Pages

Friday, August 29, 2014

Moderna psihologijaAko hoćete da znate zašto se svi zajedno nekontrolisano vrtimo ukrug, razmislite o tome koje nam se vrste "rešenja" trenutno nude. Ne spadam u velike obožavaoce psihologije kakva se danas praktikuje. Po mom mišljenju, previše je nejasna, previše neodređena i egzistira u svetu mišljenja i subjektivnosti. Možda je to i u redu, ako živite u nekakvoj kuli od slonovače i možete sebi da dopustite pompezne govorancije o dvosmislenim i apstraktnim elementima života. Ne verujem, međutim, da je to ono što želite, a ne mislim ni da je to ono što vam je potrebno. Živite u stvarnom svetu i imate posla sa stvarnim problemima koji iziskuju stvarnu promenu. Nisu vam potrebni samo spoznaja i razumevanje vaših problema; potrebno vam je da se promene, i to odmah.

Razmislite i o industriji "samopotvrđivanja" koja dominira u našoj kulturi. Ona zapravo ima vrlo malo veze sa potvrđivanjem, a mnogo sa krajnjim rezultatom nekoga drugog. Umnogome je neusredsređena, lenja, pritvorna, politički ispravna i, iznad svega, ima dobru prođu na tržištu, često o trošku istine. Gurui kao da imaju sve, osim glagola u svojim rečenicama. Vi pokušavate da plaćate svoju kiriju i pošaljete decu na fakultet umesto u zatvor, a oni hoće da se poigravate svojim unutrašnjim ovim, ili unutrašnjim onim, ili samim sobom; možda loš izbor reči, ali je primeren.

Prodaju nam "samounapređivanje" na isti način na koji vam prodaju i sve drugo: lako je; pet jednostavnih koraka; rezultati dolaze brzo, brzo, brzo. Međutim, skupo plaćate - i to na više načina - za ovu zagađujuću poplavu psihoblebetanja. Kažem zagađujuću, jer umesto da nam oduzme izgovore i natera nas da se uhvatimo u koštac sa našim stvarnim životom, psihoblebetanje nas naoružava novom gomilom izgovora. Rezultat toga je samo još veće odvraćanje pažnje i još više problema.

Životne strategije
Filip Mekgro

 

No comments:

Post a Comment