Pages

Friday, August 20, 2010

Vijetnam

Film o jednoj predivnoj zemlji, o snalaženju,
o prijateljskim poklonima i pažnji,
o lokalnim specijalitetima,
o sramotnom ratu,
pa opet o prijateljskoj pažnji,
o školi i modi,
o ubijanju vremena u vozu,
o zadacima,
i morskom predvečerju...

2 comments:

 1. Olala! Top girovci!

  A mislila sam da ce biti Anthony Bourdain u Vietnamu. :)


  Mozda tebi nisam uzivo pricala o njima, mislim da sam ih u prolazu pominjala kod mene, ali sve ono sto su oni postigli sa emisijom... Ne postoji emisija koja ima tako komplikovanu produkciju, helikopter za kameru a drugi za hitnu pomoc, budzeti po epizodama... pa pogledaj samo sta rade sa automobilima... i onda najjaca ekipa snimatelja trenutno na televiziji. Od savrsenog koriscenja filtera, preko kadriranja, savrsene montaze slike i zvuka da pumpaju tenziju cak i kada sam ko zna koliko puta gledala deo, do neopisivog odnosa izmedju njih.
  Odlicni!

  Moram da se pohvalim, i pojedine njihove knjige su mi dolazile ruku i zimus mi je citanje Hammondove knjige On the edge na trenutke stvarno izvlacilo suze. Jednom cu ti uzivo reci u kom trenutku prezivljava nervni slom pred kamerama po povratku u emisiju.


  A sto se tice njihovih specijala... Vijetnam je najzabavniji "lovely place to be lost in", Afrika je komicna, Severni pol jedini sniman i prikazivan u HD tehnologiji pa se primecuju svi detalji na sneznim pahuljama i kristalima (plus ima i kada Hammond zaplace u pogresnom trenutku pa mu se "zamrznu" oci) ali najopasniji, najludji, a na trenutke urnebesan je definitivno specijalc iz Juzne Amerike. Ti problemi, ali zaista problemi, njihova resenja, bube, zmije, kocnice, osovine, i taj cuveni Put smrti... Nikako zaboraviti vajagru!

  I samo jos jedan detalj, ono sto me odusevljava u specijalima je potpisivanje ekipe. Ne znam da li si primetila, verovatno jesi, uvek preuzmu ime osobe koja je bitna za regiju gde se nalaze. I nista mi nije bilo toliko interesantno nego da gledam imena Vijetnamskog specijala!

  CAREVI!

  UzdravljE! :D

  ReplyDelete
 2. Ma pojma nisam imala da si pisala o tome, valjda sam preskočila taj post, šta li... Nije mi bilo vreme sve do pre par nedelja. Od tada ludilo :)

  I potpuno se uklapa u onu moju filozofiju da će mi doći sama svaka informacija koju treba da znam, ali u vreme koje je ispravno vreme... Ma mislim, da ne davim...

  Hoću da stavim svaki njihov specijal jednom mesečno, najviše zbog toga da bih ja imala šta da gledam i pošto si pobrojala sve što sam imala u vidu, zaboravila si još jedan - USA putovanje. One finte sa mrtvom kravom i tuširanjem u kolima. Svaki deo sveta je bio sjajan, ali taj specijal ću pamtiti po osećanju tuge i zabezeknutosti, sopstvenoj neverici da takve psihologije stvarno postoje na nekom kraju sveta.

  I vidiš kako smo se našle? :) Lepo ja kažem da ih žene obožavaju :)

  ReplyDelete