Pages

Tuesday, April 20, 2010

Povratak ratnika – efekti retrogradnog Marsa u Lavu u toku 2010.

Planeti Mars je potrebno otprilike 2 godine da napravi pun krug oko Sunca. Mars je, pored toga što predstavlja muški princip unutar natalnih karti i generalni odnos (kako fizički, tako i psihološki) sa mlađim muškarcima, naš poriv za akcijom i naša lična pokretačka sila.
Mars ima svoja vladarstva nad sazvežđima Ovna i Škorpije, kao svoje dnevne i noćne domicilne kuće. Njegov elemenat je vatra, tako da u Ovnu on nosi funkciju vatre inspiracije, kreativnih ideja i nagona za samoodržanjem, ali isto tako i brljivost, brzopletost. U Škorpiji on ima prirodnu funkciju transformacije uma u višu ravan, kao i strateško planiranje, koje nedostaje Ovnu. Sa one mračne strane ovaj Mars ima izraženu, gotovo patološku ljubomoru i primetnu dozu zlobe. Kao simbol vatre on upravlja metabolizmom, protokom krvi, regulacijom temperature, kao i upalnim procesima. Vreo je i ljut u ukusu, i zato su njegove biljke beli luk, đumbir, kantarion, kopriva...
Mars se egzaltira, najjači je u sazvežđu Jarca gde mu prirodno Saturnovo okruženje daje toliko potreban fokus i ogromnu dozu izdržljivosti.
Zbog svog dvogodišnjeg ciklusa on ukazuje na naše srednjeročne ciljeve, planove i akcije koje su pred nama. A zbog svog rotacionog puta oko Sunca (zapravo elipsoidnog) mi sa Zemlje u periodu od otprilike dva meseca celokupnog ciklusa ove planete imamo utisak da se kreće unazad preko neba. To je period retrogradnosti Marsa.
Retrogradni Mars u natalnoj karti ukazuje na agresiju okrenutu ka „unutra“. Osobe sa ovako pozicioniranim Marsom često pate od hroničnih upalnih procesa i to su tačno zahvaćeni organi koji su predstavljeni sazvežđem gde je ova planeta smeštena ili oni nad kojim natalni Mars pravi kvadrature, te tranzitima drugih kada ova planeta izaziva akutne upale. Sa tim u vezi, prilikom pregleda natalne karte uvek treba obratiti pažnju da li Mars pravi kvadraturu ili opoziciju sa drugim planetama. Imajući u vidu činjenicu da je on prirodni malefik, dakle da je označen kao „negativac“, slobodno možemo predvideti loš scenario koju ova planeta izaziva. Loš aspekt Marsa nad Mesecom donosi fizičko maltretiranje, operacione zahvate ili se duša osobe muči. Ista priča važi i za sinastrijske karte. Ako Mars jednog partnera pravi kvadraturu ili opoziciju nad Mesecom onog drugog možete očekivati fizički napad u kome će naravno ona osoba čiji je Mesec u pitanju propatiti i ponekad biti zaista ozbiljno povređena.
Loš aspekt sa Suncem donosi problem sa autoritetima i ponekad određenu dozu šizoidnog cepanja pogotovo ako je vlasnik horoskopa muškarac, jer ukazuje na neusaglašenost glavnih muških energija u telu i psihi. Isto tako loš aspekt nad bilo kojim luminarom u opasnost dovodi i vid. Sa Merkurom se iz loših aspekata izražava kao manja fizička agresija, ali povećana svadljivost ili prostakluk. Veneri donosi ljubomorna maltretiranja i neharmonizovane seksualne odnose. Kvadratura ili opozicija nad Jupiterom svakako donosi preteranu samouverenost, snobizam, nepoštovanje, kao i problematičnu krvnu sliku. A ono što je najopasnije jeste kvadratura, pa i opozicija, Marsa nad Saturnom. U pitanju su ili teška oboljenja, koja naravno traju više godina, ili vrlo ozbiljne moralne dileme koje umeju da rezultiraju odlaskom u manastir ili zatvor. Uz Uran donosi saobraćajne nesreće, uz Neptun prevarante i narkotike, a uz Pluton ubistva ili eksplozije.
Mars je opasna planeta, kao što je i rečeno – on je „malefik“.
Istina, kada pravi trigon ili sekstil sa svim ovim telima pojačava im dejstvo, daje izdržljivost i naravno, jednu zdravu snagu. I zato zapravo treba na njega da gledamo kao na unutrašnju vatru koja treba da gori, ali isto tako budno da se kontroliše.
Retrogradni Mars u karti žene može da označi i sliku muškarca koji se vraća, i tada se najčešće pokazuje kao partner koji posle završetka veze obavezno pokušava da tu vezu i obnovi. Takođe, on je vrlo opasan, jer ukazuje na prikrivenu agresiju. Čuvajte se, nosioci ove planete u retrogradnom hodu umeju da budu odlični planeri osvete i da sa sasvim dovoljno strpljenja sačekaju da tu svoju želju i ostvare. Ali sa druge strane ove osobe su i izuzetni psiholozi.

Što se tiče tranzitnog retrogradnog Marsa ne preporučuje se započinjanje nikakvih velikih poslova, gradnje ili zaključivanja ugovora. Možete biti apsolutno uvereni da ste vi u pravu, ali ako podnesete tužbu sudu u tom periodu – izgubićete proces.
Sa druge strane, ovo je idealni duži odmor u kom treba da se konsolidujete, završite neke prethodne poslove, obratite pažnju na zdravlje i planirate buduće akcije.

Ovaj rMars u Lavu najavio se još u periodu između sredine jula i septembra kada su Merkur, Sunce i Venera prešli prvih 20 stepeni Lava. Tada smo dobili sve signale i informacije, osvetlili se novim saznanjem i shvatili da naša ideja ima vrednost i lepotu u sebi, što su sve karakteristike ovih planeta. I tada već sredinom oktobra kada je Mars pobednički ulazio u isti znak znali smo šta je naš sledeći korak.
U aprilu ove godine Mars će ponovo preći isti ugao neba do 13-og stepena Lava, ponovo nam nudeći akcije koje smo smislili sredinom oktobra, a detaljno razradili od kraja januara pa tokom celog februara. Mars je tada pravio opozicije Suncu i Veneri, iznoseći na svetlost dana nove poglede na lične situacije i iznenadnu inspiraciju po pitanju strategija i taktika u budućoj razradi planova.
Na isti način aktiviraće se tačke pomračenja u Vodoliji iz 2008/09. tako da ćemo ovog puta jasnije sagledati i izvući pouku iz lekcija koje smo dobili tada.
Do sredine maja naši planovi zadobiće konkretnu formu prelaskom Marsa preko 20. stepena Lava, tačno onog na kom je povratni hod i počeo još u decembru prošle godine.
Na ovaj način vidimo da celokupna retrogradna „sprega“ Marsa sa ostalim telima na nebu zapravo traje od sredine oktobra 2009. pa sve do sredine maja ove godine.


10. marta Mars se stacionirao direktno na 1. stepenu Lava i krenuo direktno. Životne lekcije i planovi su revidirani, okrenut je nov list u knjizi života i snaga se vratila.
Sada jeste vreme za onu prometejsku vatru koja gori u vama. Nema više mesta za čekanje. Krenite i sa srećom vam bilo...


A Gakuto Kamui je moj Mars... povratnik.

2 comments: