Pages

Wednesday, October 27, 2010

Osnove poslovne astrologije 4 - Prostorije vaše firme

Ako vas muče dileme u vezi radnog prostora ili atmosfere među zaposlenima pogledajte Dno neba... U suštini, sve je vrlo jednostavno.

Pogledate li u noćno nebo, verovatno ćete potražiti i poneku zvezdu. To je navika iz detinjstva, ali to je isto tako i drevna sećanje koje nosimo na daleka putovanja ka severu, deleći se po prvi put na afričke i paleoarktičke rase... Samo taj naš ¨horizont¨ je za astrologiju iluzija. Ona barata onim pravim koji se računski sagledava iz geocentra.


Sistem horizonata

Horizont je zamišljena ravan koju posmatrač doživljava kada gleda nebo. Strane sveta nam omogućavaju orjentaciju na horizontalnom nivou, a zenit i nadir u vertikalnom smislu. A određivanje horizonta je najbitnija platforma za dalje astrološko razmatranje horoskopskih kuća. Horizont definiše horizontalnu osu zodijaka (linija ascedent - descedent) i deli nebo na dve sfere, vidljivu i nevidljivu (unutrašnji i spoljašnji svet). I on je jedan od tri ¨velike¨ nebeske kružnice.
Meridijan je veliki krug koji se prostire od severne tačke neba, preko zenita, južne tačke i nadira. Sferu deli na istočnu i zapadnu, i formira meridijansku osu horoskopa – Medium Coeli i Imum Coeli (MC – vrh neba i IC – dno neba).
Treći veliki, (vertikalni) krug rezultira povezivanjem istočne tačke neba, zenita, zapadne tačke neba i nadira. Obično se ne unosi u horoskopsku kartu, ali služi prilikom računanja nekih tačaka.

Bavljenje astrologijom zahteva i dobar uvid u psihologiju čoveka. Zato vrh i dno neba možemo da posmatramo i kao ono čemu težimo i ono od čega potičemo. Takođe, mislim da je primerena analogija Sunca i Meseca i roditeljstva. Ako zavirimo u najranije dane našeg detinjstva, shvatićemo da nam je za odrastanje bila neophodna majka (Mesec). Uvek je bila prisutna, sa izraženom empatijom i bliskošću, ispunjavajući naše potrebe. U tim, prvim danima nije nam baš bilo najjasnije zašto je i otac (Sunce) tu, ali smo brzo shvatili da je on majci važan, u emotivnom i možda finansijskom smislu. A ako je važan majci, pretpostavljali smo da je izuzetno važan. Želeli smo da i mi sami budemo isto toliko bitni i neophodni. Krenuli smo sa Dna našeg neba, noseći u sebi navike i osobine matične porodice, da bi sazrevanjem i trudom stigli do ugleda i ostavili neki trag u vremenu.
Dno neba (IC) je vrh (početak) četvrte horoskopske kuće, a Vrh neba (MC) je vrh desete horoskopske kuće. Četvrta kuća označava naš odnos sa manje dominantnim roditeljem, izgled i navike domaćinstva, i daleko važnije, našu starost. Vladar mu je Mesec, koji je i dete i starija žena, naše telo i duša, prehrambene navike i matična država.
Vrh neba (MC) je realizacija, naš ugled i pozicija u društvu. I nije slučajno što je deseta horoskopska kuća smeštena između devete, koja je simbol našeg duhovnog života i obrazovanja; i jedanaeste, koja predstavlja naša prijateljstva i viziju budućnosti. Balansiranje među tim aspektima nas kao kompletna bića definitivno određuje. Vladar desete, ili kuće karijere, je Saturn. On je trud i tegoba, ali i uspeh koji je uspostavljen na stabilnoj bazi iskustva. Saturn takođe, simboliše i kosti, učitelje, granicu ega, sposobnost samodiscipline.


Stanje kancelarije

Pošto smo se vrlo sažeto upoznali sa simbolikom kuća, možemo analogijom da pogledamo šta to konkretno znači za jednu firmu.
Kao što je već ranije isticano, prilikom analize horoskopa gleda se raspored kuća, planete u njima, gde su smešteni vladari kuća, i aspekti koje planete formiraju. Ali za sada je dovoljno da znate da četvrta kuća definiše prostor firme (par kancelarija ili celu poslovnu zgradu, u zavisnosti od toga koliko ste proširili posao).
Što se prostorija tiče, najbolje ćete proći ako u 4. kući imate Jupiter. To je znak da su prostorije firme zaštićene od pljački ili nezgoda većeg obima. Ako se nešto i desi, uvek možete da očekujete i ¨sreću u nesreći¨. Takođe, prostorije su velike i svetle, i smeštene na lepoj lokaciji. Unutar kancelarija vlada pozitivan duh, što je vrlo važno za napredak.
U slučaju da je tu smešteno Sunce, nadređeni ili vlasnik firme će biti stalno prisutan. Da li je to dobro ili opterećujuće za zaposlene proverava se preko aspekata koje Sunce pravi. Ova situacija je diskutabilna ako Sunce pravi opoziciju sa MC-om. Konkretno, to znači da vlasnik obraća veću pažnju na opremu ili izgled prostorija, a pri tom ne vodi dovoljno računa o marketingu i širenju posla. No - ovaj aspekt je izuzetno značajan u slučaju da vodite restoran ili hotel, jer ćete najbolji marketing imati upravo od strane zadovoljnih klijenata. A u tome će vam najviše pomoći zaposleni u srednjem dobu i to muškog pola.
Mesec kao prirodni vladar ove horoskopske kuće, doneće stalne promene, večita seljakanja. Ali ako je dobro postavljen gde god da se selite osećaćete se kao u domu. On takođe ukazuje i na česte posete i saradnju sa ženama srednjeg doba, te je u tom slučaju idealno da proizvodnju preorjentišete na proizvode generalno vezane za žene (tekstilna industrija, kozmetika, kućna hemija). Mesec je i narod, što je savršen aspekt za narodnu kancelariju, državne službe, književne izdavače ili marketing agencije. On nosi fluktuacije što se tiče popularnosti, ali je i siguran znak odlične intuicije u vezi ¨narodnih¨ želja.

