Pages

Thursday, January 14, 2010

Jupiter u Ribama - opšti principi i egzaltacija

Sredinom januara Jupiter će ući u svoju domicilnu kuću – sazvežđe Riba. S obzirom da se posle 29 godina Saturn ponovo nalazi u znaku svoje egzaltacije ovaj raspored doneće razrešenje nekih duhovnih dilema i postaviće i ljude i ideje i stvari na njihovo pravo mesto. Ono koje su zaslužili.


Svrha učitelja

Jupiter je ekspanzija, uticaj, izobilje. Jupiter je mir, duhovna snaga, pokret ka viziji. Obično se smatra blagoslovom, za razliku od Saturna kome je dodeljena uloga mučitelja, ali kao i uvek, nije sve tako tačno određeno crno-belo. Saturn vlada vremenom, a Jupiter prostorom. Oba su aspekti Boga ili pokretačke sile ovog svemira. A ovaj svemir se smatra prostor-vremenom, jedinstvenom karakteristikom univerzalne sile koja je u stanju stalne promene. Ponekad nam je potrebna eskspanzija što je osnovna osobina Jupitera, ali isto toliko potreban nam je mir i konsolidacija, kristalizacija ideje u formu - sve ono što Saturn u biti i jeste.

Osnovne domicilne kuće Jupitera su sazvežđa Strelca i Riba. U Strelcu kao prirodnoj 9. kući Jupiter, naravno ako je dobro postavljen u odnosu na druge planete, donosi duga putovanja, avanturističke puteve i pionirski duh i, isto tako želju za osvajanjem vrhova znanja. U Ribama donosi mir, kontemplaciju, urođenu duhovnost, strasnu želju za istraživanjem dubina mora, kosmosa i one poslednje granice – uma ili Duha u nama.
Po vedskoj astrologiji čovek koji je kroz hiljade svojih života zaslužio blagoslov ima dobro postavljen Jupiter i to u svojim ugaonim kućama. Ovakva postavka otkriva i savršenog astrologa, za razliku od zapadnog ili modernog astrološkog gledišta gde se astrolog raspoznaje po poziciji Merkura i u posledne vreme Urana. Bez obzira na različita gledišta, tu gde je smeštena ova planeta tu je mogućnost za napredovanje i izobilje.
U 1. kući osobi donosi ugled i prijatnu pojavu, i isto tako veliku verovatnoću gojaznog ili zdepastog izgleda, dok u 7. donosi lep nastup u javnosti i sreću kroz brak ili ugovorne poslove. U 2. kući mogućnost velikih zarada, života u velikim kućama ili stanovima, ugodno okruženje, a u 8. dobitak kroz bračnog partnera i zaštitu u po život opasnim situacijama. U 3. kući on je vezan za uspeh u komunikacijama, saobraćaju ili podučavanju dece, dok je u 9. odličan za daleka putovanja i postizanje sjajnih akademskih rezultata. U 4. kući on donosi porodično izobilje, a u 10. popularnost u karijeri. U 11. kući Jupiter nam otkriva našu sopstvenu blistavu viziju budućnosti i puno uticajnih i dobrobitnih prijateljstava, dok je u 5. znak naše sreće vezane za decu, pa čak i kada ta kuća pada u sazvežđe Jarca, gde se uvek javlja zastoj ili manjak po pitanju poroda, za uspeh glumačkog nastupa ili čak neočekivane dobitke, kao što je lutrija. U 6. kući Jupiter nam daje određenu notu svesnosti o ispravnom svakodnevnom životu, a sa tim u vezi i zdravlju, o prijatnom i nadahnjujućem radnom okruženju, dok je 12. kući znak smirenog i zaštićenog duha, i osobe koju sreća čeka na nekom prekomorskom putovanju ili dalekom kontinentu.
U solarnim kartama, a to su one koje važe kao lični godišnji horoskopi (od rođendana do rođendana) pažljivo se prati pozicija Jupitera. Ako se desi da je Jupiter prva planeta na koju nailazi Mesec, a Mesec je u solarnoj karti glavni pokazatelj promena, osobi se vrlo često i vrlo lako dešava trudnoća ili bilo kakav drugi i vrlo dragocen dobitak.


Egzaltacija planete

Ali ono što je u svemu tome najbitnije jeste da se Jupiter egzaltira u Raku ili 4. kući. Neko bi se na ovom mestu sa pravom zapitao – zašto se to dešava i kako to da se jedan „duhovnik“ kao što je Jupiter oseća najbolje baš tu?
Kao i uvek, postoji više objašnjenja, i jedno od tih moglo bi da bude i ovo – 4. kuća je naše genetsko i duhovno nasleđe, naša porodica i pripadnost. Znanje koje se prenosi kroz generacije, na potpuno isti način kao što funkcioniše evolucija. 4. kuća je takođe i naša kuća, naše imanje, ono što nasleđujemo od roditelja. Ekspanzija je najlepša kada se dešava u domu, kada ne postoji opasnost od gladi, od teskobe, od hladnoće. Kada su ukućani brojni, složni, dobro raspoloženi. S obzirom da je to isto tako derivatna 12. kuća od 5., deca su zaštićena, pogotovo u toku majčine trudnoće.
Pozicija Jupitera u 4. kući takođe govori o neprekinutoj tradiciji slavljenja porodičnog sveca. U zavisnosti od pozicije ove kuće i samog Jupitera može se iz karte vrlo lako odrediti i svetac zaštitnik. To međutim, nije samo slika ili formalna kućna proslava ili ritual, to je svest o Bogu među nama, o njegovoj zaštiti kroz generacije koje su bile i koje će se rađati.
Natalna karta osobe sa Jupiterom u 4. kući govori nam o ispravnom i moralnom rezonovanju, o svesti da ako danas ne primim mito u državnoj službi, savesno operišem najsiromašnijeg pacijenta, tačno izmerim mušteriji povrće na pijaci, pa čak i dodam malo – da će moja deca jednog dana biti zaštićena od toga da pruže ruku ka narkoticima, da lažu, kradu ili čine teže prestupe. Svest da onim što sejem danas planiram i sopstvenu i porodičnu karmu, da ću jednog dana moći da požanjem plodove dobrote koje gajim upravo sada.
Da, Jupiter voli daljine i dubine i visine, ali se zaista najbolje oseća kada se vrati u svoj dom, svojim korenima. Tu gde smo složni i gde može najlakše da nas zaštiti. U takvoj porodici ne može da se desi glad, uvek neko ima prihod i uvek taj koji zarađuje najviše deli svoj dobitak sa ostalima. Svi ukućani vrlo dobro znaju koji su njihovi kućni poslovi i nema tu mrzovoljnih. Atmosfera je pozitivna i uvek se kreće u nekom nadahnjujućem pravcu, što je izuzetno za decu.
Saturn je crn, mršav, strog čovek, a Jupitera će te uvek prepoznati po tome što je zdepast i večito naginje gojenju, plav ili sed sa velikim jasnim i svetlim očima. Strogost i disciplina nam dolazi od dominantnog roditelja, dok najlepše znanje i mudrost blagosti stiže od onog manje dominantnog u nastupu, ali zapravo sa najviše uticaja.
Ako znate da vas čeka dobrota i toplina kući ćete se uvek vraćati po svoj topli tanjir mudrosti, ljubavi i uspeha.

No comments:

Post a Comment