koji znaju više. A astrologija se uči decenijama, otprilike kao i medicina. Baš iz tog razloga potrebno je da pronađete ¨svog¨ astrologa koji je stariji od trideset godina. To je starosno doba koje omogućava određenu psihološku zrelost i harmonizovanje ličnosti, i naravno, visok stepen opšte kulture i dobar uvid u druga znanja i ljudske delatnosti.
U svakom slučaju, ako vam ne odgovara jedan, uvek možete da se obratite i nekom drugom, kvalifikovanijem astrologu. Ono što je važno je dvosmerna otvorena komunikacija i vrednost informacija koje treba da dobijete.
Međutim, kao i svaki vrhunski majstor i dobar astrolog voli da prenosi znanje i misli da svakog zanima da se sam bolje udubi u materiju. Zato vam se može desiti da dobijete i informaciju u obliku ¨pošto Saturn pravi aplikacioni kvadrat sa Suncem, a ima jod konfiguraciju sa Jupiterom i Neptunom, pri čemu je inkonjunkcija separaciona...¨, možda ne bi bilo loše da se upoznate sa osnovama, simbolikom i terminologijom, prosto za slučaj da zaboravite da zatražite prevod rečenice.


Osnovna podela

Živimo u ¨spiralama¨, čini nam se da se vrtimo u krug, ali se ipak krećemo u nekom pravcu. Stalno smo u školi i stalno smo primorani da učimo. Jedan ¨presek¨ kroz životnu spiralu može da se nazove zodijačkim krugom. Kada smo prošli kroz sve faze i rešili jedan problem (Ribe), prelazimo na novi stepen (Ovan) i ponovo se suočavamo sa novim izazovima, sada već bogatiji za prethodna iskustva.

Zodijak se deli na 12. polja ili kuća. Svako polje ima svoju simboliku, pa tako Ovan predstavlja 1.kuću, a ona određuje preovlađujuću psihologiju jedinke i glavu čoveka, Bik je donja vilica i vrat, kao i odnos prema životnim užicima, imanje i zarađen novac, Bilizanci simbolišu ruke i ramena, odnos sa našim bratom ili sestrom, kratka putovanja i način na koji komuniciramo sa drugima. Rak je dom i naš odnos sa manje dominantnim roditeljem, kao i pluća i želudac - na primer, a Lav – srce, kičma, uživanje, rizik i odnos sa decom (čak i opis deteta). Devica predstavlja naše svakodnevne aktivnosti i slabe tačke zdravlja (posebno organe za varenje), a kojih smo svesni, dok Vaga simboliše brak i ugovorne poslove uopšte (bubrezi). Škorpija (uro-genitalni trakt) je naš psihološki odnos prema smrti i seksu, međutim, za posao daleko važnije, ona je i dobitak, porez, taksa i penzija. Strelac (gornji deo nogu, jetra i žuč) kao predstavnik devete horoskopske kuće simboliše duga putovanja, kako fizička, tako i ona duhovna – religiozna konkretno, a Jarac (zubi, kosti, kolena) – karijeru i ugled kome težimo. Vodolija (neuro i limfni sistem, donji deo nogu) označava naša prijateljstva i viziju budućnosti, dok Ribe (stopala i cirkulacija uopšte) predstavljaju nesvesnu zonu, snove, skrivene potencijale, kao i tajne neprijatelje.
Ovo su ekstremno šturi opisi, jer o svakom znaku i simbolici njegovog polja može da se napiše obimna knjiga. No, ako vas ovi članci zainteresuju da istražujete dalje, postoje kvalitetne knjige i velika baza podataka na Internetu.


I malo matematike

Horoskopsku kartu deli po sredini horizontalna linija. Sa leve strane tačka preseka sa krugom je ascedent, a sa desne descedent. Od ascedenta se postavljaju polja ili kuće. Pa tako, ako vam Asc pada na, recimo, 23. stepen Vodolije – 1.horoskopska kuća ima vrh (početak) u Vodoliji i definiše vas kao neobičnu osobu osetljivu za socijalne probleme i sasvim sigurno zainteresovanu za tehnološke novitete. Ako je u pitanju horoskop firme, važi ista logika. Descedent tada ¨pada¨ na 23. stepen Lava i pokazuje vaš lavovski nastup u javnosti, i osobe ili druge kompanije sa kojima se udružujete.

