Pages

Friday, November 27, 2009

Venera u Škorpiji i u recepciji sa Marsom i Plutonom

Desilo se skoro, neko je eto tako u usputnom astro-razgovoru smestio moju Veneru u kanalizaciju. Opasna izjava, ja sve pamtim.
I naravno, pošto je moja Venera vladar mog horoskopa, kao vladar Ascedenta, vladar Sunca, kao jedina neaspektovana– pa tako i najjača. Ako se gleda po kućama, ona je u svom sedištu – 2. kuća. I ona je u recepciji sa Marsom u 8. kući u Biku... Ima li nečeg boljeg, goreg, jačeg, grdnijeg? Pa i ima, ta Venera je u recepciji sa Plutonom. Pluton je u 1. kući, a vlada drugom, a Venera je 2., a vlada prvom kućom.
I sad....Reći nekom ko je toliko vezan za Veneru da mu je vladarka u kanalizaciji, osim što nema smisla, može da izazove i neke po život opasne situacije.
Jeste, ta škorpionska Venera je najgora. Ona obožava drame, tragedije, strasti, večito je u paničnom strahu od smrti, a smrti hrli. Jurca za opasnim muškarcima i sve u svemu sjajno se provodi. Toliko da je se sve ostale Venere užasno plaše, i mora se priznati, večito joj zavide... Ali, da li je to baš tako?
Venera u Škorpiji to su taljige prepune groznih, prljavih ženturača, koje idu za vojskom. Dugački i otrovni jezici. Strast koja uništava samu sebe, melje i mrvi sopstvenu želju... Ali, ima još nešto. U horoskopu mora da se gleda sve, ne samo pozicija planete u znaku, već i u kojoj je kući smeštena i koje su joj ostale funkcije.
A ako neko kome analizirate natalnu kartu sedi ispred vas, situacija je još lakša. Obratite pažnju na usta. Da li su odgovarajuća uz lice, pune ili tanke usne (priča o Veneri je i priča o meri, o ravnoteži – to ide iz Vage). Pogledajte da li je dobro odabrana boja kose, šminke, odeća... Da li je umela da izabere ono što će da odredi nju, ovde mislim na garderobu, detalje i nakit, da je predstavi u najlepšem svetlu sa onim resursima kojima raspolaže (ono što je moje - Bik i kako to svoje pokazujem).
Venera u Škorpiji je na mestu svog izgona, kao i Mars u Biku. Ali to ne znači da planete tu gube svoju snagu. Snaga ostaje, ali se nalaze na teritoriji koju ne poznaju, tamo gde se ne osećaju dobro i čitav problem se bazira na tome.
I šta radi ostatak horoskopa? Da li je u pitanju viši ili niži tip, koliko god to rogobatno zvučalo?
Ok, niži tip je raščupana ženturača, otrovnog jezika i još otrovnijeg pogleda. Ali šta je viši tip?
Ako pogledamo sve znake u Zodijaku, pa im dodelimo neku funkciju... Evo recimo da je u pitanju jedno kraljevstvo u neko staro doba (…jer najbolje se uči iz bajki). Lav je kralj, Vodolija je narod. Škorpija je unutrašnja sila, vojno planiranje (ne vojska) koje će dovesti do proširenja teritorija (Bik). Kralju je cilj i svrha vladavine proširenje teritorija i bogatstva. Ovan je vojnik, on za kralja putuje i od vojske kralj uči. Ali Ovnu je kralj u srcu (5. kuća), a zapovedik (ratni strateg) Škorpija ga vodi u smrt (8. kuća).
I onda u tu priču smestimo jednu Veneru u Škorpiju, a sa recepcijama sa Marsom i Plutonom. I šta se tada dešava?
Kada je situacija poprilično komplikovana i kada na bojnom polju ne može tek tako da ostvari pobedu kralj mora da preduzme poslednji korak. On u bitku šalje ženu. Ona mora da izgleda savršeno, ona mora da bude obrazovana, da deluje smireno i krotko. Ali, isto tako... ona je drilovana. Ona može da bude kraljeva žena, ćerka, konkubina, neka od dvorskih dama, svejedno koja je - samo da je najbolja za misiju.
Tamo kada padne noć u logoru i vojnici se raspomame sa onim, ranije rečenim ženama, ona dugo posmatra karte, objašnjava se sa stratezima. I ona zna - tada kada sve bude naizgled izgubljeno, kada na polju ostanu samo trupla ovih koji se sada u noći čuju kako urlaju i slave, ona će poći ka neprijateljskom zapovedniku da ga zavede.
To naravno nikada i nije bio problem za nju. Jer... kako je lako zavoditi.
Ali, ona sanja o onom jednom Marsu, tamo preko puta u Biku. Jednom naizgled smirenom tromom čoveku, koji svoje dane provodi u prirodi, u tišini. On luta po brdima, bavi se zemljom i popravkama, tih i dobar čovek. Opasan i jak čovek. I zato i jeste lako, jer ona nema šta, nema koga da izgubi.
Celog života ona je sanjala da će se pojaviti taj jedan koji je veći muškarac od nje same i tada kada se i jeste pojavio razoružao ju je svojom smirenošću i dobrotom.
Slomio ju je svojom povučenošću.

To jutro pred samu bitku ona uzdahne duboko, jer zna šta je čeka. Sa jezom i sa radošću sprema se za poslednji potez. Onaj koji će joj doneti oslobođenje i taj davno željeni mir u duši.
Spremljena je, doterana, sa mislima prepunih šifri i vojnih pozicija...
Na bojištu se kratko oglasi truba da obavesti drugu stranu da stiže glasnik. I ona odlazi sama.
U nedrima nosi nož, u prstenu otrov. U očima zavođenje, u mislima mir.

I onda na toj šahovskoj tabli odigraš kraljičin gambit. Žrtvuješ nju... i dobiješ partiju.
I kada se trupe ponosno i u slavi vrate, niko se nje neće sećati...
Bitka je dobijena, kralj je slavljen, a kraljica…

Kraljica je ispunila zadatak… jer nema bajki za škorpionsku Veneru.

No comments:

Post a Comment