Pages

Thursday, October 7, 2010

Transformacija

Ove godine Navaratri počinje 08. oktobra.


Navaratri je festival koji traje 9 dana (ili noći) u slavu boginje Durge.
On se uvek održava u jesen, s obzirom da se od davnina smatra da godina tada počinje. Mada treba biti iskren i reći takođe da se održava i prolećni Navaratri, ali je njegov značaj daleko manji.

Ko je Durga?

Nadam se da ćete mi oprostiti na mogućim greškama jer se neću pozivati ni na kakve izvore, te ću priču preneti onako kako je se ja sećam. Zato su moguće i greške. Ali koga zanima više – posle ove priče moći će da prizove u pomoć sve sile Interneta.

Elem, nekada jako davno neki sitan demon se dočepao nečega što mu je dalo moć. Toliku moć da ga nijedan bog niti čovek mogu pobediti. I naravno, počeo je da teroriše sve oko sebe.
Bogovi su odmah intervenisali, ali padali su jedan za drugim. A vest je stigla do najviših u hijerarhiji.
Kada je čuo da jedan sitan demon koji je sada postao najgori među demonima teroriše ceo svet, Šiva se jako razbesneo. Prizvao je Bramu i Višnua i njih trojica seli su u krug i počeli meditaciju.
Iz njihovih čela tada su suknuli plamenovi i počelo je oblikovanje novog bića.
Stvorena je Durga... sa tigrom.

Durga je žensko božanstvo, devojka nestvarne, zapravo zastrašujuće lepote, savršenog stila, i još boljeg stila borbe. Ona je obučena da koristi sve vrste oružja, a jaše na svom tigru. U stvari, ne zna se ko je od njih dvoje opasniji.
U sebi nosi snagu tri murtija, ona je trostruko ojačana, trostruko savršena. I životinja i boginja. Treba li reći da na sebi ima crvenu haljinu? ...I kada pomislite za nekog da je demon i da od njega ne može biti jači ni Bog ni čovek, setite se uvek, ali uvek, da će i tom demonu žena doći glave.
Elem, Durga je jašući na tigru stigla na poljanu ispred demonove tvrđave i počela da pravi buku ne bi li ga prizvala. Nije prošlo dugo i stražari su ga obavestili da najlepša žena na svetu čeka. I naravno, demon se oduševio. Poslao ih je da je zaprose u njegovo ime jer je i mislio da njemu i priliči samo najlepša.
Stražari su izašli da je pozovu.
Ona ih je pobila.

Stigli su novi da je pozovu.
Ona je i njih pobila.

Na kraju, iznerviran demon je izašao sam da je zaprosi. Ja tebe želim kao ženu, rekao joj je. A ja želim da se borim sa tobom, odgovorila mu je ona. Ali, ja ne želim da se borim, želim da se oženim sa tobom, bio je iskren on. U redu, uzvratila je Durga, borićemo se. Ako me pobediš – moći ćeš da se oženiš sa mnom.

I tada je počela jedna epska krvava bitka....

...u kojoj je Durga trijumfovala.
Svet je oslobođen opasnosti i bogovi i ljudi mogli su da odahnu.

Glavna karakteristika Durge je snaga, snaga u svakom obliku. Kada ruši – ona razvaljuje, kada voli – ona objekat svoje ljubavi transformiše na nabolji mogući način, kada podučava – ona pruža mudrost koja je iznad znanja.

Njen 9-to dnevni festival se i održava tada kada se smenjuju vladarstva Marsa i Venere, jer ih ona u sebi esencijalno i sadrži pomešane.
Ima li šta opasnije od savršeno lepe žene sa „muškim“ mozgom?

Prva 3 dana Durginog festivala posvećena su njenoj varijanti kao Kali, boginji destrukcije. Ona tada koristi snagu Marsa i Saturna da uništi i rasturi sve ono što nije dobro. Ovo je bolan proces, ali kao što iz psihologije znamo – i jedini moguć.
Sledeća 3 dana posvećuju se Lakšmi, varijanti Durge koja je esencijalno ljubav. Durga koristi energije Meseca i Venere da uteši, izleči, pruži zadovoljstvo.
I poslednja 3 dana posvećena su Sarasvati, Durgi kao varijanti boginje mudrosti. Ona tada koristeći energije Merkura i Jupitera podučava, pri tom se deleći na dve varijante, onu koja pruža vrhunsku inteligenciju i razboritost, i onu koja pruža potpuni uvid u celokupno postojanje Boga, ono što inteligencija ne može da dokuči.

Hinduisti smatraju da molitva i koncentracija na Durgu, pogotovo u Navaratri doba otklanja sve prepreke, fizičke, emotivne, materjalne, koje god poželite.
I kao i u svakoj religiji, u izuzetno teškim trenucima molimo se za pomoć „ženskom“ aspektu Boga.
A ako iko može da donese tu unutrašnju transformaciju, snagu nalik na magiju – to može ona.

Pronađite je prvenstveno u sebi.





Om Sri Durgaya Namah

No comments:

Post a Comment