Znaci zauzimaju prostor od 30 stepeni, što uopšte ne mora da važi i za kuće, koje mogu da se protegnu čak i do tri znaka, a dve kuće mogu i da dele jedan znak.
Svaki znak ima svog vladara – planetu. Tako po tradicionalnoj školi Mars vlada Ovnom i Škorpijom, Venera – Bikom i Vagom, Merkur – Blizancima i Devicom, Mesec – Rakom, Sunce – Lavom, Jupiter – Strelcem i Ribama, a Saturn – Jarcem i Vodolijom.
Kažem tradicionalnoj školi, jer se Saturn definiše kao granica svesnog ega, ili granična zona delovanja. Sve što je iza njega spada u podsvesno. Otkrićem Urana počela je tehnološka i socijalna revolucija, zato mu je za vladavinu dodeljen znak Vodolije, Neptun je ¨zaslužio¨ Ribe, a Pluton – Škorpiju. Kiron, Cere, Juno, Palada, Sedna i mnoga druga tela tek treba da se astrološki definišu, jer će nam tako omogućiti daleko detaljniji uvid.

Naša terestrička astrologija (a to napominjem jer postoje i drugi načini postavljanja referentne tačke) za centar Zodijaka uzima Zemlju. Pošto se planete kreću oko Sunca, i pošto se i mi rotiramo, u određenom vremenskom periodu imamo prividan utisak da planete idu u kontrasmeru. Ovo kretanje se naziva retrogradnim.
Planete, dalje, mogu na nebu da budu postavljene u različitim pozicijama. Odnosi među ovim pozicijama nazivaju se aspekti. Kada, na primer, Zemlja obuhvata ugao od 60 u trouglu sa neke dve planete, tada kažemo da su te planete u sekstilu. Sekstil je aspekt koji donosi nove šanse i potencijal za ostvarenje. Kvadrat (90) je ¨napet¨ aspekt, koji može da donese mnogo muke, ali i njeno uspešno prevazilaženje, slična stvar važi i za opoziciju (180), a trigon već (120) nosi sa sobom stabilne pozitivne događaje. Konjunkcija dve planete (kada se ¨poklope¨) pojačava i udružuje njihovo dejstvo. Kada je u konjunkciji tri ili više planeta to je stelijum.

Pored ovih astrolozi koriste i manje poznate aspekte kao što su semisekstil, seskikvadrat ili inkonjunkcija, ali oni ipak u manjem procentu utiču na naše živote.
Treba još istaći da ne postoji takva stvar kao što je loš ili dobar aspekt. Svaki značajan odnos među nebeskim telima može da se iskoristi na pozitivan ili negativan način. Tako vrlo lep aspekt kao što je trigon Jupitera i Sunca– umesto lakog uspeha može da dovede do lenjosti, a iscrpljujuća kvadratura Saturna i Meseca može nam podariti životnu mudrost.

4 comments:

  1. Ultimativni test za svakog astrologa - uradi mi horoskop za PROSLU godinu! I svaki odustane.

    ReplyDelete
  2. Prošla godina je bila susret šizofrenika i psihopate (Saturn - Uran opozicija, bubreg - mozak ili želudac - noge, u zavisnosti od tačnih pozicija planeta, vezanost vs ego, ma izdaja...) sa moćnom osobom u pozadini (Pluton koji sa njima čini T kvadrat, ugled, kolena, kosti) i u maniru najboljih španskih serija (udarac, svađa, suze, šok, eksplozija, kletve i ostali trlababalan rekviziti).
    I onda još samo treba pogledati koja uloga ti je bila dodeljena i ništa više. Tojest kako se ova "Esmeralda", "Ljovisna" ili "Kasandra" preslikala na tvoju kartu.
    BTW, što je osoba svesnija i savesnija stresne aspekte doživljava kao unutrašnje bitke iliti duhovni rast. A što je manje svesna, to se više ponaša kao igračka. Možda nije loše da razmišljaš u tom pravcu :)

    ReplyDelete
  3. ... a ako neko ne odustane, ispostavi se da nista ne pogodi.

    Nice try, though.

    ReplyDelete
  4. Pusti prošlost, pogledaj svoju solarnu kartu koja važi za sledeću godinu. Imaš jako udarne momente, ako se dobro sećam. Nemam vremena, niti ću uskoro imati za to, ali pronađi nekog ko to može lepo i lako, i jasno da ti objasni.

    Može se reći da sam ja napravila pometnju u protekle dve godine time što sam menjala uloge u toku predstave čim sam ih prepoznavala i sada kada otkucavaju poslednji momenti neću da ulećem ponovo u to, pogotovo što znam i neke stvari koje ti ne znaš. Razmišljala sam i prošlo leto i proteklih meseci, ali neka se neki postovi nikada ne pojave. I neka svako misli o onom drugom ono što želi.
    Stavila sam tačku na mnogo toga, prebrisala imena i brojeve, izdržala sve trenutke od februara do jula i konačno odahnula.

    I pošto sam noćas spavala 3 sata i obišla ceo grad i u kolima i na nogama, i stigla kući samo da nešto pojedem, pa da ponovo odem, stvarno ti se izvinjavam, ali prošlost ne postoji.
    A ti sebi nađi poštenog astrologa, otkači one priučene što ne znaju šta znači kada ti Uran gazi preko Meseca ;)

    ReplyDelete