Pages

Tuesday, June 15, 2010

Muzika sfera

Ljudi sa razvijenijim umetničkim talentima često su u stanju da dok čitaju astrološki orjentisane tekstove ili samo posmatraju karte neba, stvore u umu audio ili vizuelnu sliku. Oni koji naginju bojama već su intuitivno podelili sazvežđa po koloritu i ako se ta lična podela razlikuje od one zvanične i istorijske, ne treba da brinu. Svaki um je poseban i svako doživljavanje sveta oko nas i u nama je takođe posebno.
Pored ove podele sazvežđa po bojama, možemo da osetimo i da svaka planeta nosi svoj ton ili čak neki poseban vizuelni efekat. Tako na primer, možemo da kažemo da je sažvežđe Vage u nežnoj grašak zelenoj boji, ali da tranzit Venere unutar njega donosi neki sedefasti odsjaj.
A onda priča ide dalje, u zavisnosti od toga gde je posmatraču smeštena natalna Venera i koje aspekte zaklapa u tom trenutku sa onom tranzitnom, a tako i situacija kako je kao polje zapravo smešteno posmatrano sazvežđe u natalnoj karti.
Da pojasnimo... Recimo da u vašoj natalnoj karti sazvežđe Raka koje je za vas na primer u tamno plavoj boji, predstavlja takođe i vašu sedmu ili bračnu kuću. Ako je po vama sedmo polje u nežnoj zelenoj boji, tada ćete mešanjem dobiti recimo petrolej plavu ili zelenu. I sada idemo dalje u ovoj maloj vežbi, Mesec kao vladar Raka je smešten u Vodoliji. Ako je za vas Mesec u srebrnoj boji, a Vodolija ima nežnu sivoplavu nijansu, tada već možete da osetite po koloritu da takav natalni Mesec daje neki poseban sjaj ovom sazvežđu, metalizira ga. Imajući u vidu da je u zadatom primeru Mesec takođe i u 2. polju, a 2. polje zamišljate u prirodnim zemljanim bojama, počećete da kombinujete već u svom umu sliku plodne zemlje po kojoj su posute čudne kreacije, magično privlačnog oblika. Da li ova ideja dalje može da preraste u posao koji se tiče podizanja stambenog ili hotelskog prostora u nekom lepom prirodnom okruženju, ili uzgoj i obradu zemlje na potpuno nov i neobičan način, to će već sam vaš um otkriti u pogodnom trenutku.
Ako u celu priču uvedemo i tranzitni Mesec koji je u tom trenutku recimo u Blizancima, a koji su u ovoj zadatoj karti u 6. polju. Da li to onda znači da uz pomoć osoba sa kojima komunicirate preko posla možete zgodno početi sa realizacijom dve ideje istovremeno i to baš u danu kada taj Mesec pravi trigon sa vašim natalnim (iz Vodolije). Sa slikarske strane, 6. polje nosi boje kafe i duvana, gline i raznovsnog zrnevlja, a Mesec mu naravno daje određenu dozu sedefnog sjaja. Sada pokušajte da zamislite kako izgleda cela karta, da li se i na koji način boje mešaju, i još važnije obratite pažnju na oblike koje bi vaš um mogao iznenada da kreira unutar te slike.

Po nekim istraživanjima iz oblasti kvantne fizike, ne postoji čestično stanje, samo talasno. Talas se zapravo ponaša kao čestica samo i jedino u trenutku posmatranja, u toku samog eksperimenta. Što je još zanimljivije, rezultati istraživanja ne zavise samo od posmatranog talasa, niti samo od toga koliko smo uspeli da izvedemo da on prolazi kroz neku idealnu sredinu i atmosferske uslove, već i od samog posmatrača. Dakle, rezultati istraživanja razlikuju se po tome koja osoba ih je vodila.

Po istim principima, svako od nas oseća i ulazi u interakcije sa svime u okruženju, i upravo zbog ovog ličnog doživljavanja, mi smo jedinstveni kao božanske kreacije. Zapravo nije bitno da li je Venera ružičasta ili bebi plava u toku tranzita kroz na primer sazvežđe Blizanaca, već kako je vi sami doživljavate.
Jedna od lepih astroloških vežbi koje volim da predložim je i ta – da zamislite kako posmatrate kartu neba kao umetničku sliku, kako svako polje ponaosob, a kako planete u tranzitu i njihove aspekte. Samim tim pokušajem ući ćete u neku vrstu relaks meditacije i osetiti planetarna kretanja na jedan dublji način.

Osobe koje imaju neko ozbiljnije muzičko obrazovanje takođe vrlo često osećaju nebeska kretanja upravo kao muziku sfera. Ako kažemo, na primer, da Saturn u Vagi (Fa La kombinacija) radi opoziciju (pa hajde sada da zamislimo da je Saturn u Vagi violina) na konjunkciju Jupitera i Urana u Ovnu (a to je recimo harfa – Si, u kombinaciji sa električnim orguljama - La povišeno, i to u toku izvođenja tona Do), ova opozicija može da dovede do nagle promene melodije, ritma i harmonije same muzike u svom aplikacionim trenutku, znači onom u kom se aspekt tek formira. Kako će se ova „pesma“ razvijati dalje zavisiće od toga kako nas lično pogađa taj aspekt, ali još više od toga koliko smo prilagodljivi silama univerzuma i koliko smo sposobni da od svakog sastojka koji nam život donese kreiramo ukusno iskustvo i zadovoljstvo.
Kao i u slučaju zamišljanja umetničke slike ili filma, i audio doživljaj karte nebeskih kretanja i njihovih interakcija je zaista individualan. Ali možda pokušaj definisanja tonova koji je napravio Pol Foster Kejs može da vam posluži kao polazna tačka za lično istraživanje. Po njemu podela je sledeća:
Ovan – C
Bik – C povišeno/ D sniženo
Blizanci – D
Rak - D povišeno/ E sniženo
Lav – E
Devica – F
Vaga – F povišeno/ G sniženo
Škorpija - G
Strelac - G povišeno/ A sniženo
Jarac – A
Vodolija – A povišeno/ B sniženo
Ribe - B

A sada je na vama da napravite onu lepšu i ličniju.

No comments:

Post a Comment