Pages

Tuesday, October 5, 2010

Osnove poslovne astrologije 3 - Izbor astrološke metode

Da li da prodate ili kupite, sarađujete sa konkurencijom ili proširite sopstvene proizvodne kapacitete? Odgovori su tačno iznad vas. Potrebno je samo da ih pročitate.

U astrologiji su poznata tri principa Hermesa Trisgemistusa: ¨Kako na nebu – tako na Zemlji¨, ¨Sve je dobro¨ i ¨Ništa se ne može sakriti¨. I ona savršeno odslikavaju naše živote. Prvo načelo govori da ne možemo da izbegnemo uticaje vasione, a drugo da ako stignemo do nivoa mudrosti, možemo da razumemo da sve stvari (i lepe i teške) koje nam se dešavaju imaju neku svrhu. Ali, naša prioritetna životna filozofija treba da bude zasnovana na činjenicama da imamo slobodnu volju i sposobnost samodiscipline (na koju nas upućuje i treće načelo).
To je kao da se nađete u sred letnjeg pljuska. Možete da plačete od muke i eventualno se i prehladite, a možete i da otvorite kišobran i pevajući produžite. Da, ali, primetićete logično, odakle nam kišobran? Kišobran ćemo poneti sa sobom pošto smo upoznati sa vremenskom prognozom, kretanjima ciklona i promenama vazdušnog pritiska. A na istovetan način, praćenjem ¨nebeske situacije¨, moći ćemo da budemo spremni i loše planetarne tranzite upotrebimo na najbolji način. I ako već ne budu mogli da nam posluže za nešto korisno, izbeći ćemo njihove negativne uticaje. Ta astrološka ¨meteorologija¨ - prilagođavanje i izbor najpogodnijeg trenutka za akciju zove se elekciona (izborna) astrologija. I stoji u tesnoj vezi sa horarnom astrologijom.


Horarna astrologija

Najverovatnije je da se ova grana astrologije razvijala uporedo sa ostalim, a možda čak i pre njih. Kretanje nebeskih tela nas je, kao ljudska bića, prvenstveno zanimalo sa aspekta termina, a tek onda u kontekstu simbolike. Samo – o čemu se tu zapravo radi, sigurno se pitate.
Horarna ili može se reći, vremenska astrologija bavi se određivanjem trenutka i razvijanja zadate situacije. Konkretno, recimo da treba da odete u inostranstvo na godinu ili dve i tamo vodite ekspozituru svoje firme. Klasičan astrolog bi prilikom konsultacije pogledao vašu natalnu kartu, zatim tranzitnu (koju manje-više svaki astrolog zna napamet) i uporedio ih. Pošto su u pitanju godine boravka u inostranstvu morao bi da proveri solarnu (a za mesečne periode lunarnu) sa novim koordinatama boravišta. Uporedo sa ovim analizama pregledao bi i progresije, eventualno i geografsku kartu sa ucrtanim zonama uticaja planetarnih tranzita... A to traje.
Za razliku od ovog pristupa, horarni astrolog bi otvorio samo kartu neba u trenutku postavljanja pitanja. Priznajte da je ovo daleko brže.
Samo i tu postoji začkoljica. Karta mora da bude radikalna.
Da li je karta radikalna astrolog zna po vladaru časa, koji treba da bude postavljen u određenim ¨radikalnim¨ pozicijama. Ako je to tako – nebo je ¨otvoreno¨ za odgovor. A ako nije, opet se može prokonsultovati, s tim da u tom slučaju astrološka predikcija nosi određen stepen rizika u zavisnosti od dodatnih pokazatelja. Međutim, tada vam je dat manevarski prostor slobodne volje, koji treba da iskoristite što je bolje moguće.


Vladar časa

Vladari znaka su pomenuti u nekom od ranijih tekstova. Istom logikom, pošto se i naša godina, dani i sati ¨rotiraju¨ - raspoređene su i planete. Upravo teče godina Saturna, za njom sledi godina Jupitera, pa Marsa, Sunca, Venere, Merkura i Meseca. I opet ponovo u krug. Dani u nedelji su pod sledećim vladarima: subota – Saturn, nedelja – Sunce, ponedeljak – Mesec, utorak – Mars, sreda – Merkur, četvrtak – Jupiter i petak – Venera.
Vladar časa se određuje po istovetnoj šemi. Dan počinje izlaskom Sunca i prvi sat vladavine tog dana nosi planeta kojoj je dan i dodeljen. Znači, subotom u zoru svoju vladavinu počinje Saturn, sledeći sat preuzima Jupiter, pa za njim Mars... Dan se završava zalaskom Sunca, a tada planete dežuraju istovetnim redosledom, ali sa početkom sledećeg vladara. Prevod: ako je danas ponedeljak – vladavinu je počeo Mesec u prvom satu po izlasku Sunca, u sumrak vladavinu će početi Mars jer tada u suštini počinje utorak. Išlo se po biblijskoj (originalno semitskoj) logici ¨...I bi veče i bi jutro – dan prvi...¨, da dan počinje u sumrak.
Pretpostavljam da ste primetili da u zavisnosti od doba godine dužine dana i noći variraju. I iako je to tako, nijedan vladar časa nije uskraćen. Ako smo recimo u sezoni kada je dan kraći od noći, tada jedan dnevni astrološki čas traje kraće od noćnog. Deluje komplikovano, ali stručnjaci u ovoj oblasti imaju već unapred pripremljene tabele vremenske vladavine za kooridinate mesta gde se nalaze, pa im to ne pravi problem.
U svakom slučaju, horarna astrologija nije za početnike. Obiluje beskrajnim finesama, i pored značajnih članaka i on-line dokumenata, od vas kao interesenta se očekuje da ozbiljno poznajete starovremenski engleski, možda po malo i latinskog, i da vladate istorijsko – religioznim temama.


