Pages

Tuesday, June 8, 2010

Pozdrav lotosovom cvetu

Godinama sam joj puštala album Sine Vodjani-ja, Sacret Buddha, ali sada ga sluša.

I pre par meseci, taman pre Budinog punog Meseca, uvela sam je u budizam. U stvari, počela ponovo da ga učim, ali ovog puta sa njom.
Čisto da joj pokažem kako su sve interpretacije božanskog u osnovi iste.

Svideo joj je princip praznine.

A počele smo Rampom, sjajnim tibetanskim hirurgom-pilotom.


Photobucket


Potala je nezavisna komuna sagrađena na omanjoj planini. Tu se vode svi verski i svetovni poslovi Tibeta. Ta zgrada ili tačnije ta skupina zgrada je srce države, predmet svih misli, izvor svih nada. U unutrašnjosti pojasa, u zgradama Trezora, čuvaju se zlatne poluge, nebrojene vreće dragog kamenja i neobični predmeti, iz najstarijeg doba. zgrade nisu starije od tri i po veka, ali podignute su na temeljima jedne stare palate. Nekada se nad planinom dizala tvrđava. Planina je vulkanskog porekla i u svojoj utrobi krije ogromnu pećinu iz koje se šire prolazi. Jedan od njih vodi do jezera. Samo mali broj privilegovanih sišao je dole i zna za njegovo postojanje...

L.Rampa

Negde u centru grada jedna devojčica sa velikim očima hoda i u sebi nosi želje da nauči tibetanski stil anesteziranja i operisanja, da pođe u Visoke zemlje i sakuplja čudesne biljke, da pogleda neke drevne spise i samo za tren da okusi tsampu i čaj od jaka.

Vreme je da stekne duhovnu snagu i vreme je da uđe u prazninu.

Pozdrav lotosovom cvetu, ume da prođe kroz tonalitete.
Pozdrav lotosovom cvetu, ume da prepozna opsenu.






I pozdrav lotosovom cvetu koji se ogleda u njenim očima.

No comments:

Post a Comment