Pages

Saturday, August 9, 2014

Ručak od "ništa" - krompir za početnike


Krompir jeste zdrava hrana, ali ako se pripremi na valjan način.
Dakle, ne prženjem već pečenjem.
Pun je C vitamina i odličan je obrok za popodne ili uveče.


Očistiti krompir od kore, oprati ga i iseći na pločice, ali ne do kraja kako se ne bi raspao.
Staviti sve u šerpu, naliti vodu i kuvati dok ne proključa i još jedno vreme dok ne postane relativno mekan.
Ne previše, ali čisto da nije žilav unutra.

Zatim odliti više od pola vode, dodati so, majčinu dušicu, ruzmarin, bosiljak, eventualno malo mirođije ili origana i usuti dosta ulja.
Sve vrlo pažljivo promešati da se ne raspadne.
Ulje će vrlo lepo ući i sa začinima pružiti jednu finu aromu.

Staviti u prethodno zagrejanu rernu i ako je potrebno smanjiti temperaturu u opsegu od 180-200 C.

U slučaju da pečete neko meso idealno bi bilo preliti par puta i krompir u toku pečenja tim sokom od pečenja. Dobija se jedan prelep ukus, ali s obzirom da je ovo rađeno u doba posta zaobišla sam taj detalj kako bi još neko u mojoj kući mogao da uživa.
Prilikom prelivanja sokom od pečenja nemojte preterivati da se krompir ne razgnjecavi.


























I to je to, letnji ručak čas posla.
Ovde je serviran sa parčetom ćuretine i salatom.
Ali i da je na tanjiru samo u društvu malo tartar sosa ukus bi bio fenomenalan.

No comments:

Post a Comment