Pages

Tuesday, November 13, 2012

Totalna solarna eklipsa 13.-14. novembar 2012.


Potpuno pomračenje Sunca (totalna solarna eklipsa) se dešava na 22. stepenu Škorpije i to u 10:08 pm po Griničkom meridijanu.
(Za spiritualne tragaoce u ovim krajevima ponovo imam lošu vest, sve i da hoćete nećete moći da je vidite. Te se u tom smislu manite amaterskih saveta da u pomračeno Sunce nikako ne gledate, ali da, elem, sakupljate kiše fotona i svih ostalih drangulija neophodnih za preživljavanje smaka sveta i evoluciju svesti - 2 u 1.)

Bez obzira na prethodni pasus ova eklipsa će imati veliki značaj u našim životima sledeće 3 i po godine ili preciznije rečeno 38 meseci. Pogledajte u sopstvenu kartu i proučite u tačno kojoj kući horoskopa (i gde pada poslednji dekan Škorpije) se dešava ovo pomračenje
Škorpija je znak eliminacije i regeneracije moći. To je način na koji se sazvežđe Bika, znak vrednosti, izvora, prihoda..., eksternalizuje, pokazuje u svojoj spoljašnjosti. Računajte da će se ovim neki delovi naših ličnosti kojima magnetski privlačimo druge osobe ili događaje završiti, ugasiti na neki način, i naravno, otvorićemo se ka novom.

Da vidimo šta kaže NASA...
Mesečeva umbralna senka će proći preko južnog Pacifika dodirujući samo vrlo mali deo severne Australije. Penumbralna Mesečeva senka (koju možete videti kao parcijalno pomračenje Sunca) će biti vidljiva preko šire regije Australije, Novog Zelanda, Južne Amerike i dela Antarktika... 

Dakle, daleko od spektakularnog, zar ne?


Ali u suštini nije tako. Ako se prisetimo Solarne eklipse 2009. na 30. stepenu Raka, najduže od početka ovog veka i koja je još uvek na snazi, možemo da shvatimo koliki je uticaj imala na naše živote. Neke je sačuvala grubo ih odvajajući, a druge je bukvalno ubogaljila. No, sve uvek ima smisao.
Pa se setite i one junske iz 2011. u Blizancima koja nas je poslednji put suočila sa duhovima prošlosti i konačno oslobodila. A u međuvremenu su se dešavale još kojekakve.
Za mundanu astrologiju je, na primer, izuzetno važna ona iz januara 2011. koju smo pažljivo pratili kako se pomera preko severa Afrike i Bliskog istoka najavljujući krvavo "arapsko proleće". I tako je, na žalost, i bilo.

Bez obzira na to gde senka Meseca zapravo pada za pomračenja je bitna pozicija u horoskopskoj karti. Ako pada u blizini ascedenta, Sunca, Meseca, MCa, ICa ili neke natalne planete očekujte promene baš tu. I uvek važi ona mudra izreka da nešto mora da se izgubi da bi se nešto dobilo.
I ne samo to. Ova eklipsa pada u treći dekan Škorpije kroz koji je svojevremeno 2006. prošao Jupiter i to vrlo dramatično napuštajući dugi kvadrat sa Saturnom u Lavu. Sada se istom stazom vraća retrogradni Merkur podsećajući nas na događaje iz jeseni te godine, promene kroz koje smo prošli i lekcije koje smo tada naučili. I obećanje o snovima koja smo imali tada se konačno ispunjava upravo od sada do decembra. Prvo prolaskom Merkura 2. i 3. decembra, a zatim 8., 9. i 10. decembra prolaskom Venere preko istog lučnog puta na karti neba, a to je 19. - 30. stepen Škorpije. Do 17. decembra već ćemo usvojiti venerijanski ritam i prilagoditi se. 

I naravno, ne zaboravite da će promene kroz koje prolazite i koje su vezane za ovu eklipsu postati stabilne i kristalizovane ili u majstorstvo ili u potpuni gubitak između decembra 2013. - 2014. kada Saturn bude prolazio istim putem. Zato obratite pažnju na tranzite koji se dešavaju upravo sada i traju do sredine decembra, jer upravo one nose ključ događaja koji će uslediti, zbog čega ili zbog koga smo morali da se odreknemo dela svoje ličnosti, a šta novo dobijamo zauzvrat.

I malo matematičko astrološke kombinatorike...
Pošto pomračenje pada u Škorpiju vladari su Mars i Pluton. S obzirom da imamo retrogradni Merkur na putu od Strelca do Škorpije, Mars je vladar pomračenja i Saturna, a Jupiter Marsa. A pošto Merkur vrti unazad iz Strelca ovo pozicioniranje se zove uzajamna recepcija Merkura i Jupitera i stavlja ih time u posebno snažne pozicije. Pošto su oba nebeska tela retrogradna, gledaju "unazad" i mi gledamo unazad. I šta je bilo aktivno te 2006. godine može se ponovo reaktivirati, ali na malo drugačiji način.
Planete koje su takođe vrlo jake u toku eklipse su Venera i Neptun stabilno smeštene u sopstvenim kućama i zanete sopstvenim poslovima i interesovanjima. Neptun tu ima specijalnu ulogu jer preko kvadrata oslobađa merkurijansku energiju. Obratite pažnju na laži, zamajavanja, besplodno zanešenjaštvo, na laži, zamajavanja, i ako nisam već rekla, na laži i zamajavanja.

Možda je pravo vreme da se ono nešto bitno iz onog vremena aktivira upravo sada, ali pametnije, mudrije, sa novim ljudima i u novim okolnostima.

No comments:

Post a Comment