Pages

Saturday, November 7, 2009

Kroz moje oči

“Sad obratite pažnju, kad se nađe neki bojažljivi čovek, u kome je mašta radila i utisnula veliki strah, takav je i Mesec na nebu uz pomoć njegovih zvezda.

Photobucket

Kad takav bojažljivi čovek razbuđene mašte gleda Mesec, on gleda u speculum venenosum magnum naturae (veliko otrovno ogledalo prirode) i siderični duh i magnes hominis se tako truje od zvezda i Meseca.

Photobucket

Ali treba to još oštrije da usput utuvite. Bojažljivi čovek je načinio svoje oči kao da su vasiliskove pomoću svoje mašte i inficira ogledalo, Mesec i zvezde najpre sam sa sobom, a potom tako kao da je Mesec zaražen od čoveka koji mašta, što se dešava vrlo lako i brzo, zbog magnetske snage koju siderično telo i duh imaju zajedno sa sazvežđima, Mesecom i zvezdama velike prirode, pa onda čovek ponovo biva otrovan takvim ogledalom Meseca i zvezda u koje je pogledao,i to stoga.

Photobucket

Kao što vidite da se prirodno dešava da neka umorna žena u vreme kad ima menstruaciju umrlja ogledalo i pokvari ga svojim likom;

Photobucket

...jer u to vreme ona je otrovna i ima oči vasiliska ex causa menstrui et venenosi sanguinis (zbog otrovne menstruacione krvi), koja skriveno leži u telu žena i to nigde jače nego u očima;

Photobucket

...jer tu sideričan duh umrljanog tela stoji otvoren i nezaštićen pred sideričnim magnetom. Quia ex menstruo et venenoso sanguine mulieris causatur et nascitur basiliscus, ita luna in coelo est oculus basilisci coeli (Zato što iz otrovne menstruacione krvi žene nastaje vasilisk, pa je tako i Mesec na nebu oko nebeskog vasiliska.)

Photobucket

I kao što žene umrljaju ogledalo, tako i Mesec umrlja oči i siderični duh i telo čoveka, i to zato što su u takvo vreme oči bojažljivog čoveka koji mašta slabe i plašljive, i siderični duh i telo sebi privlače otrov iz ogledala koje si gledao. I to ne samo da jedan čovek ima silu da tako očima otruje Mesec, ne;

Photobucket

...kažem vam da najviše menstruozne žene tako truju Mesec i zvezde, i to mnogo pre i više nego svi muškarci, i sasvim lako. Jer kao što vidite da one metalno, i što je još više, stakleno ogledalo truju i prljaju, još mnogo više i brže one zaprljaju Mesec i zvezde u takvo vreme.

Photobucket

I samo li Mesec u takvo vreme zasija na vodu i žena pogleda tu vodu, već je Mesec zatrovan, a i još na mnogo drugih načina, koje ne bi bilo dobro jasno otkrivati.

Photobucket

I takvo trovanje Meseca se dešava zato: on je takođe golo oko duha i sideričnog tela i, kao što vidite, često postaje nov i mlad.

Photobucket

Zato kao što mlado dete koje pogleda u ogledalo, u koje je pre toga pogledala menstruozna žena,

Photobucket

...postaje dalekovito i škiljavo i oči mu postaju otrovane, zamrljane i pokvarene, onako kako je ogledalo zamrljano od menstruoznih žena, tako biva otrovan i Mesec, a tako i čovek.

Photobucket

I kao što je Mesec, kad postane nov i mlad, otrovan, a to možete primetiti dvostruko i na elementu vode i na drvetu koje je isečeno u neprikladno vreme, pa ne gori dobro, nego je crvotočno, otrovno, loše i trulo,

Photobucket

...tako je i sa Mesecom, i zato se on tako lako otruje od pukog pogleda i Mesec sa svojim sjajem je humidum ignis, hladne prirode, zato je i podoban da lakše primi otrov.”


Paracelsus
De Pestilitate, III


Photobucket

Koliko smo te puta prljale našim očima?


Photobucket

Koliko sam te puta otrovala svojim očima?
...Da li boli moja ljubav?




No comments:

Post a Comment