Horarna policija

Ajvi Goldštajn – Džejkobson bila je jedna od najznačajnijih horarnih i elekcionih astrologa modernog doba, ako ne i najznačajnija. Napisala je mnoštvo knjiga koje se tiču ovih oblasti. Međutim, ono što se manje zna u vezi nje je da je sarađivala sa jednim od američkih federalnih lovaca na okrivljene. On bi došao kod nje sa pitanjem ¨Gde je N.N?¨. I dobio bi odgovor. I to uvek začuđujuće detaljan i tačan.
Ako se pitate kako, odgovor je u horarnoj karti. Jer planete pokazuju, pored ostalog, i strane sveta, izgled okoline, oblik i prostoriju, traženi objekat.
Kada vam se sledeći put zaturi značajan CD, a na karti trenutka kada postavljate pitanje u istaknutom položaju stoji Škorpija, tada sasvim sigurno treba da pregledate police ili fioke u severoistočnom delu stana, pogotovo ako taj zid sa druge strane pripada kupatilu ili kuhinji, jer je vodeni znak Škorpije siguran pokazatelj da se nestali predmet nalazi u blizini rezervoara sa vodom ili protočne vode (bojler, cevi…).
Za slučaj da sumnjate da vam neko krade ideje, projekte ili prosto, novac, a Saturn je istaknut u Jarcu, pogledajte oko sebe u potrazi za osobom koja ima duguljasto i žućkasto lice, velike šake, oštar glas i koja muca dok govori.



Samo (mora da se pitate), ako je toliko komplikovana, zašto se uopšte primenjuje?
Zato što je savršena za pitanja od ¨Da li da se preselim na Karaburmu ili je bolje da ostanem na Banovom brdu?¨, ¨Kako će se razvijati situacija sa teškim oboljenjem mog strica?¨ do ¨Koja škola od ove tri je najadekvatnija za napredak mog deteta?¨. Sve što vam padne na pamet, a u obliku je pitanja, ima svoj odgovor u horarnoj karti.


Elekciona astrologija

U horarnoj astrologiji izuzetno je važno vreme postavljanja pitanja, čak ekstremno važno prilikom medicinskih konsultacija, takozvano vreme dekumbiture – momenat kada je astrolog dobio zahtev za otvaranjem karte. Međutim, jednom otvorena horarna karta ostaje jedina validna. Za tri meseca možete ponovo postaviti suštinski isto pitanje (kako god ga formulisali), ali samo prvobitno stanje neba daje istinit odgovor. Znači – nema štelovanja.
Kada je jednom nešto započeto – nema vraćanja unazad. Ali kada da započnemo?
To će nam reći elekciona astrologija.

Ona operiše sličnim pokazateljima kao i horarna i razvijala se uporedo sa njom. A kao što je već rečeno, u horarnoj se jednom otvoreno stanje neba za postavljeno pitanje ne menja, dok se u elekcionoj traži najpogodniji momenat za zadatu akciju ili događaj.
Svojevremeno, su tibetanski budistički monasi ovu granu astrologije perfektno razvijali, mada ni današnji ¨elekcionisti¨ ne zaostaju za njima. A i svaki klasičan astrolog pomalo razmišlja u tom pravcu.
Ipak, odgovornost prema klijentu je velika. Za zahtevano vreme izvršenja bitnog događaja (svadbe, sklapanja posla, kupo-prodaje, putovanja ili nabavke nove opreme za kompaniju…) potrebno je otvoriti i detaljno pregledati dosta karti. I izabrati onu najbolju.
Najlakše je reći nekome da je najbolje da se oženi za dve godine ili da otputuje tek u maju, ali šta ako su klijentu zadati neki rokovi van njegove slobodne volje?
Tada se astrolog ¨slalomom¨ provlači kroz nebeske situacije. I verovatno da je to razlog što se na elekciona pitanja nerado odgovara.
Treba biti iskren i priznati da biranje pogodnog trenutka možda ne ide uz termine ¨slobodna volja¨ ili ¨sudbina¨. I profesionalci u ovom polju su često opterećeni moralnim dilemama (reći ili ne reći, pitanje je sad). Ako se nešto prećuti – astrolog će snositi odgovornost. Ako se nešto savetuje i događaj se zakaže u tom terminu – astrolog će, opet, snositi odgovornost.
Astrološki život se tada svodi na ¨hodanje po oštrici noža¨. Što jeste uzbudljivo neko vreme, ali brzo zamara. Zato profesionalan pristup zahteva i profesionalno psihološko pražnjenje i redovno korišćenje najadekvatnijih relaksacionih tehnika.

No comments:

Post a Comment