Venera u 4. kući donosi samo uspeh centrima za ulepšavanje ili delikatesnim radnjama ako je planeta smeštena u Biku, ali nije tako dobrobitna za standardne kancelarije. Pošto će zaposleni osećati njen uticaj, verovatno da ćete se kao vlasnik susretati sa željama podređenih da od kancelarije naprave kuhinju ili dnevnu sobu. Neadekvatno oblačenje, papir od bureka na stolu, šminka po fiokama, nepotrebni ukrasi, rastegljivo radno vreme, razvlačenje posla i s tim u vezi, možda poneka želja da se prespava pred monitorom. Sa druge strane Venera u konjunkciji sa Marsom (koji je muški princip), pa još u dobrom aspektu sa Uranom, daće savršen medicinsko – dijagnostički centar. Ovo je izuzetna situacija ako je ova kuća smeštena u znaku Device, a za istraživačke centre – u Blizancima.


Glasnik bogova i novinarski konsultant

Merkur je idealan za komunikaciju i administraciju. Ako se vaša delatnost zasniva na pričanju, pisanju ili argumentovanom ubeđivanju, položaj Merkura u 4. horoskopskoj kući firme će doneti uspeh. To je idealno za novinske kuće, marketinške i konsultantske agencije, i možda ponekad za birokratiju. Jer, može da dovede i do usitnjavanja i sitničarenja. Takođe, ovaj glasnik bogova, može da vam donese ubrzani tempo i večiti nedostatak stolica ili prenatrpane radne stolove, papire koji se razleću svuda, inteligentnu tehniku, koja ne samo da je kvalitetna, već ima i svoj ego (radi kako ona poželi, a ne vi) – što je već simptomatično ako je u celu priču umešan i Uran.



Mars, kao simbol vatre može da upozori na probleme sa požarima unutar prostorija, te nije zgoreg da često proveravate instalacije i bojlere. Pogotovo ako je udružen sa Uranom. Neptun će vam zagarantovati poplavu, a Pluton neke eksplozivne situacije, bilo da je reč o atmosferi koja u prostorijama vlada, bilo da je reč o konkretnom opasnom objektu. Ne držite, u takvom slučaju potencijalno rizične supstance.
Saturn donosi probleme sa grejanjem, večito je hladno i šta god pokušavali nećete uspeti da dovoljno zagrejete prostorije. Takođe, imaćete problem sa tamnim, pretrpanim i prašnjavim prostorom u kome se teško manevriše. Ako je ova planeta udružena sa Venerom – imate idealan aspekt koji se tiče vođenja antikvarnice, muzeja ili arhive.


U prostoru

Novi Beograd je u poslednje vreme postao idealno mesto za izgradnju poslovnog prostora. Ima široke i prave saobraćajnice, dobru vezu sa putevima i aerodromom i naravno, dovoljno slobodnog prostora. Ovaj deo grada je, ako se podsetite, najvećim delom izgrađen brzo. Sledećih par decenija stalno je proširivan, da bi od skoro doživeo građevinski bum. Novi Beograd je horoskopski Ovan, vladar mu je Mars. A kako je Saturn iz Lava napravio trigonski odnos sa Ovnom – gradnja cveta. Blizanci sa druge strane vole da se smeste u centar grada, i to uvek po cenu smanjenja raspoloživog prostora. Bik u 4. kući voli ¨veliko i domaćinski¨ i to po cenu da su prostorije dalje od centra. A Rak, Škorpija i Ribe uz reku, i naročito Škorpije žele da su u prizemlju zgrade. Strelac će vašu firmu smestiti uz neki verski ili sportski objekat, a Jarac na brdu. Vodolija traži neobična mesta, a Lav obožava ¨dramatično¨ okruženje – idealno mesto bilo bi u centru u divnoj zgradi uz Narodno pozorište. Vaga je tamo gde je lepo, po cenu funkcionalnosti, što se Devici nikada neće desiti, jer su higijena i iskorišćenje raspoloživog prostora za nju vrhovna zapovest.

No comments:

Post a Comment